Jak zbudować stabilne Wi‑Fi w dwupiętrowym domu: co wybrać – mesh czy osobny router?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 18
  • 0

Jak zbudować stabilne Wi‑Fi w dwupiętrowym domu: co wybrać – mesh czy osobny router?

@agat13 telewizji nie podłączyłem jeszcze i chyba nie będę podłączać bo mam inną co dobrze działa

@atlas_cudow czyli jakbyś miał dla Siebie coś kupić to jakie dwa routery kupić aby zdało to egzamin w tej konfiguracji co ja pomyślałem?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Bardzo trudno jest doradzić bo wszystko zależy od kilku czynników. W moim domu (330m2) + na posesji mam kilka routerów  i access pointów.   Wifi ma ograniczony zasięg i to, że przełącza mnie z jednego na inny punkt dostępu nie stanowi dla mnie problemu.  Jeżeli zależy Ci na w miarę szybkim i bezbolesnym przełączaniu to chyba zostaje jakiś mesh typu Deco , lub SWB od Orange.    Zaletą sytemu deco jest, że możesz sobie dokładać satelitki tam gdzie potrzebujesz. 

• 10
  • 18
  • 0

Dobra, rozumiem ja mam niecałe 200 i tylko dwie kondygnacje. W ogrodzie nie potrzebuje bo mam dobry zasięg i duże pakiety komórkowe. Deco mogę podłączyć każdy kablem do funbox 6 a później one będą tworzyć jednolitą i bezproblemowo przełączającą się sieć wifi?

• 2842
  • 12101
  • 74

Tak, zwykły LAN cat 5e  będzie OK. Po prostu pierwsze Deco podłączasz do FB i już. 

Z tym, że nie jestem w stanie zapewnić, że będzie idealnie przełączało w każdym razem. 

• 10
  • 18
  • 0

• 2842
  • 12101
  • 74

Hah nie wiem 🙂 WI-FI AX z linkiem 3000Mbps ... Dla mnie zestaw po prostu za drogi. Ja bym pewnie kupił   coś max AX1800...  czyli link 1200Mbps. 

• 10
  • 18
  • 0

Dobra, to czy te x50? coś innego mają w różnicy niż prędkość? bo jak te x60 są mocniejsze w zasięgu to wole mocniejsze.

• 2842
  • 12101
  • 74

Tu masz porównanie:

https://www.tp-link.com/sg/compare/?typeId=5700&productIds=52477%2C37806

Czy X60 ma większy zasięg? Teoretycznie tak. W praktyce... Jakiś dużych różnic bym się nie dopatrywał.

Gdybyś porównywał jakie Xiaomi, czy inne Cudy  z TP-Link to pewnie różnica byłaby widoczna. W tym wypadku  2 razy więcej anten to nie 2 razu większy zasięg. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@antecknapisał(-a)

Tutaj można by rzec, że sprawa ma swój finał bo na dole wszystkie niezbędne dla mnie urządzenia działają i nie mają żadnych kłopotów. Ba, na górze wszystkie podłączone urządzenia do tego asusa też działają jak trzeba, a jednak nie, bo są to dwie od siebie różne sieci wifi i jak np. rozmawiam przez telefon czy wideo na whatsapp i podróżuje pomiędzy dwoma wymiarami (górna/dolna kondygnacja) to jak ten z dołu traci sygnał to zanim się przełączy na ten górny, czy odwrotnie to albo trwa długo albo mnie rozłącza co generuje spory dyskomfort i nerwy...

Wyłączyć w FB6 Smart WiFi. Asus w tryb AP z taką samą nazwą sieci/hasłem/szyfrowaniem i na innym kanale. Dodatkowo można podkręcić albo osłabić siłę sygnału w Asusie.

• 10
  • 18
  • 0

Dobra, już myślałem że robię te x60 a jednak nowa wizja i dalej jestem głupi jak byłem

@atlas_cudow co o tym sądzisz? co napisał @Samotnick