Konfiguracja sieci w ofercie biznesowej z różnymi limitami prędkości i publicznymi IP

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Konfiguracja sieci w ofercie biznesowej z różnymi limitami prędkości i publicznymi IP

Cześć

Mam łącze dla klientów biznesowych 2Gb/s, z 4 publicznymi adresami IP.

To co chcę uzyskać:

Jedna sieć z ograniczoną prędkością do 500Mbps i swoim publicznym adresem IP

Druga sieć z pełną prędkością i innym publicznym adresem IP.

Da się wystawić różne zewnętrzne IP na portach fubnoxa, a prędkość ograniczyć na swoim sprzęcie? Czy muszę w jakiś sposób jednym portem wyprowadzić to na swój router i tam rozdzielić poszczególne adresy na porty?

4 ODPOW. 4

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@xViPx  według mnie nie warto kombinować z FB. 

Zamów tryb brigde na FB i na własnym routerze zrobisz to sprawniej i szybciej. Poza tym...FB ma okrojone opcje routera, a więc masz tylko jedno wyjście 

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Czyli dając FB w bridge, albo dogadując się na ONT dostanę możliwość podzielenia sobie tego u siebie na dwie sieci z różnymi publicznymi IP?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@xViPx  według mnie  jeśli nie otrzymałeś ONT przy instalacji...teraz będzie problem. 

W trybie bridge podłączasz Swój router , a FB jest przezroczysty i robi za ONT

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Dla opcji 2Gb nie ma ONT. Odnośnie bridge to tak, właśnie na tym to polega, że będziesz zarządzał siecią z własnego routera.