Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ograniczenie internetu

ROZWIĄZANE
Vicer1
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
Solved!

Ograniczenie internetu

Witam mam laptopa i router  on nazwie sagem_6FCC i chcialbym spowolnic internet urzadzeniom, takim jak telefon czy tablet (sam uzywam wifi)ale nie mam pojecia jak to zrobic mogłby ktos pomoc?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
mabud73
Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
Solution

Ograniczenie internetu

Wiadomość zawiera obraz

Prawdopodobnie w Twoim przypadku pozostaje tylko blokada urzadzeń po adresie MAC, chociaż nie wiem jak to dokładnie wygląda jeszcze w reszcie menu. Proponuję przestudiowanie instrukcji obsługi i sprawdzenie w niej opcji zarządzania dostępem do internetu przez inne urządzenia...

@edit: prośba...możesz podać dokładną nazwę routera? Po tym co podałeś (sagem 6fcc) nie mogę znaleźć żadnej instrukcji...

Jedyne co mogę podsunąć na chwilę obecną to zrzut z mojego Funboxa, gdzie jest tylko możliwość zarządzania czasem korzystania z neta. Ograniczeń typu spowolnienie neta czy przydzielenia konkretnej ilości danych niestety brak. Nie wiem czy jakiekolwiek ogólno dostępne routery oferują takie ustawienia. 

zarządzanie wifi.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11
Misiek62
Poziom 37, Nawigator Galaktyczny

Ograniczenie internetu

@Vicer1  zalogowałbym się do niego  (sposób masz podany na urządzeniu, albo  w instrukcji) i włączył kontrolę dostępu po numerze MAC urządzenia...

mabud73

Ograniczenie internetu

W panelu ustawień wifi powinieneś mieć zarządzanie dostępnością internetu dla danych urządzeń. Jeśli chodzi o limity danych, to takich ograniczeń nie ustawisz...po wejściu w przeglądarce w adres ip podany na routerze lub w instrukcji będziesz miał dostęp do danych ustawień. Nie mam pewności jednak, czy ten model posiada takie ustawienia...

@Misiek62, uprzedziłeś mnie Emotikon: Mrugający
Vicer1

Ograniczenie internetu

Wiadomość zawiera obraz

tutaj cos zrobic?

Bez tytułu.png
Vicer1

Ograniczenie internetu

Jak zprawdzic numer mac urzadzenia?

mabud73

Ograniczenie internetu

Mowa tu o ip...w telefonach ustawienia/ informacje o urządzeniu/adres ip, w laptopach menu start/wpisujesz "cmd" (w pasku wyszukiwania) / "ipconfig" (w czarnym oknie dialogowym)...
Misiek62

Ograniczenie internetu

Wiadomość zawiera obraz

Vicer1 napisał(-a):

Jak zprawdzic numer mac urzadzenia?

@Vicer1 w telefonie numer MAC aparatu znajdziesz w ustawieniach, tam gdzie są informacje o telefonie... w routerze gdy coś jest podłączone powinno dać się odczytać numery MAC aktywnych urządzeń  - przynajmniej taka opcja jest w FunBox2 ... 

Do tego co pisze @mabud73 obrazek z oknem cmd i danymi ipconfig urządzenia... 

cmd.jpg

kolorem zaznaczone numery MAC, adresy fizyczne, jest tylko warunek, trzeba mieć do niego (urządzenia) dostęp żeby sobie to wyświetlić... a jeśli go nie ma... a chcemy komuś odciąć dostęp do internetu, to według mnie zostaje tylko filtrować to w routerze... na początek wyciąć wszystkie - zostawić tylko swojego laptopa, ewentualnie telefon Emotikon: Mrugający

mabud73

Ograniczenie internetu

Vicer1 napisał(-a):

tutaj cos zrobic?

...Urządzenia autoryzowane....powinna być tam opcja ustawień ograniczeń dla danych urządzeń....

Misiek62

Ograniczenie internetu

@Vicer1  na załączonym przez Ciebie obrazku jest wiersz "filtrowanie MAC" ,,,, to ten obszar który mam na myśli.

Highlighted
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Ograniczenie internetu

Nie wiem czy na takim sprzęcie da się spowolnić. Chyba tylko zablokować komuś dostęp.