Nie można wyświetlić tego widżeta.

Miało być tak pięknie a jest rozpacz...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6630
  • 27197
  • 217

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to musisz wyjść poza speedtest. Do połączeń w sieci lokalnej są inne narzędzia. Jedno zasugerowałem wcześniej, a do pomiaru przepływności polecam iperf.

Namolne puszczanie speedtestów oczywiście widać na BTSach i algorytmy mogą reagować. Taki urok mobilnego internetu. Nie przeskoczysz tego.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 42
  • 192
  • 0

Zrobiłem test na kablu i aż serce mi stanęło, nagle pobieranie na gogu 77MB/s ale ściągnąłem tak z 12GB i dostałem chyba bana od Orange bo teraz mam 40Mbps na kablu 😛

Ehhhh wychodzi na to ze lepiej zostawić polaczenie wifi nie ruszać tego i nie bawić się w optymalizacje polaczenia gdyż jak tylko ja zrobię od strony technicznej maxa to zaraz mi to i tak obetną.. Wiec porzucam temat i jedynie co czekać na światłowód.. Wtedy chyba nie będą obcinać prędkości przy zasysaniu gigabajtów z sieci.... A teraz cieszyć się ze ściąga do 10MB/s i przede wszystkim ze  nie ma limitu danych i lejka 1Mbps 😜

A ja głupi sie łudzilem ze jak takie prędkości ruszyły na maszcie i uruchomili 5G to teraz będzie 😛

Piękny widok :D:D:D

Gawelik_0-1734892978790.png

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 689
  • 2892
  • 15

Nie dostałeś żadnego bana. Tak po prostu działa internet mobilny. Gdybyś złapał lejek to miałbyś jakieś 128Kbps albo mniej.

• 6630
  • 27197
  • 217

@Gawelik

To że technologia 5G daje duże możliwości, jeszcze nie oznacza że nie ma też tych samych ograniczeń co poprzednie. Maksymalne osiągi mogą być lepsze, ale musisz liczyć się z tym, że dzielisz łącze z innymi. I nie zawsze dostaniesz tyle ile byś chciał. Inni też chcą. Tort do podziału może i większy, ale operator nie gwarantuje że zawsze się nim najesz.

PS. Przy światłowodzie jest inaczej, bo podział łącza jest bardziej przewidywalny i operator może zagwarantować przepływność na określonym poziomie. No i sama technologia jednak mniej podatna na zakłócenia.

• 42
  • 192
  • 0

I znowu dopalenie do 70MB/s kurcze chyba przemyśle te okablowanie bo jak co jakiś czas maja tak mi odkręcać go to może ma to sens.. Choć trzeba by to zmierzyć bo speed trwa chwile z minute dwie i potem spada o 1.4MB/s. To raczej lepiej mieć ciągłe 10MB/s niz przez minute 70MB/s

• 6630
  • 27197
  • 217

O okablowaniu warto pomyśleć. Będzie jak znalazł także w przyszłości. No i jeden element połączenia będzie mniej zawodny. Warto, choć teraz aż tak dużo nie zyskasz jak może ci się wydawać.

• 42
  • 192
  • 0

No na razie odpuszczę bo działa to tak ze zasuwa minutę mega szybko pobiera, a potem przez te turbo tak zwalnia ze filmy 4k się zacinają na YouTube. Wiec będę o tym myślał jak się doczekam w końcu światłowodu 🙂

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 882
  • 3495
  • 28

@Gawelik 

Tak działa internet mobilny, jest mega szybko a za chwilę przytnie bo ktoś np. włączy speed test 😉

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 689
  • 2892
  • 15

@GawelikO światłowód czasem trzeba powalczyć. Oczywiście, prędzej czy później przyłącze ktoś zrobi, ale warto już teraz zrobić zgłoszenie, że w ogóle potrzebujesz. Tak było w moim przypadku. Gdyby nie moja interwencja - trochę z przypadku, to nie miałbym szansy na światłowód.

• 42
  • 192
  • 0

Podobno Orange już się interesował moja lokalizacja, miałem w skrzynce ulotkę że wkrótce będzie, w sumie od wakacji, miałem nadzieję że do końca roku.. Teraz gdzieś pojawiła się plotka że do połowy roku ma być 😋