Jaki router w zestawie z ONT.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 95
  • 0

@j131 napisał(-a)

A to dziwne. Układ u mnie był identyczny, po pracach ziemnych trzeba jeszcze zrobić przewiert/przewierty i dopiero po ułożeniu kabli można myśleć o sprzęcie. Panów było dwóch i całe popołudnie z tym walczyli. Więc to czy miał modem czy nie miał nie powinno go powstrzymać przed wykonaniem zlecenia. U mnie tez nie mieli ze sobą całego sprzętu, dopiero na drugi dzień podjechali, dowieźli, skonfigurowali (to już zajęło pięć minut) i dopiero wtedy podpisałem im papiery. 

Tak że to co opisujesz wygląda irracjonalnie dziwnie. Obawiam się nawet, że jeśli "odmówiłeś" instalacji to nie dostaniesz "nowego terminu" tylko obrażony pan wpisze BMT i umowa zostanie anulowana...

Przewiert będzie konieczny, jeden albo dwa, a Pan był sam jeden, wydaje mi się że powinien być z kimś do pomocy. Nie wiem czy instalator miał coś dokopania, wiercenia, auto było niewielkie, do bagażnika łopata raczej się nie zmieści. Możliwe że uznał że ziemia zmarznięta to i tak nic nie zrobi, a wizyta zrealizowana. 

Co do ONT. Sprzedawca w uwagach dopisał aby był ONT, w samym wniosku nie ma opcji aby to wybrać, po to jest pole uwagi, co potwierdzili na infolinii.

Na infolinii powiedzieli również że przed wyjazdem dyspozytor wydaje instalatorowi potrzebny sprzęt, widocznie ów pan tam się nie pojawił. Jak chcę mieć ONT to go otrzymam i mam nie zgadzać się na rozpoczęcie prac dopóki go nie dostarczą. Po zakończeniu, odbiorze prac otrzymanie ONT jest bardzo trudne.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

OK, tylko dla jasności przekazu nie nazywaj ONT "modemem", bo operator nazwą "modem" określa FunBoxa - niezależnie od tego jak to wszystko powinno się nazywać i jakie funkcje pełni, to taka jest konwencja. ONT to "terminal optyczny" w tej konwencji.

Ziemia faktycznie może jeszcze nie nadawać się do tego typu prac, więc trzeba być optymistą i oczywiście życzę ci powodzenia.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

@adan-adanowicznapisał(-a)

Nie miał modemu ONT. Router Funbox7 mam w szafie, został dostarczony wcześniej.

ONT to nie modem. Ale to już wyjaśnił przedmówca.