Konfiguracja IPTV na routerze Xiaomi AX3000 z dekoderem 4K Multi

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

@j131 napisał(-a)

Chyba możemy uznać że IP TV od Orange na OpenWRT zostało rozpracowane i jeśli ktoś będzie pytał o rekomendowany własny ruter pod IP TV to mamy pewny i sprawdzony przepis.
Chapeau bas!

Mi ta konfiguracja nie działa na routerze xiaomi ax3000 ktoś pomoże ? Dekoder to 4k multi

6 ODPOW. 6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9759
  • 40630
  • 337

Co ci konkretnie nie działa? "Na tej konfiguracji" - czyli na jakiej - prosimy o zrzuty ekranu, pliki konfiguracyjne, opis sieci, parametry umowy...

• 3
  • 6
  • 0

Konfiguracja od szychownica by dzialala TV, ont + router xiaomi ax3000 z openwrt łącze 900/100 chodziło na fb7

• 9759
  • 40630
  • 337

@gombejnapisał(-a)

Konfiguracja od szychownica by dzialala TV, ont + router xiaomi ax3000 z openwrt łącze 900/100 chodziło na fb7

Ale o co chodzi? Możesz wyrażać się pełnymi zdaniami, po polsku? Jeśli oczekujesz pomocy to na takie minimum szacunku dla pytanego mógłbyś się zdobyć? No chyba że tak naprawdę nie chcesz pomocy, to wtedy przepraszam za nieporozumienie.

• 3
  • 6
  • 0

Więc tak. Posiadam w domu router xiaomi ax3000 na openwrt a także dekoder multi 4k. Router mam ustawiony z vlan 35, więc internet na nim działa po kablu i Wi-Fi i mam problem z TV extra na tym dekoderze po prostu nie dziala. Próbowalem konfigurować vlan839 vlan838 ale kończyło to niepowodzeniem, przeważnie było tak ze bylo widać ostatni oglądany program w miniaturze. Próbowałem konfiguracji z tego postu "szachownicy" też nie działałała więc ewentualnie co w niej poprawić lub co tu pokazać by uzyskać pomoc.

• 9759
  • 40630
  • 337

Rozumiem co chcesz osiągnąć i jestem niemal pewien że jest to możliwe.

Natomiast nie sposób zgadnąć co robisz nie tak, bo nie pokazałeś żadnych konkretnych danych. To że wzorowałeś się na czyjejś, nawet raportowanej jako działająca, konfiguracji, jeszcze nic mi nie mówi. Najprostsza rzecz która mogła się zdarzyć (każdemu się zdarza, nawet mnie 😉) to drobna literówka. Możliwe są też inne, mniej oczywiste idiosynkrazje. To co działa u kogoś innego, nie musi działać u ciebie.

Bardzo chętnie pomożemy w konfiguracji, ale nie spodziewaj się pomocy typu "kopiuj-wklej" tylko rad co poprawić/jak zmienić konfigurację którą musisz najpierw pokazać, żeby można było do czegoś się odnieść.

Na początek skomentuję fakt że próbowałeś konfigurować VLAN 835 - to jest zbędne i może być w szczególnych warunkach szkodliwe. Nie należy w ogóle próbować tego robić. 

Oczywiście jest więcej wątków opisujących konfigurację IP TV na OpenWRT na tym forum, niektóre naprawdę długie i informatywne, ale nie chcę być nieuprzejmy i po prostu odesłać cię do nich, bo ciekaw jestem co jeszcze mogło pójść nie tak, skoro tak dużo już o tym napisano. 

Osobiście OpenWRT nie widziałem na oczy więc pewnie sam wiele nie podpowiem, ale o działaniu IP TV trochę wiem. W połączeniu z wiedzą innych kolegów dotyczącą systemu jesteśmy w stanie efektywnie zrobić coś dość karkołomnego: pomóc skonfigurować coś o czym żaden z nas nie ma pełnej wiedzy i to zdalnie. Ale to nie jest proste zadanie, i żeby mogło zadziałać potrzebne jest Twoje zaangażowanie i konkretna interakcja: " to mam w konfiguracji, tak wygląda na zrzucie ekranu, a takie są objawy. Zmieniłem ten a ten wpis, zresetowałem ruter ale nadal pojawia się w logach błąd taki a taki..."

Dodam w tym miejscu że podobnego poziomu wsparcia technicznego w przedmiotowej sprawie możesz doświadczyć tylko na tym forum, oficjalny BOK w ogóle odmawia (i odsyła tutaj) a inne fora pełne są przestarzałych i błędnych informacji więc poruszanie się w tej przestrzeni to trochę spacer po polu minowym. Konkludując: jesteś w dobrym miejscu i na dobrej drodze. Potrzebujesz cierpliwości i nie obejdzie się bez podzielenia się znacznie większą ilością danych.

• 9759
  • 40630
  • 337

No i oczywiście zrobiłem literówkę. Oczywiście chodziło o VLAN 838, nie 835. Zawsze się w tym miejscu mylę.