Strata zasiegu 5g n78

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

Strata zasiegu 5g n78

889 to model zewnętrzny, może się był wiatr i się przekręcił.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

Jest sztywno przymocowany na kominie, jeśli już się ruszył to jakieś milimetry które wątpię żeby zgubiły siec która miała pełen zasięg i dobre parametry połączenia 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Strata zasiegu 5g n78

Tylko sprostuje, że sygnał nie jest jednolity, dookola nadajnika... N78 to nie LTE 2100.

Może po prostu modem się uszkodzil?  Tam w tej puszce masz anteny, spięte przewodami z płytą główną. Możliwe, że kabelek się wypiął i antena nie łączy... Albo coś padło na płycie...?

Telefony w tej samej lokalizacji normalnie logują na 3500?

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2198
  • 21

Strata zasiegu 5g n78

@siemaneczko12 Jeśli jest na kominie, to jasne, że manewrowanie jest kłopotliwe i niekoniecznie gra może być warta świeczki, chociaż kto wie.

To co napisali @Zeusek czy @atlas_cudow to jedne z możliwych scenariuszy, tak jak taki, że wszystko może "samo" wrócić wkrótce do poprzedniej, dobrej normy.

Ale weź też pod uwagę, że operatorzy przygotowują się do włączenia 5G N28. Piszesz zresztą, że widzisz już N28, które jednak wobec prędkości 600/100 na N78 jest Tobie do niczego niepotrzebne. 

Z 5G N28 pokrótce chodzi o to, że jest to pasmo tzw. zasięgowe, a operatorzy mają zobowiązania do pokrycia zasięgiem 5G określonego procenta ludności typu "do końca 2028 roku objąć zasięgiem 5G 90 procent ludności". W tym aspekcie z punktu widzenia regulatora rynku oraz operatora N28 i N78 to to samo, bo to i to jest 5G i pozwala na spełnianie norm dostarczenia ludziom 5G. Ale już nie jest to to samo dla użytkownika, który na N78 miał tak dobre prędkości jak Ty.  Z punktu widzenia użytkownika zagrożeniem może być więc wypieranie w pewnych miejscach "lepszego" N78 przez "gorsze" N28 bowiem włączanie 5G N28 wiąże się /może się wiązać z pewną rekonfiguracją na nadajnikach. To tworzyłoby nowe warunki  jeśli chodzi o "łapanie" 5G N78, więc najbardziej optymalną pozycję modemu zewnętrznego może trzeba znaleźć całkiem od nowa. 

arthur_0-1762758648995.gif

• 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

@atlas_cudow napisał(-a)

Tylko sprostuje, że sygnał nie jest jednolity, dookola nadajnika... N78 to nie LTE 2100.

Może po prostu modem się uszkodzil?  Tam w tej puszce masz anteny, spięte przewodami z płytą główną. Możliwe, że kabelek się wypiął i antena nie łączy... Albo coś padło na płycie...?

Telefony w tej samej lokalizacji normalnie logują na 3500?

Nie, telefony jak i modem ZTE łączą się same z inną stacją (w Żukowie), gdzie jest 5g 2100, ZTE kiedyś mi się połączyło sam z pasmem n78, i wtedy zauważyłem że zmienił stację na inną(w przyjaźni), po jakimś czasie wrócił do tej w Żukowie, a ja wymusiłem na nim przyjaźń blokując komórkę lte i dalej łączył się z  n78 i tak przez długi czas aż wkoncu zniknął i nie mogę odzyskać połączenia z tym pasmem 

• 9
  • 33
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

@arthur napisał(-a)

@siemaneczko12 Jeśli jest na kominie, to jasne, że manewrowanie jest kłopotliwe i niekoniecznie gra może być warta świeczki, chociaż kto wie.

To co napisali @Zeusek czy @atlas_cudow to jedne z możliwych scenariuszy, tak jak taki, że wszystko może "samo" wrócić wkrótce do poprzedniej, dobrej normy.

Ale weź też pod uwagę, że operatorzy przygotowują się do włączenia 5G N28. Piszesz zresztą, że widzisz już N28, które jednak wobec prędkości 600/100 na N78 jest Tobie do niczego niepotrzebne. 

Z 5G N28 pokrótce chodzi o to, że jest to pasmo tzw. zasięgowe, a operatorzy mają zobowiązania do pokrycia zasięgiem 5G określonego procenta ludności typu "do końca 2028 roku objąć zasięgiem 5G 90 procent ludności". W tym aspekcie z punktu widzenia regulatora rynku oraz operatora N28 i N78 to to samo, bo to i to jest 5G i pozwala na spełnianie norm dostarczenia ludziom 5G. Ale już nie jest to to samo dla użytkownika, który na N78 miał tak dobre prędkości jak Ty.  Z punktu widzenia użytkownika zagrożeniem może być więc wypieranie w pewnych miejscach "lepszego" N78 przez "gorsze" N28 bowiem włączanie 5G N28 wiąże się /może się wiązać z pewną rekonfiguracją na nadajnikach. To tworzyłoby nowe warunki  jeśli chodzi o "łapanie" 5G N78, więc najbardziej optymalną pozycję modemu zewnętrznego może trzeba znaleźć całkiem od nowa. 

W sumie nie tyle na prędkości mi zależy co na stabilności połączenia, to mój internet domowy którego używałem również do gier, a pasmo n78 to jedyne które pozwala grać z bardzo niskim opóźnieniem i reszta domowników może korzystać z Internetu w tym samym czasie, na innych pasmach odpalenie yt czy innego streamingu powoduje od razu skok pingu co jest bardzo nieprzyjemne 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 17
  • 0

Strata zasiegu 5g n78

To samo u mnie miesiąc temu w dolonośląskim, okolice Karpacza. Orange powyłączał n78 w niektórych miejscach, gdzie sygnał i tak pięknie świecił, a zamiast tego dał n28 (by nie obciążać sieci). W ogóle brak sygnału n78 od tego momentu, a n78 łapałem doskonale i bez żadnych problemów przez 3 miesiące. Dodam, że problem pojawił się w momencie włączenia n28 w okolicy. To wyglądało tak, jakby Orange ustawiło i postanowiło, że jak masz kotwice na jakimś lte dla którego w teorii w okolicy nie powinno być prawdziwego 5g (n78) to orange zredukował sygnał do n28. Mapa zasięgu oczywiście błędnie wskazuje że Orange nadaje u mnie n78 (granicznie, ale jest, pokazuje n78 bo było przez 3 msc i hulało 800/150), tymczasem od momentu wprowadzenia n28 i ustawieniu u nich kto może mieć n78 a kto nie może, w ogóle brak jakiegokolwiek sygnału n78 (sprawdzane na t-mobile anc tryb serwisowy a także zte mc 899 pro a odu, iphone). Także ten, orange poleciał z nami w kulki kolego. Ustawili kto może mieć n78 a kto nie w zależności z jaką kotwicą lte się łączysz . Przybij piątke 😕 Ja teraz z prędkością do 50-120mbit na n28 od Orange (po agregacji z lte) przenoszę się do play i t mobile z moimi 4 numerami, bo tam przynajmniej na leciwym lte bez 5g mam 250mbit w porywach a normalnie 150mbit (ale to i tak lepsze niż Orange i jego n28). Szkoda, bo sygnał n78 świecił doskonale no, ale podjęli taką decyzję żeby to ograniczyć.