Nowość od ZTE, 5G Ultra

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@arthur 

Dzisiaj sprzęt przyszedł i tak na szybko wrażenia.

Po pierwsze zmieniłem na IPv4 i niespodzianka, Internetu nie było. Dałem domyślny z IPv6 i wszystko działa...trochę to dziwne ale skoro tak jest.

Pobieranie porównywalne z MC888, natomiast wysyłanie nawet było o 100% większe z racji agregacji dwóch pasm.

Są szczegółowe dane o agregowanych pasmach np. szerokość itd.

Wybór pasm jest naprawdę spory.

Przy opcjach wi-fi pozytywne zaskoczenie, sieć gości można załączyć w trzech pasmach tzn. 2.4/5/6.

Kolejne zaskoczenie pozytywne to na wi-fi 5GHz możliwość ustawienia kanału ponad 100 co jest bardzo istotne gdy masz wojsko niedaleko i sieje zakłóceniami. Miałem z tym problemy na MC888...ciekawe jak teraz będzie.

Jest wreszcie QoS, niby mała rzecz a może się przydać.

pasma4g.pngpasma5g.png

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@Zeusek to już wiadomo, od kogo można spodziewać się opinii o działaniu pasma 700 MHz jak i agregacji upload 🤔 🤗 👍

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@Zeusek  Super. Wrzuć też screen z zakładki informacje o sieci, tam gdzie pokazuje poziom sygnału/agregacje

• 1223
  • 5046
  • 44

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@arthur 

Więcej agregacji nie wyciągnę jak 5Gx1 + 4Gx3.

Uwagi do tych co będą kupować ten lub podobny router.
1. Obecnie wszędzie pakują Al, może to i dobre ale trzeba im dać czas na dostosowanie się do naszych warunków. Pierwsze dni to może kulawo wszystko działać, teraz mam wrażenie że jest powoli coraz lepiej...choć mogę się mylić.

2. wi-fi 6GHz ma bardzo krótki zasięg i ~3m to już wyzwanie. Lepiej stosować 5GHz. 

pobieranie.png

• 1223
  • 5046
  • 44

Nowość od ZTE, 5G Ultra

Sprostowanie, ZTE lubi mieszać w nazwach...tym razem jest tak samo.

Router 5G Ultra nie jest tym samym co wersja zagraniczna 5G Ultra. 

Polska wersja 5G Ultra to faktycznie 5G Pro o numerze MC8512 (wersja Ultra to MC8531).

Poza numerem (modelem) to zupełni różny procesor. Ultra = Snapdragon X75, Pro = Mediatek T830.

Po raz kolejny, zwracajcie uwagę co kupujecie...tak samo jak przy wersji MC888/B/D a wersja MC888C.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

Nowość od ZTE, 5G Ultra

Niestety ZTE nawet w swoim polskim sklepie nie przykłada się do opisów poszczególnych modeli, a co dopiero mówić o innych sprzedawcach jeśli nie mają wiarygodnego opisu specyfikacji od producenta. Można odnieść wrażenie, że dla nich każdy 888 to to samo 

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 56
  • 0

Nowość od ZTE, 5G Ultra

Czyli ten model z strony ZTE to pro czy kupiłeś na innej i dostałeś pro ?

• 1223
  • 5046
  • 44

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@Szaner 

Kupiłem z oficjalnego sklepu na allegro i na pewno mają je z oficjalnej dystrybucji ZTE.

Na pudełku napis 5G Ultra i obok MC8512...czyli o żadnej pomyłce lub zamianie nie może być mowy. Na naklejce pod spodem routera też 5G Ultra i model: MC8512.

Zobacz zresztą na opis w x-kom

https://www.x-kom.pl/p/1354211-router-zte-g5-ultra-5g-mc8512-429gbps-wi-fi-7-19000mb-s.html 

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 56
  • 0

Nowość od ZTE, 5G Ultra

Czyli na te chwilę nie warto go brać, zostawiasz czy zwracasz? Ja jeszcze czekam na wersję G5 Max wi-fi dla rodziców bo podobno ma mieć super wzmocnienie antenowe a oni mają daleko od btsa ewentualnie jeszcze myślę nad Huawei cpe 5 Max lub mc889A pro 5G

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

Nowość od ZTE, 5G Ultra

@SzanerJeżeli rozważasz router zewnętrzny to sprawdź sobię Mikrotika RouterBoard ATL 5G R16.