Nie można wyświetlić tego widżeta.

Miało być tak pięknie a jest rozpacz...

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 688
  • 2886
  • 15

Sorry ale wątek ma już 7 stron, ale o ile pamiętam to masz ZTE889? To ten router ja bym dał przezroczysty.  Ten ZTE zasilasz jak rozumiem z POE?  Jako router w domu szukałabym czegoś z AX. Z natury, unikam EOLi, kiedy kupuje nowy sprzęt.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6630
  • 27197
  • 217

@Gawelik 

Jeden LAN, jeden ruter. Drugi, jeśli go chcesz podłączyć, powinien być w trybie AP (nie "bridge"). Inaczej będzie więcej niż jeden LAN, a tego raczej nie chcesz (kolejne NATy albo trudniejsza konfiguracja, potencjalnie dodatkowe opóźnienia). IMHO naturalnie.

Jak chcesz się zorientować w swoim WiFi, to przejdź się po domu z apką WiFiAnalyzer i zobacz czy zasięg jest adekwatny. Jeśli jest, to nie ma sensu niczego dokupywać. I tak limituje cię WAN,a  ten ruter który masz do sieci komórkowej jest dobry.

• 688
  • 2886
  • 15

Ja preferuję robienia briga  na routerze mobilnym. Wtedy taki router jest tylko modem i nic więcej nie robi. Jego zadanie to  bycie bramą. Routing wg mnie powinien się realizować na routerze w domu.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 186
  • 0

To jest ZTE 888, zasilanie mam z gniazdka normalnego kontaktu, no i na nim ustawialem tryb bridge ale potem jak podlaczalem dlinka to musialem cos zle w nim ustawiac ze nie dawal on dalej internetu a zte po wifi dalej mial internet mimo wlaczonej funkcji  bridge.

Tylko ZTE ma wifi AX a dlink AC ale moze dzieki wlasnie tym 4 antenka by bylo lepiej i AC by wystarczylo do prędkości 750Mbps bo tyle mialem max na zte.

Na takim etapie zostawilem zte jak probowalem zrobic brdge z dlinkiem, nic w sumie nie poprawialem od tamtego momentu i rozumiem ze takie ustawienie jest wlasciwe do zrobienia mostu? nic wiecej w zte nie ustawiam ? Tylko podlaczam dlinka i daje mu tryc aces point ?

Gawelik_0-1734817189078.png

• 688
  • 2886
  • 15

Jeżeli ZTE był w trybie brige to wpinasz go do WAN D-Linka.  Często po takim zapięciu, trzeba zrobić reboot drugiego routera. 

• 6630
  • 27197
  • 217

@Gaweliknapisał(-a)

To jest ZTE 888, zasilanie mam z gniazdka normalnego kontaktu, no i na nim ustawialem tryb bridge ale potem jak podlaczalem dlinka to musialem cos zle w nim ustawiac ze nie dawal on dalej internetu a zte po wifi dalej mial internet mimo wlaczonej funkcji  bridge.

No to tylko ci się zdawało że przestawiłeś go w tryb mostu. Generalnie to co proponuje kolega @atlas_cudow jest bardziej profesjonalne, ale też nieco trudniejsze w praktycznej konfiguracji (jak widać). To co ja proponuje jest znacznie łatwiejsze, a efekt końcowy jest podobny. Tak naprawdę, to zanim zaczniesz gonić króliczka upewnij się że naprawdę jest po co.

PS. Nie znam tego rutera, ale ze zrzutu który pokazałeś widzę, że ten jego "tryb mostu" to chyba nie do końca jest to co się tak zwykle nazywa. Naprawdę zastanów się czy potrzebujesz drugi nadajnik WiFi w jednym mieszkaniu. Jakie duże to mieszkanie? Na forum nikt na WiFi z tego modemu nie narzekał.

• 41
  • 186
  • 0

Mieszkanie nie duze 65m, ale probuje rozwiklac ta zagadke z predkoscia nie godzac sie z tym ze internet mobilny przy pobieraniu duzych gier daje okolo 10MB/s transferu skoro na speed tescie wyciagam 750Mbps (choc tak moze akurat byc :p) Jutro chyba zalatwie 15m kabla ethernet i rzuce go na podloge posrodku mieszkania a zona mnie zabije 😛

I tu pytanko bo mam talerz na dachu nowe budownictwo, talerz zbiorczy do satki dla mieszkancow w bloku, w scianach w kazdym pomieszczeniu gniazdko z koncentrykiem do tej satki, a slyszalem cos o adapterach Moca zeby te kable wykorzystac jako ethernet. To bybylo zllot jakby to zadzialalo tylko watpie zebym mial je w jednym obwodzie pewnie biegna gdzies razem na dol do klatki na skrzynke..

Gawelik_0-1734818387358.png

• 6630
  • 27197
  • 217

Zrozum, że rozbieżności między speedtestem a pobieraniem nie mogą w żaden sposób zależeć od LAN. Nic z tym nie zrobisz, tak już po prostu działa internet.

Kabli koncentrycznych od tvsat nie wykorzystasz, chyba że udaloby ci się odizolować odcinek między pokojami, ale one raczej tak nie idą. Zresztą adaptery są drogie, w tak małym mieszkaniu to się zupełnie nie opłaca.

Kabel eternetowy jest świetnym pomysłem, zobacz po prostu jak na tym kablu będzie. Nie żeby żonę straszył na stałe, raczej do testów, jako punkt odniesienia.

IMHO w takim mieszkaniu jeden AP do WiFi powinien wystarczyć.

Gdyby jednak nie, to niewiele można zrobić w bloku, bo głównym winowajcą są tam pewnie sieci sąsiadów. Dokładanie kolejnych AP tylko w tej sytuacji pogorszy sprawę. Rekomendowane jest raczej okablowanie mieszkania eternetem na stałe. Kabelki mozna puścić w listwach przypodłogowych, zakończyć gustownymi gniazdkami i po problemie. Trochę roboty, owszem,  ale ani to nie jest specjalnie trudne ani drogie.

• 41
  • 186
  • 0

Generalnie tak ale umiejscowienie routera jest tak felerne, że najlepszy sygnał odbiera w przedpokoju a tam na przeszkodzie z opuszczeniem kabli jest kuchnia pod zabudowe, drzwi do wszystkich pokojów 😋

Coś będę kombinował. 

A czy jest możliwość że przez zbyt duża ilość speedtestow dosatelm bana na najbliższy serwer/serwery pomiarowe bo mam spadki w testach znowu do 80Mbps przez router a na telefonie ten sam serwer pokazuje dalej 700Mbps, jak zmienię serwer na np. Orange Wrocław ręcznie to na routerze jest ok też te 600Mbps wyciąga.. Co gorsza na Ps5 też pokazuje mi w ich tescie prędkości łącza 70Mbps.. No ale nie wiadomo jak ich test działa.. 

• 688
  • 2886
  • 15

Odnośnie wifi i obcych sieci sąsiadów to jest pewien sposób, aby odciąć się od eteru. Nie jestem pewny, czy można opisać to publicznie więc, jeżeli jesteś ciekawy to zagadaj w prywatnej wiadomości.