- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ORANGE światłowód - konfiguracja urządzeń z ONT
Cześć @agat13
2xVOIP to jeden nr i dwa urzadzenia: słuchawka na kondygnacji 1 i kondygnacji 2
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cześć @Anonim, @agat13, @-brtk- i inni
poprawcie mnie jeżeli sie mylę w stwierdzeniach poniżej"
po analizie tematu okazało się że największym problemem i wyzwaniem przy wymianie FunBoxa na inny Router jest kwestia związana z realizacją usługi IPTV. Stąd nowy Router musi posiadać właściwe protokoły do obsługi tej usługi.
Wydaje mi się jednak że sprawa nie jest beznadziejna i nie wykonalna. Uważam że kwestią kluczową jest wybór o odpowiedniego routera, który będzie obsługiwał niezbędne protokoły i będzie posiadał właściwe funkcje
Poniżej zrobię listę funkcji i protokołów w routerze jakie moim zdaniem muszą się w nim znaleźć kiedy chcemy uruchomić komplet usług Orange (Internet, VoIP, IPTV) i pozbyć się FunBoxa
jeżeli waszym zdaniem lista jest niekompletna, albo błędna to dajcie znać. Lista funkcji przyda się w przyszłości innym użytkownikom - nie będą musieli wybierać konkretnych modeli routerów, przed zakupem zweryfikują tylko ich protokoły i funkcje.
przyjmijmy więc następujący wariant konfiguracji urządzeń - WARIANT 5
/czerwonym prostokątem zaznaczyłem usługę z którą jest największy problem - IPTV/
[LISTA protokołów i funkcji Routerów do obsługi wszystkich usług Orange] - do weryfikacji
- Dynamiczne przydzielanie adresów IP
- Statyczne przydzielanie adresów IP
- PPPoE
- PPTP
- L2TP
- IGMP Proxy
- IGMP Snooping
- Bridge
- VLAN tagowany
^co o tym sądzicie?
Konfiguracja poszczególnych protokołów w kolejnym poście, jak ustalimy zamknięta listę protokołów w routerze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arturbeb lista wydaje się pełna, ale głowy nie dam, że nawet jak będziesz miał te funkcjonalności to dasz radę IPTV. Tu najlepiej pytać kogoś, kto to robił na żywym organizmie. Dalej mnie niepokoi ten VoIP 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arturbeb żeby doradzać router na zastępcę FunBox, to trzeba taki znaleźć, trudna sprawa i drogo będzie, inna kwestia to nie mam łącza Orange i Orange TV, jak mam ci więc w ciemno pomóc, jakbyś ogarniał temat, to by było łatwiej, na dodatek jeszcze telefon VoIP, ja się nie podejmuje doradztwa, to nie kwestia wiedzy, bardziej kosztów, jakbyś po kupił sprzęt, który nie spełni zadania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cześć @agat13
VoIP1 i VoIP2 to 2 urządzenia działające pod jednym numerem telefonu.
Chodzi o jedno urządzenie na 1 kondygnacji i drugie urządzenie na 2 kondygnacji (najlepiej zasilane przy pomocy PoE) - słuchawki telefoniczne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arturbebChyba DECT i połączenie po wifi...1 baza z linią i druga baza tylko do zasilania drugiej słuchawki połączona z 1 po wifi własnym (rozwiązanie autorskie telefonu)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arturbebnapisał(-a)
VoIP1 i VoIP2 to 2 urządzenia działające pod jednym numerem telefonu.
to zastąp je na schemacie jednym kwadracikiem [VoIP], bo sposób rozgałęzienia usługi głosowej za bramką nie mieści się w zakresie tematu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Poniżej podsyłam link do artykułu na temat konfiguracji routerów TP-Link i usługi iptv.
Zaznaczam że rozwiązanie o którym mowa wyżej nie jest rozwiązanie dedykowanym dla usługi Orange iptv
https://pl.ateasyday.com/articles/tp-link/nastrojka-iptv-na-routerah-tp-link.html
Co Wy na to?
Czy eksperci/technicy Orange potwierdza że rozwiązania o których mowa w artykule będzie działać lub powinno działać z usługą Orange iptv?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arturbeb, w ten sposób na skróty nie dostaniesz żadnego gotowca. Od służb technicznych Orange nie otrzymasz żadnej wskazówki w tym zakresie, no może poza odesłaniem na forum, a forum nie stać na nic innego ponad odesłanie do kultowego wątku na trzepaku: https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51177 . I to tam właśnie należy szukać wskazówek i klucza do wiedzy, powtarzam: do wiedzy, a nie gotowego przepisu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arturbebnapisał(-a)Cześć
Co Wy na to?
Czy eksperci/technicy Orange potwierdza że rozwiązania o których mowa w artykule będzie działać lub powinno działać z usługą Orange iptv?
Ty tak na poważnie?
Technicy Orange jak tu są na forum, napiszą że do Orange TV jest dedykowany FunBox 2.0/ 3.0/ 6.0.
Stosowanie innego routera nie gwarantuje poprawnego działania usług Orange 😎