Konfiguracja tp-link omada pod usługi orange

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4644
  • 23365
  • 108

Wyłącz jeszcze całkowicie IP TV w zakładce IP TV. 

Swoją drogą, dlaczego kupiłeś tego typu router nie mając najmniejszej wiedzy o sieciach?  

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10199
  • 42949
  • 354

Skąd wiesz że w LAN "nie ma internetu"? Po czym to poznajesz?
Generalnie konfiguracja LAN jest banalnie prosta: wszystkie porty które chcesz żeby były częścią twojego LAN mają być "untagged", należeć do jednego VLAN (numer 1 najprościej); możesz z nich nawet zrobić jeden "bridge" (ale nie zalecam), ma być na tym aktywny serwer DHCP i forwarding między WAN1 a tymi portami we VLAN 1 ma być włączony, ale ustawienia zapory też trzeba koniecznie ogarnąć zanim cokolwiek zaczniesz więcej konfigurować - oczywiście z NAT, ale nie tylko. Z tym nie ma żartów.

• 4644
  • 23365
  • 108

Nie wiem dokładnie jak w tym modelu, ale w bliźniaczym er605 nie dało się wyłączyć NAT, a firewall domyślnie puszczał net. Tam nawet nie dało się robić jakiś specjalnych reguł.  Być może ten jest bardziej rozbudowany, dlatego trzeba robić po kolei, jak radzi @j131 . 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 106
  • 0

Witaj a mógłbyś mnie nakierować co i jak robić ? na 1 porcie rutera wpinam LAN od ONT będzie to port WAN wpisuje login i hasło od operatora i zaznaczam że ten wan ma działać na VLAN 35 bo to Orange. Następnie Tworzę VLAN 839 i tutaj się zaczynam gubić bo nie wiem jak pozaznaczac te porty. Powiedzmy że chciałbym mieć dekodery wpięte do portu 4i 5 w ruterze 6 port będzie wpięty switch. Wiem ze wszystkie porty żeby była komunikacja muszą być untag. 

• 4644
  • 23365
  • 108

Przepraszam, ale ja się poddaje. Jak mam cię przekonać, żebyś doprowadził do porządku sam internet, dopiero potem wziął się za TV.? Jeżeli chodzi o VLAN od TV to musisz kliknąć na obecny VLAN 1 i odłączyć np port 6.  Tam o ile pamiętam są checkboxy ✔️ . Następnie ten odłączony port nietagowany podpinasz pod vlan TV. Pod port 6 podłączasz dekoder a reszta już opisana jest wielokrotnie. Sam nie mam TV więc jakość  specjalnie doświadczenia nie mam. Zasada jest dość prosta: 1 port LAN może należeć tylko do jednego VLAN untagged. 

A i sekcja IPTV to tak naprawdę sekcja VLAN dla TV czyli wsparcie dla IGMP proxy, i w zasadzie tam nic nie musisz ustawiac dla internetu. A już na pewno nie ustawiaj tam VLAN35, jeżeli już to zrobiłeś w sekcji VLAN. 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10199
  • 42949
  • 354

Będzie wpięty albo i nie będzie.
Działa ci już internet w LAN? Jeśli nie działa, to telewizja też nie będzie działała. Aż takich cudów nie ma.
VLAN dla TV definiuje się na wejściu, nie na wyjściu, i te opcje mogą być w menu mylące. Ale potykasz się o własne nogi próbując na ślepo wpisywać różne rzeczy w różne pola. Po kiego grzyba na przykład ruszasz ustawienia voip? Nie da się zacząć od końca, trzeba zacząć od początku. Czyli zrób najpierw tak, żeby na portach LAN "był internet". Kiedy to osiągniesz, wrócimy do tematu TV. Jeśli tego nie osiągniesz, tematu TV nigdy nie będzie.

Patrząc na te ekrany mój optymizm co do możliwości skonfigurowania IP TV od Orange na tym sprzęcie spadł niemal do zera. Obawiam się, że tego po prostu zrobić nie da rady. Albo będzie brakowało konfiguracji VALN 839 z prio 4 na egress, albo będzie brakowało internetu dekoderowi. I jedno i drugie wyklucza działanie usługi. Chyba że jakimś dodatkowym switchem połączysz dwa sygnały przed dekoderem.

Jest jedna konfiguracja która mogłaby działać. Mogłaby też nie działać, ale sprawdzić warto. Bez dodatkowego switcha, tylko z tym co oferuje ten ruter.
Po ustawieniu internetu i potwierdzeniu dostępności na portach LAN, ustawić IP TV w trybie "custom", z parametrami jako wcześniej powiedziano, i wydzielić dla niej jeden port LAN, odcinając go od internetu - też jako wcześniej powiedziano.
Natomiast zamiast do tego telewizyjnego portu podłączać dekoder (no możesz sprawdzić i dekoder - ale stawiam że nie zadziała), połączyć ten port kabelkiem z innym portem LAN. Na potrzeby tego eksperymentu wydzieliłbym dwa porty LAN - jeden spięty z portem TV, do drugiego dopiero dekoder. To co prawda byłoby wiązanie buta dżdżownicą, ale mogłoby się udać. Mogłoby też się nie udać - nie wiem co siedzi w tym oprogramowaniu TP-Linka. No i najelegantsze ani najbezpieczniejsze by to nie było.

------------------------

Scaliłem wpisy - Mikołaj

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 2716
  • 10668
  • 40

To może ja spróbuję

@Czejs1984napisał(-a)

na 1 porcie rutera wpinam LAN od ONT będzie to port WAN wpisuje login i hasło od operatora i zaznaczam że ten wan ma działać na VLAN 35

i tu stop. Ma działać i masz potwierdzić, że działa.

Dopiero potem

@Czejs1984napisał(-a)

Tworzę VLAN 839 i tutaj się zaczynam gubić bo nie wiem jak pozaznaczac te porty

i wtedy się zobaczy