- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Miało być tak pięknie a jest rozpacz...
Hej! Błagam pomóżcie nie chce się pogodzić z wersja która mi się wydaje najbardziej prawdopodobna... Ale historia jest taka że pakiet z limitem danych 1000gb już nie byl dla mnie wystarczający... A był to internet który na LTE w nocy wyciągał ponad 200mbit spokojnie na routerze huawei b818. Internet na firmę. Tu gdzie mieszkam sprawdzałem różne sieci i Orange działaj najlepiej.. Więc postanowiłem sprawdzić czy jest moze jakąś lepsza oferta po 4 latach w sumie jak tu mieszkam.
I wybrałem znowu Orange pełen zaufania... Niesamowicie ucieszony że jest opcja internetu bez limitu transferu danych i bez limitu prędkości!! Koniec z lejkiem 1mbit po wykorzystaniu transferu hurraaa!
Do tego wziąłem jeden z chyba najlepszych routerów 5G przyszłościowo bo sprawdzałem mapkę zasięgu i 5g tutaj nie było, no ale prędkość 120mbit w ciągu dnia i wieczorami nocy powyżej 200 jak na internet mobilny dla mnie bomba więc myślę może nowszy sprzęt to jeszcze szybciej wyciągnie bo ma chyba więcej agregacji niż ten stary huawei.
I do meritum... Wracam do domu szybko karta w sprzęt i lecimy z testami... A tam DRAMAT internet 3mbit, 5mbit max 30mbit i spadał nawet do 0... Co ciekaw wysyłanie było nawet szybsze. Not o sprawdzam na starym sprzęcie bo jeszcze mam tam umowę na wypowiedzeniu i szok! Max 40mbit myślę co jest?! Zalamany że popełniłem największe glupstwo świata biorąc umowę na 24 miesiące a tutaj taki cyrk zamiast lepiej to górze.. Ustaliłem potem że jest jakaś awaria sieci. Po ustaniu awarii internet zaczął pojawiać się 5G myślę że chyba teraz albo go właśnie wprowadzili tego dnia co kupiłem nowa umowę i sprzęt i dlatego działał tak słabo albo jest od jakiegoś czasu a ja w telefonie cały cza miałem 4g ręcznie ustawione bo myślałem że tutaj tego nie zlapie..
Nie mam pojęcia czy coś Orange tutaj zmieniło w okolicy, czy dało 5g ale zwolniło prędkości? Co mogę zrobić błagam pomóżcie..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Gawelik za pomocą aplikacji NetMonster sprawdź nadajnik z którym się liczysz. Odległość, pasma i kierunek.
Zweryfikuj na smartfonie z 5G czy to działa zarówno w domu jak i blisko nadajnika na zewnątrz.
Tylko metodą prób i testów coś zewryfikujesz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za szybką i nocna odpowiedź ❤️❤️❤️!!!
Czy to możliwe że Orange się pogorszył w tym miejscu gdzie mieszkam? Czy to jest techniczne mozliwe że teraz są mniejsze prędkości?
Może doszło duo nowych użytkowników i tak spadło...
Dawno tych testow nie robiłem może To ju od jakiegoś czasu, albo się jeszcze "dotrze" ta prędkość bo awaria/modernizacja do 5g? Była do wczoraj do piątku godziny 22 a w czwartek podpisałem umowę. Może dopiero odblokują lepsze prędkości
. Tyle pytań... Na starym routerze mam. Max 70 - 80 mbit teraz na starej umowę gdzie kiedyś miałem 200mbit..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możliwe że modernizują nadajnik na pasmo 5G3600. Zapytaj na czat o stan nadajnika.
Podstawa to jak daleko masz nadajnik i jakie pasma na nim. Jeśli dalej to router zewnętrzny np. MC889 Pro. Jaki masz teraz router ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nadajnik widzę przez moje okno z pokoju synka odległość odległość 452m. Router stoi w przedpokoju nie w jego pokoju (najlepsze miejsce w mieszkaniu na odbieranie sygnału po testach) Właśnie tam stał przez cały czas router Huawei b818 i wyciągał ponad 200 w nocy nawet do 280 na lte, a teraz na tej samej starej umowie na firmę max 80 w nocy.
W tym samym miejscu nowy router ZTE 888 ma te same prędkości, często wysyłanie jest wyższe niż pobieranie, np wysyłanie 35 pobieranie spada do 25.
Moja instalacja nowego internetu biegła się z awaria orange tego samego dnia gdzie internet spadał do 0, pewnie wyobrażacie sie moje odczucia, nowy sprzęt, nowa umowa na 24 bez możliwości zwrotu jak u konkurencji do 14 (ciekawe dlaczego?...) myślałem że będzie taka sama prędkość albo i lepiej bo nowy router a tu od czwartku męczenie z speedtestem chyba juz milion razy..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Masz dziwnie słaby sygnał jak na niecałe 500m. SINR jest niedobry.
Sam nadajnik ma pozwolenia na wszystkie pasma.
Zmieniłeś APN ? Orange domyślnie daje IPv6 a powinno być IPv4.
https://nasz.orange.pl/t5/Gry-online/Nie-moge-grac-online/m-p/413354#M7931
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmieniłem z domyślnego 6 na ręczny i wtedy pojawił ten tryb 4 ale czy coś tu jeszcze zmienić?
I screeny podałem z smartfona jak coś na innym karcie sim ale też w Orange, piszę w razie w żeby była jasność bo może coś źle podaje, bo napisałeś że mam złe ustawienia a to chyba z telefonu wywnioskowałeś nie z routera, no ale tam też było na 6 ustawione jak coś.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
oK JUZ KONFIGURUJE Z PODANE LINKA 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze wywnioskowałem bo mam ten sam router i wiem że w nim jest domyśle źle w Orange. Zmień tak aby było dokładnie tak jak podałem w linku, to moje ustawienie, na domyślnych Internet działa dosyć dziwnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oki, ustawilem jak z linka i mam takie wyniki
- « Poprzedni
- Następny »