Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja VPN na Asus AX 88U który jest z Funboxem 3.0. Prośba o pomoc.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 892
  • 3728
  • 18

@j131 Aaaaa ok. Sorki. To tak, DDNS jest zupełnie zbędne. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6860
  • 28112
  • 225

@Wojtest 

No i jak? W LAN działa czy nie działa? Po adresach prywatnych?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 42
  • 0

Nie dziala ;(

• 6860
  • 28112
  • 225

@Wojtest 

Jak wygląda konfiguracja tego serwera VPN na tym Asusie?

• 15
  • 42
  • 0

@j131 

Dzięki za pomoc,

Ja konfigurowałem zgodnie z manualem  strony asus 

https://www.asus.com/pl/support/faq/1044190/

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 892
  • 3728
  • 18

@WojtestMoże w ramach testu zrób sobie serwer OpenVPN. Jest dużo prostszy, a będziesz miał pewność, że komunikacja działa.

• 15
  • 42
  • 0

Probowałem po adresie prywatnym 192..... i po zew. i w LAN nie działa . 

Ale coś muszę pogrzebać w konfiguracji bo teraz widzę, że VPN pobrał kofigurację z DDNS, 

Myśle, że jest jakiś problem z konfiguracją VPN bo IP jest prywatne i coś świruje, 

@Samotnick test na bridge - jeszcze nie jest możliwy - bo się okazuje, że nie ma takiej możliwości do jednego stałego IP. ponoć mam się skontaktować z dla 4 Ip już mają opcję przełączenia. 

Screenshot 2025-01-05 at 11.07.28 AM.png

• 6860
  • 28112
  • 225

@Wojtestnapisał(-a)

@j131 

Dzięki za pomoc,

Ja konfigurowałem zgodnie z manualem  strony asus 

https://www.asus.com/pl/support/faq/1044190/

Rozumiem  że w takim razie dalszej pomocy nie potrzebujesz, a przytoczony manual w zupełności ci wystarcza. Tylko czemu w takim razie nie działa?🤔

• 15
  • 42
  • 0

No po wszystkich możliwych próbach - po prostu dałem sobie siana! 

Zamówiłem dodatkowe adresy i przełączenie w TRYB BRIGDE.

Co ciekawe nic nie pomogło, bo pomimo, że stronie konfiguracyjnej tryb bridge jest aktywny - to na 4 portach jest zrutowany net. tj. pobiera lokalne adresy IP. 

Zgodnie z Infolinią - powinno być w trybie przeźroczystym na porcie 4 - zgodnie z instalatorami na porcie 1 -

fakt jest taki, że na żadnym nie ma.

Oczywiście oprócz wsparcia duchowego z infolinii na zasadzie - rozumiem Pana, itd. itp nic za bardzo zdalnie nie da się zrobić. Co ciekawe po przelaniu frustracji na infolinii - jest zgoda na ONT , ale oczywiście, żeby nie było za prosto - trzeba poczekać na zakończenie innego zlecenia itd. 

Informacja z Infolinii "Faktycznie VPN na Funboxie nie chodzi, więć musi Pan zmniejszyć predkość i przejść na ONT ......." 

Zaznaczam, że zanim złożyłem zlecenie stałego adresu IP - otrzymałem informację z infolinii, że @"Orange już nie montuje ONT - tylko włączany jest tryb przezroczysty w FB ....."

( Dzisiaj Panowie instalatorzy przywieżli ONTka tylko, że założyc nie mogli - bo aktualnie jest prędkość wyższa nić 600 Mbps/s - a ponoć na ONT może obniżac do 600 .....itd. itp . 

Zakładam, że pewnie są tacy u których VPN działa na FB 6- bo te informacje z Infoliniii to raczej są ku pokrzepieniu serc. 

Ergo dziękuje bardzo za pomoc, szczególnie @atlas_cudow  bo moim zdaniem po tych przejściach to jedyną słuszną opcją są testy i nadludzka cierpliwość. Natomiast uważam, że stawianie routera w DMZ jest jednak niebezpieczne ....

Generalnie gdyby to było moje urządzenie - rozumiem - ale ten FB jest z ORANGE. 

@j131  tdziekuje za pomoc - ale nie działa bo port 4500, 500 jest blokowany - dlaczego i gdzie nie wiem - bo pomimo reguł NAT na port checkerze nie widzi jako otwartego, więc można robić co się chce i nic .......

Być może, po wymianie urządzenia by zadziałało - być może , być może OpenVPN by działał - nie wiem .... Natomiast na pewno - jest udręka - 

Pozdrawiam 

• 6860
  • 28112
  • 225

@Wojtest 

Chcesz mi wmówić że między dwoma komputerami w jednej sieci jakieś duchy blokują ci porty?