Strata zasiegu 5g n78

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

Witam, od roku posiadam zte 889 wraz z zte 5400 i nielimitowanym internetem od orange, problem w tym że ostatnio straciłem zasieg 5g n78 na którym osiagałem wyniki 600/100. Czy ktos jest w stanie sprawdzic dlaczego z dnia na dzien straciłem albo z jaką wieżą sie łącze teraz? Support nic nie wie o żadnych problemach, w załącznikach przesyłam informacje o sieci z routera zte. Lokalizacja to Lniska woj pomorskie

IMG_3364.jpegIMG_3261.jpeg

Na tym screenie z pci 417 miałem pełen zasieg i super predkosc a na tym z 697 mam jedną kreske i czesto gubi zasieg

* Scaliłem wpisy - Wiktor

16 ODPOW. 16

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

Strata zasiegu 5g n78

@siemaneczko12 Może wystarczy trochę pomanewrować ustawieniem modemu. Sam mam tak na 5G, że jak postawie swój router wewnętrzny na jednym końcu parapetu to łączy się z nadajnikiem z innym PCI niż jak postawię po drugiej stronie 

• 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

Próbowałem już w każdą strone, nawet wymuszałem konkretne pci na stronie zte ale nadajnik jakby sie rozpłynął w powietrzu

• 477
  • 2193
  • 21

Strata zasiegu 5g n78

A może jednak są jakieś prace na nadajniku, bo wychodzi na to, że jeżeli dobrze widzę 5G powinno być wcześniej z nadajnika przy Szkolnej, a teraz chyba już nie jest 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Strata zasiegu 5g n78

A próbowałeś wymusić na 5G tylko pasmo C N78 + LTE?

• 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

Nie, jedyne co zrobiłem to wyłączyłem pasma n1 i n28 bo z tymi też sie łączył a wypadają gorzej niż 5g 2100

• 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

Support twierdzi że nie ma tam żadnych prac i jest tam dostepne 5g w pasmie 3500, chociaz jak sie łacze z szkolna na pasmie 5g 2100 to mam pełen zasieg a jak złapie n78 mam jedną kreske, czyli szkolna służy jako kotwica do innej wieży jeśli dobrze rozumiem?

• 477
  • 2193
  • 21

Strata zasiegu 5g n78

Tak, LTE może być z jednego nadajnika, a 5G z drugiego  

• 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

Ale skoro 5g jest na tym nadajniku to czemu łaczy mi z innym bardziej oddalonym na którym mam gorszy zasieg

• 477
  • 2193
  • 21

Strata zasiegu 5g n78

To zależy od różnych parametrów/ustawień. Tak w uproszczeniu:  sygnał nie jest emitowany jednolicie dookoła nadajnika - Czasem może być tak, że nadajnik bliższy nie celuje dokładnie w twój sektor czyli tam gdzie się znajdujesz, także urządzenia specjalnie mogą być tak ustawione, żeby emitowały dajmy na to w kierunku miasta, które znajduje się na zachodzie, a ty jesteś na wschodzie.  Może się zdarzyć, że jesteś gdzieś pomiędzy sektorami. Możesz za to łapać sygnał z dalszego, który lepiej celuje w twoją lokalizację. Czasami można coś poprawić kombinując z ustawieniem modemu na różne kierunki, albo z blokadami pasm