Niestabilne działanie routera Funbox 6

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 28
  • 0

Raz na jakiś czas obserwuje że posiadamy przeze mnie router Funbox 6 działa niestabilnie. Wygląda to tak że co kilka, kilkanaście minut zrywa połączenie pomiędzy urządzeniami a routerem. Wnioskuje tak po tym że gdy "zanika internet" GUI routera również staje się niedostępne. Zakładam że gdyby chodziło tylko i wyłączenie o niestabilność samego połączenia światłowodowego to GUI było by cały czas dostępne. Dotyczy to zarówno połączenia po kablu z komputerem jak i wifi z takim chromecast lub dekoderem cyfrowego polsatu.

Tego wieczoru (21.07.2025) po prostu nie jest możliwe po granie sobie przez internet co chwila zrywa połączenie z serwerami, a gdy próbuje oglądać coś na chromecast to co parę chwil przerywa odtwarzanie co jest mocno "denerwujące".

Co ciekawe przez ostatni tydzień gdy byłem na urlopie nie było żadnych tego typu problemów.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co sprawdzić, co zmienić itp? Restarty nie pomagają (czy to triggerowane z GUI/apki mobilnej lub też odłączenie od prądu).

19 ODPOW. 19

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Chodzi o WiFi czy po kablu też?

• 9
  • 28
  • 0

Jak napisałem powyżej, jedno i drugie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Może się zepsuł. Zgłaszałeś awarię do BOK?

• 9
  • 28
  • 0

Nie nie zgłaszałem bo to też nie jest tak że jest to stan permanentny. Dzieje się tak raz na jakiś czas. Wiele tygodni działa stabilnie po czym jest jeden taki dzień gdzie świruje. 

Generalnie w domu mam też router Asusa DSL-AC68u przerobionego na reapeter przy pomocy customowego softu. Z jakiegoś dziwnego powodu (nie zawsze) gdy Funbox staje się niedostępny pod adresem 192.168.1.1 potrafi się zgłosić GUI Asusa, mimo że w GUI Funboxa można zobaczyć że otrzymał inny IP.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@Sion  spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych. Złapie na nowo ustawienia to powinno pomóc.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Sion Ten Asus robi Ci bałagan w sieci, używa tej samej adresacji i staje się na przemian bramą domyślną. Wywal go albo skonfiguruj poprawnie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Sion  zmień zakres adresacji IP na Asusie, bo jeśli mają taki sam adres bramy to oba urządzenia wzajemnie się zakłócają podając ta sama adresację do sieci 

Na WAN Asusa dostajesz to samo co on daje na LAN ( prosto mówiąc) i to trzeba zmienić 

Możesz Asusa wyłączyć i przez kilka dni obserwować FB. Na to samo wyjdzie dla testów 

• 9
  • 28
  • 0

Hmmmm, z tego co pamiętam to generalnie gdy zainstalowałem ten custom firmware i go skonfigurowałem to on był dostępny pod innym adresem. Teraz jednak nie mogę go w ogóle znaleźć pod żadnym innym IP... mimo tego co napisałem wcześniej. Widnieje w podłączonych urządzeniach jako WiFi Bridge/Wifi Repeater ale nie ma przypisanego żadnego IP a adres MAC jak wykonuje arp -a wskazuje na adres kamery IP która jest podłączona do niego po lanie. Firmware ten nie był w jakiejś wersji stable więc może się coś "zrąbało".

A dodatkowo kompletnie nie pamiętam jakie ustawiłem hasło więc będę musiał go zresetować i ustawić od nowa. 

Po robocie wezmę go na warsztat i dam znać dla formalności czy pomogło choć czuje że jest dokładnie jak piszecie.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Sion Uroki customowych firmware’ów. Jak wiesz do czego służy arp to na pewno sobie poradzisz.

PS Podejrzewam, że Asus ustawia sobie statyczne IP (może DHCP się włącza?). Poszukaj innego firmware’u, ewentualnie wyłącz w całości IPv4 i w razie potrzeby loguj się do niego po IPv6.