ONT Leox zamiast Funbox 10 – co warto wiedzieć?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 92
  • 0

ont leox zamiast FB10

@j131 napisał(-a)

IMHO gdyby faktycznie dało się z tych przepisów wyprowadzić taką interpretację, to urzędy do tego powołane dawno by to zrobiły. W rozporządzeniu jednak nie chodzi o technikalia, a raczej o brak cenzury. W tym kontekście, bardziej niż kwestia ruterów jest problematyczna Cybertarcza.
Tak czy owak nikt nie zmusi operatorów do tego żeby każdy mógł im dowolnie sieć przekonfigurować, a tak by się skończyło podłączanie kompletnie na dziko tego co się klientowi zamarzy do sieci optycznej. Za terminalem optycznym nie ma ograniczeń. Inna sprawa, że Operator nie zachęca do realizacji własnych klienckich pomysłów, ale przecież na to nie ma żadnych paragrafów. Nie ma zakazu proponowania wynajmu sprzętu. 

Mnie ta cybertarcza nie przeszkadza bo można ją wyłączyć, zaś przeszkadza mi brak trybu bridge. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 77
  • 154
  • 3

ont leox zamiast FB10

@kondi06 Kolego - urządzenie końcowe to nie jest zakończenie sieci (punkt styku). To są kompletnie różne pojęcia.

Pozdrawiam,

Tony.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

ont leox zamiast FB10

Brednie. VPN, porty, DNSy można sobie ustawić jak się chce, taki czy inny ruter w niczym tu nie przeszkadza.
Trzymajmy się faktów i logiki. Nie jest istotne co, komu i dlaczego przeszkadza czy nie, tylko o to czy konkretna praktyka jest czy nie jest zgodna z prawem.
Moim zdaniem teza jakoby stosowane przez Orange praktyki przywołane w tym wątku były niezgodne z prawem jest nie do obrony. Jeśli ktoś uważa inaczej, to zamiast tu pisać po próżnicy powinien nadać sprawie bieg w sądzie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

ont leox zamiast FB10

@kondi06  ja tylko zapytam: uważasz, że taka wielka korporacja z rzeszą prawników świadomie by się narażała na jawne łamanie zaleceń czy prawa? 

Ja myślę, że temat przerobili z prawa w lewo i są w stanie wybronić swoje stanowisko w sprawie oferty sprzętowej...nie Ty pierwszy i nie ostatni im to zarzucasz..już zapewne mają szablony do odpowiedzi na Twoje zarzuty 

To moje osobiste zdanie 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

ont leox zamiast FB10

Pomijając nieprawdziwe informacje, że niby Orange coś blokuje, to faktycznie moim zdaniem opcjonalny tryb bridge mógłby być dostępny dla każdego.  Rozumiem biznes... Każdy chce zarobić. Niech ten tryb kosztuje np 20zl/msc, na porcie 10GB, ale żeby był...

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

ont leox zamiast FB10

Warto posłuchać o otwartości sieci światłowodowych dostępowych 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

ont leox zamiast FB10

@BORAXnapisał(-a)

Warto posłuchać o otwartości sieci światłowodowych dostępowych 

ciężko się słucha tego pana, urodzonym prelegentem nie jest. Więc na razie nie dobrnąłem nawet do połowy. Ale z tego przez co już przebrnąłem, zauważyłem, że pan radośnie porównał dostęp miedziany do dostępu FTTH, ale nie zająknął się ani słowem na ten temat, że na dostępie miedzianym cała para ostatniej mili miedzianej od węzła do gniazdka jest do dyspozycji abonenta, więc to co sobie w nią abonent wepnie zaszkodzi najwyżej jemu samemu. Choć na miedzi też obowiązywało dla urządzeń coś takiego jak homologacja  IŁ. Natomiast ostatnia mila FTTH jest wspódzielona przez kilkudziesięciu abonentów, więc to czym jeden z nich nabroi, zaszkodzi również jego sąsiadom. Cały problem odnośnie O! nie polega jednak na tym, że przymusza do własnego ONT, ale że tego ONT nie chce dawać w formie osobnego pudełka, tylko jako combo funbox, bez trybu bridge.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

ont leox zamiast FB10

@pirenejnapisał(-a)

...
na razie nie dobrnąłem nawet do połowy. Ale z tego przez co już przebrnąłem, zauważyłem, że pan radośnie porównał dostęp miedziany do dostępu FTTH, ale nie zająknął się ani słowem na ten temat, że na dostępie miedzianym cała para ostatniej mili miedzianej od węzła do gniazdka jest do dyspozycji abonenta, więc to co sobie w nią abonent wepnie zaszkodzi najwyżej jemu samemu.

...

Zaraz za połową o tym wspomniał.

Dosłuchałem do końca, na prędkości 1,75-2x da się wytrzymać.

Zastrzeżenia:

• w kółko powtarzane odniesienia do wałkowanych tu Dyrektyw: gdyby faktycznie interpretacja była tak prosta, to Orange już dawno płaciłby kary. Najwyraźniej jednak nie jest, i na logikę być nie może.
  • odniesienia do rzekomych korzyści w kwestii usług które może będą komuś potrzebne a nie mogą być na razie realizowane brzmiały kompletnie abstrakcyjnie; z punktu widzenia klienta który chce mieć dostęp do internetu te argumenty nie miały żadnego sensu, a jeśli adresatami miały być firmy, to przecież umowy z firmami są konstruowane inaczej.
  • kwestia IMHO najbardziej drażliwa w przedmiotowej sprawie, czyli nieograniczonego dostępu operatora do urządzeń końcowych została praktycznie pominięta, a to zdaje się jest sedno problemu: dane uzyskiwalne tą metodą są użyteczne (choćby do diagnostyki) i operator nie pali się do tego, żeby z tego dostępu zrezygnować.
  • kwestia komplikacji zarządzania siecią optyczną przy większym zróżnicowaniu terminali została skwitowana dość zdawkową uwagą o tym że DT jakoś sobie z tym radzi. Cóż, kto bogatemu zabroni.
  • generalnie odniosłem wrażenie że pan chce po prostu zareklamować swoje produkty i tyle. Jego prawo. Nie żeby te produkty były złe, ale dostrzegam tu konflikt interesów.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 92
  • 0

ont leox zamiast FB10

na FB 10 nie mogę puść serwera vpn( blokowany port jest), na FB10 nie masz opcji zmiany serwera DNS - ta opcja też jest wyłączona. Ja już nadałem bieg w UOKiK. wskazując na ograniczenia, jakich orange się stosuje.

Przecież co chwilę orange płaci kary, za niezgodne z przepisami praktyki. tyle zadajmy sobie pytanie ilu ludzi tak naprawdę idzie do sądu czy innych instytucji. no właśnie mało. a tym więcej zgłoszeń tym większy problem. 

_________

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

ont leox zamiast FB10

@kondi06napisał(-a)

na FB 10 nie mogę puść serwera vpn( blokowany port jest)

Co to znaczy? Nie możesz połączyć się z serwerem VPN czy nie możesz uruchomić u sobie w sieci serwera VPN? Co to za oprogramowanie i na jakim porcie działa?