- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT z portem 2Gbps coraz bliżej?
Wiem że na razie to tylko spekulacje i przypuszczenia "Jak to będzie" ale pójdę o krok dalej:
Czy te nowe ONT-ki miały by być "na styk" do 2 Gb/s ?
Przecież Huawei już od co najmniej dwóch lat ma w ofercie ONT który obsługuje prędkość do 10 Gb/s
https://e.huawei.com/en/products/optical-terminal/en8010ts-20
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 O tej aferze szpiegowskiej nie wiedziałem - Dopiero obczajam na Youtube.
A poza tym, jeżeli nie Huawei to jak inaczej mieli by to rozwiązać? Orange ma OLT Huawei-a a jak wiadomo ONT-ki muszą współpracować z OLT no to co zostaje, szukać innych "chińczyków" typu Leox czy ZTE?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@M_Scofieldnapisał(-a)
Wiem że na razie to tylko spekulacje i przypuszczenia "Jak to będzie" ale pójdę o krok dalej:
Czy te nowe ONT-ki miały by być "na styk" do 2 Gb/s ?
Przecież Huawei już od co najmniej dwóch lat ma w ofercie ONT który obsługuje prędkość do 10 Gb/s
https://e.huawei.com/en/products/optical-terminal/en8010ts-20
Raczej 2.5GBASE-T. Chyba nie ma standardu linku 2GB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Ale obecnie ONT Huawei są w użyciu - więc jak widać Orange to nie przeszkadza. A przecież mogliby wymieniać stopniowo, albo chociażby dawać nowym abonentom inne. Więc ja bym taki pewien nie był, ale wiadomo tutaj sobie tylko spekulujemy.
W jednej z instrukcji dla sprzedaży hurtowej Orange możemy znaleźć info:
Po stronie klienta końcowego Orange Polska rekomenduje instalacje urządzeń ONT, które przeszły szczegółowe testy kompatybilności, a tym samym gwarantuje prawidłowe działanie usługi: ✓ Wszystkie ONT firmy Nokia, ✓ Huawei HG8010H, HG8010H_V3, HG8010H_V6, ✓ ZTE F601_V9
https://hurt-orange.pl/wp-content/uploads/2023/12/Wirtualny-OLT-NBI-instrukcja-uzytkownika-02.pdf
Co z tego można wywnioskować na przyszłość to nie wiem, ale można próbować 😉
@agat13 Ja daję jednak 99%, że coś będzie albo nie będzie na 100% się działo to już mnie życie nauczyło, że nie warto mówić. 😉 Tak jak pisałem wcześniej, jeśli będzie dostępne ONT z portem 2,5Gbps (albo szybszym) nie ma to realnie znaczenia dla użytkownika, czy ONT czy wkładka do routera.
@M_Scofield Współpracować, to nie znaczy, że muszą być dokładnie tej samej firmy. Skoro obecnie działa Nokia, to teoretycznie mogą być ONT od Nokii z portami powyżej 1Gbps. Tylko to koszty większe niż od Chińczyków.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widzę że UKE robi swoje 😉 Znając życie będzie ONT 2.5GbE na GPON. Mam nadzieję że UKE wyda decyzję Orange o wprowadzeniu trybu Bridge do routerów 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To co będzie musiało być zrobione to testy i kalkulacje, jestem niemal pewien że trwają i na 100% pewien że nic się o nich nie dowiemy.
Pożyjemy, zobaczmy.
Chyba że ktoś bardziej niecierpliwy, to przecież też ma jakś wybór.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Orange konsekwentnie utrudnia ONT"
To zdanie tyczy się nowej umowy. Jak już masz umowę to zamawiasz asystę techniczną za 130 zł i przyjeżdża technik z ONT 😉
I tak wygląda realizacja tej dyrektywy..
PS: Nie wiem czy zauważyliście, ale w cenniku dla operatorów hurtowych cena z ONT jest około 1-2 zł wyższa niż bezpośrednie połączenie światłowodowe routera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś