- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja tp-link omada pod usługi orange
Witam serdecznie szanowne grono. Mam pytanie czy ktoś z Was ma skonfigurowane usługi od Orange internet oraz iptv na ruterze tp-link omada ? Można liczyć na jakieś wskazówki co do poprawnego configu ? Pozdrawiam serdecznie. Posiadam ONT od Orange.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właściwie to tylko jedna osoba może Ci pomóc i pozwę sobie wezwać @j131 do pomocy 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczekam może napisze a jesli nie to pozwolę sobie napisac wiadomość prywatną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety nie mam doświadczenia akurat z tą platformą. Generalnie zawsze sądziłem że Omada to bardziej kierunek AP, a niekoniecznie ruter, ale pewnie w tym ekosystemie jest miejsce na wszystko. Wszystko co się dało o usłudze IP TV powiedzieć już tu napisałem i chętnie pomogę, ale taka zdalna pomoc nie na wiele się zda jeśli nie dołożysz nieco więcej kontekstu.Omada to tylko nazwa platformy, nie konkretnego rutera.
PS. OK. Według tego:
nic nie powinno stać na przeszkodzie żeby IPTV od Orange na tym zadziałała.
W czym jest problem? Czego nie wiesz jak ustawić?
Zacząłbym od przeczytania tego:
https://support.omadanetworks.com/pl/document/13316/
Jeśli standalone, to Mode musi być custom, z tagowniem, tak ma numer 839 i priorytet 4. Tag ruchu internetowego ma numer 35 i priorytet 0.
Przy igmpproxy koniecznie protokół igmp v2, nie 3. Jeśli ustawisz trzy może nie zadziałać wcale albo będzie wyraźne opóźnienie na starcie.
WAN pewnie powinien mieć zdefiniowane odpowiednie tagowanie VLAN - od tego trzeba zacząć - jeśli internet jako taki udało ci się już uzyskać, to to wiesz. Jeśli nie, to 35.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam ciesze się że odpisałeś narazie zamowiłem sprzęt Omada ER707-M2 oraz Controller omada oc200.
Zabieram się w takim razie za lekturę z linków które mi przesłałeś w wiadomości. Myślę że z samym vlan 35 sobie poradzę, ale gorzej będzie z vlan 839,838 które odpowiadają za iptv oraz vod. Jeśli chodzi o zdalną pomoc to bardzo chętnie. Myśle że uporłbym się z samym internetem i wtedy byłaby taka możliwość. Będę się odzywał do Ciebie pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po raz kolejny napiszę: zapomnij o vlan 838, on do niczego nie jest ci potrzebny. VOD od dawna działa przez internet, nie przez VLAN.
A VLAN 839 działa bardzo permisywnie - po prostu Orange reaguje na pakiety igmpv2 wysyłane we vlan 839 uruchamiając odpowiednie strumienie. Ile dusza zapragnie w sumie. Jeśli twój ruter robi za proxy tego protokołu sterującego (igmpv2), to pośredniczy między dekoderem a Orange w przekazywaniu tych pakietów - tzn. przyjmuje/wymienia pakiety igmp z dekoderem i na ich podstawie wysyła własne (inne) pakiety igmpv2 do Orange i stosownie do sytuacji odpowiada na zapytania igmp od Orange.
Nie próbowałem konfiguracji z "bezpośrednim" połączeniem, ale rozumiem, że wtedy dekoder sam wysyła odpowiednie igmp do Orange, a ruter tylko je przepuszcza, czyli w L2 robi dla nich swego rodzaju most, bo one normalnie nie są rutowalne; jeśli nic się nimi nie zainteresuje, powinny zostać w obrębie jednej sieci (czyli LAN). ALE: FunBoxy nie działają w tym trybie, więc to nie jest "natywna" metoda, no i jakoś chyba(?) trzeba zdjąć tagi 802.1q (stąd tak naprawdę nie "bridge" tylko "custom") i trzeba ustawić prio na egress. W sumie nie można wykluczyć, że dekodery Orange potrafiłyby też ogarnąć ruch tagowany, ale chyba nikt tego nie sprawdzał. Może jak już żywcem nic innego nie będę miał do roboty, to sprawdzę tę hipotezę.
Zamiast rzeźbić w tym, lepiej zrobić klasyczne proxy protokołu igmpv2, IMHO. Wtedy multicast jest po prostu rutowany zgodnie z zasadami ogólnymi którymi każdy cywilizowany ruter powinien się kierować (i nic nam do tego - to się dzieje "samo"), bo on - ten multicast - nie jest do jednej sieci ograniczony i daje się rutować, choć inaczej niż unicast. Te reguły jednak nie są tajne tylko zupełnie standardowe - tego konfigurować nie powinno być potrzeba. Ale czasem jednak potrzeba - tu istotne jest, że multicast idzie z sieci 10/10 (zasadniczo używany jest teraz chyba tylko jeden adres z tej klasy) co nie każdy ruter przyjmie ze zrozumieniem (adres prywatny!), i że niekoniecznie chcemy zawsze wpuszczać cały ten ruch do każdego portu LAN.
Oczywiście nadal można potknąć się o ustawienia zapory i adresację - interfejs (WAN?), ten z vlan 839 nie musi mieć tak naprawdę adresu ipv4, ale przeważnie implementacje igmpproxy wymagają tam adresu (jakikolwiek adres prywatny będzie OK, choć unikałbym tych z 10/10 żeby czegoś nie zdublować przypadkiem). Osobiście nie mam tam adresu, bo sobie napisałem własną wersję proxy, ale kiedy jeszcze używałem igmpproxy był tam adres 192.0.2.1. Orange jest wszystko jedno czy tam będzie jakiś adres czy nie będzie żadnego.