Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja routera TP Link Archer MR600 ze światłowodem Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 42
  • 0

Dzień dobry. Czy router TP Link Archer MR600 można skonfigurować ze światłowodem od Orange, czy tylko z kartami SIM? Jeśli tak, to jak to poprawnie zrobić? Jak podłączam kabel Ethernet do portu WAN, to przez kilka sekund działa mi Internet, a później przestaje. Dodam tylko, że Internet mam podłączony GFastem. Z góry dziękuję.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2348
  • 11243
  • 92

@jkl94 https://www.tp-link.com/pl/support/faq/2719/

Przestaw w tryb routera bezprzewodowego z ewentualnym backupem do LTE. Bez VLANów, bez PPPoE. Więcej nie pomogę bez dostępu do urządzenia, emulator nie działa tak samo.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

29 ODPOW. 29

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6680
  • 27435
  • 218

@jkl94 

A konkretnie jaką masz umowę/technologię?

• 12
  • 42
  • 0

Nie wiem. Wszystko jest na osobę, która z pewnych względów nie dopuszcza i nie dopuści mnie do umowy. Wiem tylko tyle, że od światłowodu piętro niżej ciągnie się koncentryk i to jest połączenie GFastem.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6680
  • 27435
  • 218

@jkl94 

To chyba nie jest legalne?

• 12
  • 42
  • 0

Jak może nie być, jak pracownicy Orange'u tak mi to zamontowali? To jest w obrębie jednego gospodarstwa domowego. Ale do rzeczy. Wie Pan jak mi pomóc czy będziemy się tak przekomarzali? 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14470
  • 59451
  • 722

@jkl94  pytasz o zastąpienie FB innym routerem? Skoro nie masz dostępu do urządzenia  to jak to zrobisz? 

Jeśli masz, to co to za urządzenie/urządzenia (np od tego Gfasta)?

Co jest w zakresie Twojego dostępu? 

Może podpowiemy, ale bez tej wiedzy to wróżenie raczej...

• 12
  • 42
  • 0

GFastem podłączony jest stary TP Link Archer, który chcę wymienić na MR 600. Piętro niżej jest Funbox i światłowód. Nie wiem, co jeszcze jest potrzebne do pomocy. Mam dostęp do urządzeń, ale utrudniony dostęp do umowy, która nie jest na mnie i tylko na dosyć apodyktycznego członka rodziny, jeżeli już tak wszystkich interesuje legalność tego połączenia. Czy ten sprzęt MR 600 sprawdzi się przy połączeniu GFastem i jak go skonfigurować?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2352
  • 8966
  • 33

@jkl94napisał(-a)

GFastem podłączony jest stary TP Link Archer, który chcę wymienić na MR 600. Piętro niżej jest Funbox i światłowód.

Czy mógłbyś to rozrysować? Upewnijmy się co do czego i czym jest podłączone, bo piszesz, że podłączyli Ci to wszystko pracownicy Orange, ale z opisu nie wynika, że podłączenie jest takie jakie powinno być po takim podłączeniu: https://biuroprasowe.orange.pl/blog/g-fast-co-zrobic-gdy-swiatlowod-nie-siega-do-mieszkania-wielki-p...->

pirenej_0-1732782062903.png

Co zaś do:

@jkl94napisał(-a)

Jak podłączam kabel Ethernet do portu WAN, to przez kilka sekund działa mi Internet, a później przestaje.

zmień adresację po stronie LAN ER600, bo z dużym prawdopodobieństwem po obu stronach masz 192.168.1.0/24. Ale to jest neutralne i niezależne od wszystkich innych szczegółów, którymi nas uraczyłeś.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2348
  • 11243
  • 92

@jkl94W jakim trybie pracuje MR600?

Zrzut ekranu 2024-11-28 095117.jpg

• 12
  • 42
  • 0

@pirenej Niestety nie mam takiej wiedzy. To, co wiedziałem, to napisałem. Jak i gdzie się zmienia tę adresację i co ta zmiana ma dać, skoro to jest rzekomo niezależne od tego, co napisałem? Przestanie zrywać połączenie? Bo póki co Internet kilka sekund jest, kilka sekund nie ma i tak na okrągło. Ze starym routerem nie ma tego problemu.

@Samotnick dziękuję, sprawdzę to ustawienie. 

Niezależnie od tego chciałbym się upewnić, czy ten sprzęt nada się do takiego połączenia i czy trzeba coś pozmieniać w opcjach z APN, ipv4, hasło, nazwa profilu, typ uwierzytelniania itd.