- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki router w zestawie z ONT.
Zamówiłem i otrzymałem FB7. Instalacja jak mróz odpuści.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adan-adanowicznapisał(-a)Zamówiłem i otrzymałem FB7. Instalacja jak mróz odpuści.
To pewnie na wiosnę. Będą kopać? Daj znać jak już sprawa się rozwinie, ciekawi jesteśmy aktualności.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej
Może ktoś pomoże, podpowie. Funbox 7 będzie połączony z zewnętrznym modemem ONT (nie wiem jakie teraz wydają do instalacji) patchcordem UTP RJ45 o długości 15m. Jakiej kategorii dobrać patchcord, 5e, 6 czy 6a ? W specyfikacji nie znalazłem który będzie optymalny.
Drugie, polecicie jakiś zestaw 3 Routerów w stylu TP-LINK Deco X50 (ten jest poza moim budżetem). Wymagania co do nich 1xWAN + 2xLAN, razem 3 porty, każdy z Routerów Mesh ma być połączony przewodowo bezpośrednio z Funbox 7. Dom jest okablowany. Przeznaczenie zestawu Mesch to: PC - gry online często w chmurze oraz konsola XBOX, obydwa podłączone tylko przewodowo do Routerów Mesch. Różnorakie VOD czyli telewizory, zostaną podłączone bezprzewodowo lub przewodowo. Laptopy, smartfony itp. tylko bezprzewodowo. WI-FI w Funbox 7 zostanie wyłączone. Zamówiony światłowód od Orange 600 Mb/s, w trakcie realizacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do 1GbE wszystko jedno. Może być 5e. Ale jak montujesz kabel to weź już coś lepszego, na przyszłość, czyli np 6a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kabel im wyższej kategorii tym lepiej. Chyba że będziesz sam zarabiał końcówki, wtedy zależy. Jeśli po drodze nie będzie przewiertów, to najprościej kupić gotowy kategorii 6a. Jeśli do samodzielnego układania, to najprościej na końcach zrobić gniazdka, a nie wtyczki, wtedy kategoria gniazdek i kabla musi się zgadzać. Do tego krótsze patchkordy firmowe tej samej kategorii.
Co do rozbudowy LAN, to jeśli głównie planujesz połączenia przewodowe rozważ rozbudowę opartą na zwykłych przełącznikach, nie na AP. Przy standardzie 1Gb te urządzenia są tanie jak barszcz. Wtedy AP WiFi których też potrzebujesz mogą mieć mniej portów.
Co do mesh, to raczej wszyscy rekomendują rozwiązana TPLinka: DECO (to eksponuje minimum konfiguracji ale jest wysoce niezawodne i ekstremalnie wygodne - konkretne modele w zależności od budżetu, są ze sobą kompatybilne) albo coś na bazie Omada (bardziej ambitne, ale daje więcej możliwości konfiguracyjnych, więcej tez modeli do wyboru). Cenowo jeśli X50 jest poza zasięgiem to generalnie ciężko będzie ci się zmieścić bo one wszystkie są dość drogie. Ale IMHO są warte każde pieniądze, zwłaszcza jeśli rzecz dotyczy domu (w mieszkaniach blokowych, gdzie dużo jest sieci WiFi wchodzenie w mesh jest bardzo problematycznym pomysłem). Osobiście miałem dwa X60 i robiły robotę na trzy kondygnacje wyśmienicie. Teraz trochę to pozmieniałem, ale pozytywnej opinii o tym sprzęcie nie zmienię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Instalacji ciąg dalszy.
Pierwsza instalacja nieudana. Przyjechał pan do podłączenia światełka, awizując przyjazd 10, może 15 minut przed dotarciem. Niestety nie miał ze sobą modemu, obniosłem wrażenie że był całkowicie nieprzygotowany na jakiekolwiek prace ziemne. Światłowód jest zakopany przed bramą, a odcinek do przekopania to jakieś max 10m. Pan instalator próbował mnie przekonać że ONT jest mi całkowicie niepotrzebny, na koniec się obraził i bez słowa odjechał. W porozumieniu z infolinią Orange odmówiłem instalacji. Ponoć instalatorzy mają obowiązek mieć kilka modemów ze sobą, bo coraz więcej klientów tego sobie życzy a Orange ma tego świadomość. Czekam na wyznaczenie kolejnego terminu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adan-adanowicznapisał(-a)...
Światłowód jest zakopany przed bramą, a odcinek do przekopania to jakieś max 10m. Pan instalator próbował mnie przekonać że ONT jest mi całkowicie niepotrzebny, na koniec się obraził i bez słowa odjechał.
...
A to dziwne. Układ u mnie był identyczny, po pracach ziemnych trzeba jeszcze zrobić przewiert/przewierty i dopiero po ułożeniu kabli można myśleć o sprzęcie. Panów było dwóch i całe popołudnie z tym walczyli. Więc to czy miał modem czy nie miał nie powinno go powstrzymać przed wykonaniem zlecenia. U mnie tez nie mieli ze sobą całego sprzętu, dopiero na drugi dzień podjechali, dowieźli, skonfigurowali (to już zajęło pięć minut) i dopiero wtedy podpisałem im papiery.
Tak że to co opisujesz wygląda irracjonalnie dziwnie. Obawiam się nawet, że jeśli "odmówiłeś" instalacji to nie dostaniesz "nowego terminu" tylko obrażony pan wpisze BMT i umowa zostanie anulowana...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow napisał(-a)
Nie miał routera czy ONT?
Nie miał modemu ONT. Router Funbox7 mam w szafie, został dostarczony wcześniej.