Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jaki moduł GPON SFP do UDM Pro dla internetu 2Gb?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 7
  • 0

Zalecany LEOX LXT-010S-H można ustawić na 2.5Gb, ale wtedy może się nie dogadać z moim UDM Pro

Czy są jakieś inne rozwiązania?

11 ODPOW. 11

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2543
  • 13724
  • 67

@marjan1 własny konwerter ONT czy wkładka optyczna, to nie w Orange Polska 😎

Musisz korzystać ze sprzętu operatora 😎

Porad w tym temacie nie udzielamy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14388
  • 59099
  • 721

@marjan1  operator nie przewidział dla tej opcji prędkości usługi żadnego rozwiązania alternatywnego . Do 2Gb/sek można uzyskać ONT zewnętrzny tylko przy instalacji usługi, ale jest taka opcja. Tu niestety nie ma w ofercie wyboru klasy ONT dla innych prędkości, a więc temat z góry przegrany..dodając konieczność używania sprzętu optycznego pochodzącego tylko z dystrubucji Orange mamy info, że nie da rady podłączyć nic alternatywnego z rynku 

I tego się trzymajmy. 

• 3
  • 7
  • 0

może źle rozumiem dyrektywę unijną
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32015R2120
ale wygląda na to, że dopóki sprzęt jest kompatybilny to mogę używać czego chcę

• 2543
  • 13724
  • 67

@marjan1 to dzwoń do Orange i niech ich technik ci to zrobi, konfiguracja i autoryzacja w sieci, tu wsparcia brak, my jesteśmy tylko użytkownikami usług Orange 😎

• 3
  • 7
  • 0

@IreneuszCD

pytam użytkowników, bo być może przerobili podobny problem

• 2543
  • 13724
  • 67

Ci co to przerobili, nie będą o tym pisać, to forum Orange, nie Trzepak, czy inny portal, do internetu można dostać FunBox 10 I będzie na wyrost router z wkładką, trochę wiedzy masz, to sam dojdziesz do rozwiązania, choć aplikowanie własnej wkładki optycznej, jest niezgodne z umową Orange, chyba że nie masz takiego zapisu, do draż temat w BOK Orange 😎

• 14388
  • 59099
  • 721

@marjan1  sprzęt może i specyfikacją kompatybilny, ale certyfikatu/dopuszczenia do użytku nie ma...Operator nie patrzy okiem przychylnym narzucając własny sprzęt 

O ile modemy dla usług po miedzi nie były problematyczne w górę sieci, o tyle te konwertery optyczne z rynku mogą narozrabiać nie tylko na Twojej usłudze, ale ma całym splitterze czy OLT 

Stąd takie a nie inne stanowisko operatora 

Dodam, że operator widzi "obce" urządzenia w swojej sieci..

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

@marjan1 

@IreneuszCD 

W dn 17.12.2024 r. zweryfikowałem powyższe informacje (wystąpiłem o zewnętrzny terminal Orange i dostałem odmowę). Natomiast zgodnie z regulaminem wewnętrznym o świadczeniu usług, operator nie zabrania stosowania własnych urządzeń takich jak terminal ONT. Nawet zostałem poinstruowany w jaki sposób przygotować urządzenie do działania. Na koniec zostałem uprzedzony, że w razie problemów z działaniem internetu, nie zapewniają wsparcia technicznego. 
Mam zamiar kupić terminal Leox, tyle w temacie.

• 19905
  • 57532
  • 783

@trux dziwna sprawa. Jakoś do tej pory Orange zabraniał używania innych ONT, niż te, które sam oferuje. Fakt, od jakiegoś czasu trudno jest otrzymać ONT od Orange dla użytkowników, którzy mają już podpisaną umowę na światłowód od Orange