Nie można wyświetlić tego widżeta.

Miało być tak pięknie a jest rozpacz...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 186
  • 0

Zrobiłem test i na kablu wyciągał program gog przy sciąganiu więcej niż przez wifi, natomiast przez wifi  speed test i router pokazuje dużo większe prędkości niz przy pobieraniu przez tego goga na wifi..

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 882
  • 3490
  • 28

@Gawelik 

Takie są uroki łącza przez wi-fi i nic z tym nie zrobisz.

W gre mogą wchodzić też priorytety, w komputerze, routerze jak i danym programie/grze.

• 41
  • 186
  • 0

Kurcze ale aż taka duża różnica między speed testem a pobieraniem w apce na tym samym połączeniu wifi..

Do 100Mbps na klientach do gier a 500Mbps na speed test, a na kablu klient do gry podskakiwal do 17MB/s ale na innym pc lapku. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2318
  • 11064
  • 92

@Gawelik Sprawdź czy jest różnica w prędkości pobierania w zależności od ustawienia punktu dostępu w tryb tylko IPv6 lub IPv4/IPv6.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 688
  • 2886
  • 15

@Gawelik 100 Mbps to inna jednostka niz 17MB. W Speedtest masz inną jednostkę, czyli megabity.  Natomiast  kiedy coś pobierasz masz megabajty

• 41
  • 186
  • 0

Wiem wiem ale jest mniej w speed test nawet dobija do 600Mbps a to napewno jest wiecej niz 10MB/s...

Zmienialem te ustawienia apn, ale wtedy mam max 100Mbps...

Gawelik_0-1734812551704.png

Na tych z drugiego screena smiga do 500Mbps...

Gawelik_0-1734812673233.png

A może to Orange blokuje pobieranie z aplikacji gamingowych na tym necie mobilnym do max 10MB/s 😛

Gawelik_0-1734812826017.png

Tyle wyciąga teraz a tak wolno pobiera..

Gawelik_0-1734812949404.png

• 688
  • 2886
  • 15

Pamiętaj, że jest coś takiego jak QoS. Operator, ustawia priorytet na speed test, żeby klient był zadowolony, kiedy robi co 30 min test. Rzeczywisty transfer mamy właśnie podczas pobierania dużych plików.

BTW. 10MB/s jeżeli cały czas Ci się utrzymuje to dobry wynik, jak na net mobilny.

• 41
  • 186
  • 0

A jak to jest jeszcze z NAT3 czy on może wpływać na prędkość pobierania plików ?

• 688
  • 2886
  • 15

To zależy co NATuje. NAT po stronie operatora niespecjalnie wpływa  na transfery. Inaczej ma się sprawa, kiedy sam robisz NATa , w sieci lokalnej. Wtedy dużo zależy od procesora routera. Dlatego zwykle robi się briga, kiedy masz routery w kaskadzie.

• 41
  • 186
  • 0

A jak myślisz może lepiej podłączyć do tego zte ten router d-linka (https://www.x-kom.pl/p/490844-router-d-link-dir-853-80211a-b-g-n-ac-1300mb-s-gigabit-usb.html) i ustawić bridge żeby zte był jako modem tylko a dlink rozsylal wifi ? Ma 4 antenki może będzie miał lepsze wifi i transfery ? próbowałem go podłączyć w trybie bridge ale nie udało mi sie zmusić dlinka do współpracy