Nawet AI od Google wie, że SOFT jest niestabilny

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 116
  • 0

Powodem częstych zwiech FB7 jest wgrany na sztywno harmonogram EKO. Rozmawiałem z gościem w Orange od softu w modemie i potwierdził, że jest wadliwa seria. Pracują nad poprawą softu. Mówił, że niekiedy pomaga reset do ustawień fabrycznych. Generalnie jest problem z softem i dlatego w niektórych przypadkach się zawiesza, rozłącza WiFi itp. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 116
  • 0

@Samotnick chodzi o to, że IPv6 ma inny routing. Ale soft może mieć z tym problem. Dlatego przełączyłem się na chwilę na IPv4. Zachowuje się tak samo, więc przełączyłem na IPv6. Na chwilę obecną pracuje stabilnie. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8921
  • 36264
  • 301

@pacioreknapisał(-a)

@Samotnick chodzi o to, że IPv6 ma inny routing. Ale soft może mieć z tym problem. Dlatego przełączyłem się na chwilę na IPv4. Zachowuje się tak samo, więc przełączyłem na IPv6. Na chwilę obecną pracuje stabilnie. 

No więc po kiego grzyba rozpowszechniasz plotki o rzekomym "problemie" z IPv6? Prawdę mówiąc nie widzę w jaki sposób protokół czy tym bardziej ruting małby wpływać na stabilność oprogramowania rutera. One po prostu normalnie obsługują ten protokół i tyle. Na ich działanie ma to zerowy wpływ, bo niby w jaki sposób miałoby mieć?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 25
  • 33
  • 1

Tylko własny ONT i routerek od UniFi typu Express 7. Będzie Pan zadowolony. Te Funbox nawet DNSa nie pozwalają zmienić, ograniczone to i niestabilne. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8921
  • 36264
  • 301

@Giver123napisał(-a)

...

Te Funbox nawet DNSa nie pozwalają zmienić, ograniczone to i niestabilne. 

Nie wiem skąd przeświadczenie o niestabilności. Być może FB7 trochę był "na szybko" spreparowany, ale nie przesadzajmy z tą niestabilnością. Nie wydaje się żeby reklamacje przyjmowały masowe rozmiary. Gdyby tak było operator zapewne szerzej oferowałby FB6. Przez kilka lat używania FB3 ani razu mi się nie zawiesił, co stoi w rażącej sprzeczności z tym uogólnieniem. Dla ogromnej większości klientów te rutery spełnią ich oczekiwania pod względem stabilności, co do tego jestem przekonany.

Czy ograniczone? No oczywiście, pod względem liczby eksponowanych opcji są dość ubogie. Nie wspierają zmian wielu parametrów (w tym adresów domyślnych serwerów DNS czy tras statycznych). Ale też nie wszystkie rutery z wyższej półki wiele eksponują, a Funboxy to są jednak sprzęty budżetowe. Jeśli naprawdę potrzebujesz czegoś czego FB nie oferuje, to znaczy że jesteś wymagającym klientem egzotycznym i będziesz wiedział jak sobie poradzić bez pomocy operatora. Wszelkie funkcje niezbędne do realizacji zawartych umów do których Orange je wynajmuje Funboxy posiadają, i w dodatku nie trzeba się martwić o ich ewentualne uszkodzenie, bo w trybie reklamacyjnym są wymieniane niemal od ręki.

Jeszcze w kwestii DNS: one nie dlatego nie udostępniają tej opcji "nawet", że tego jakoś "nie potrafią", tylko dlatego, że używanie serwerów DNS operatora jest warunkiem pełnego działania darmowej ochrony jaką daje Cybertarcza. Zresztą serwery te są dość szybkie i generalnie działają adekwatnie - znowu, jeśli faktycznie musisz mieć własne zdanie w sprawie tego który serwer DNS rozwiązuje Twoje zapytania, to będziesz wiedział jak sobie poradzić. Nawiasem mówiąc, na nowych profilach większość przeglądarek w ogóle ignoruje to ustawienie i używa własnych serwerów DNS w dodatku szyfrując ruch do nich. Tak że benefit z ustawienia "własnego" adresu jest mizerny, żeby nie powiedzieć że może go nie być wcale. No ale znowu: jeśli komuś zależy na bawieniu się tymi ustawieniami, to jest oczywiście świadomy tych uwarunkowań i będzie wiedział jak sobie poradzić, Funbox na pewno go nie powstrzyma (wykładając kawę na ławę: jeśli fakt że Funbox nie eksponuje zmiany serwera DNS jest dla ciebie problemem, to znaczy że nie powinieneś tego zmieniać).