- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry.
Posiadam usługę Orange Business Pack wraz ze stałym ip. Chciałbym za modemem Zyxel otrzymanym od Orange postawić własny router Mikrotik aby za jego pomocą rozprowadzać ruch w sieci LAN. Technik Orange ustawił mi Zyxela w tryb bridge. Jednak po zaadresowaniu Mikrotika danymi od Orange, router nie ma dostępu do internetu. Co więcej z poziomu Mikrotika nie jestem w stanie zapingować nawet bramy którą otrzymałem od Orange.
Przy założeniu:
Ip xxx.xxx.xxx.100/30
Brama xxx.xxx.xxx.101
DNS (orange)
Zaadresowałem port WAN mikrotika Eth1 adresacją xxx.xxx.xxx.101/30 (czy nie powinna tu być maska 32-bitowa?)
Dodałem trasę z 0.0.0.0/0 do xxx.xxx.xxx.101
Ustawiłem DNS na adresy podane od Orange.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aby zaadresować kartę laptopa musisz mieć adres bramy-modemu, adres sieci (o 1 większy od bramy), Maskę z końcówką 252 i DNS-y Orange 194.204.159.1 i 194.204 152.34
Sprawdź dane w dokumentach, które zostawił technik bądź zadzwoń na infoliniętechniczną BP 801 303 303
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Modem Zyxel jako bridge. Mikrotik jako router.
Cześć.
BP ze stałą adresacją . Zapytam jedno czy ośmioadresowy? Z NAT-em po stronie Orange czy masz pulę 4 adresów ( w tym jeden dla Ciebie)? Zacząłbym od podłączenia zwykłego laptopa ze skonfigurowana kartą eth zgodnie z tym, co zostawił technik w dokumentach technicznych usługi. Ostatnio miałem okazje się bawić BP i podłączywszy do modemu kartę eth w DHCP otrzymywałem adres LAN z puli 10.0.0.1 . W dokumentach był widoczny jeden adres IP, ale po konsultacji na infolinii biznesowej konsultantka wyjaśniła, że mam 8 adresów, a switch jest dla tych urządzeń które się domagają publicznego adresu IP przezroczysty. Warto, byś na początek się upewnił jakie masz na 100% ustawienia z zewnątrz i wykonał mały test działania usługi na lapku. Jakby co, pytaj...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć, dzięki za odpowiedź. Posiadam jeden adres od Orange. Jeżeli dobrze rozumię, mam zaadresować laptopa danymi otrzymanymi od Orange ? Adres lokalny zyxela przed przejściem w tryb bridge byl 10.0.0.1, tak więc dhcp napewno mial z puli 10.0.0.10-10.0.0.250 albo podobny zakres. Teraz jest w trybie bridge i jest nieosiągalny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aby zaadresować kartę laptopa musisz mieć adres bramy-modemu, adres sieci (o 1 większy od bramy), Maskę z końcówką 252 i DNS-y Orange 194.204.159.1 i 194.204 152.34
Sprawdź dane w dokumentach, które zostawił technik bądź zadzwoń na infoliniętechniczną BP 801 303 303
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Adres bramy w moim przypadku to będzie xxx.xxx.xxx.101 ? Natomiast adres IP karty sieciowej mam zaadresowac na xxx.xxx.xxx.100 z maska 255.255.255.252 ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odwrotnie> Dam przykład (oczywiście abstrakcyjny, bo wymyślony)
83.23.234.100 -adres sieci
83.23.234.101-adres modemu-brama
83.23.234.102-adres karty sieciowej laptopa
83.23.234.103 -adres rozgłoszeniowy
DNS-y jak napisałem we wcześniejszym wpisie
Maska 255.255.255.252 (4 adresy czyli ok)
Podstaw Twoje i wpisuj. Sprawdzimy czy zadziała
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak wiec u mnie adresacja
karty
Ip xxx.xxx.xxx.102
Maska 255.255.255.252
Brama xxx.xxx.xxx.103
Dns jak podałeś.
???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
O ile dobrze pamiętam adres karty sieciowej komputera jest o 1 wyższy niż bramy. Jeżeli brama kończy się. 103, to IP wpisane w kompa będzie miało końcówkę 104 (oczywiście przy 4 adresowej usłudze) Z puli 4 adresów nie wpisujesz/nie używasz 1 i 4-go
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzieki. Sprawdze i się odezwę.