Jak zbudować stabilne Wi‑Fi w dwupiętrowym domu: co wybrać – mesh czy osobny router?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 18
  • 0

Jak zbudować stabilne Wi‑Fi w dwupiętrowym domu: co wybrać – mesh czy osobny router?

Cześć, borykam się z problemem oraz brakiem wiedzy by rozwiązać go samodzielnie, dlatego zgodnie z sugestią prze miłej Pani z czata przychodzę z prośbą o pomoc tutej.

Kupiliśmy w lipcu pakiet z internetem 1Gbps do którego zaprzęgnięty jest funbox 6, złego zdania o nim powiedzieć nie mogę bo po kablu i na tym samym piętrze po wifi działa bardzo dobrze, schody zaczynają się dopiero jak literalnie przejdę schodami na górę... albo nazat.

Funbox 6 znajduje się na parterze w kotłowni i jego wifi na tej kondygnacji działa dobrze, podłączony do niego jest telewizor, konsola ps5, HA, falownik, zencar i kilka innych ustrojstw no i to wszystko działa bez zastrzeżeń. W kotłowni mam też wyprowadzenie do każdego pokoju na dole i na górze kable sieciowe cat6, więc wcześniej korzystając z pomocy sąsiada zakupiłem router Asus rt-ax88, umieściłem prawie na środku górnej kondygnacji i podpiąłem kablem z kotłowni, a on go skonfigurował a ja tylko patrzyłem. Tutaj można by rzec, że sprawa ma swój finał bo na dole wszystkie niezbędne dla mnie urządzenia działają i nie mają żadnych kłopotów. Ba, na górze wszystkie podłączone urządzenia do tego asusa też działają jak trzeba, a jednak nie, bo są to dwie od siebie różne sieci wifi i jak np. rozmawiam przez telefon czy wideo na whatsapp i podróżuje pomiędzy dwoma wymiarami (górna/dolna kondygnacja) to jak ten z dołu traci sygnał to zanim się przełączy na ten górny, czy odwrotnie to albo trwa długo albo mnie rozłącza co generuje spory dyskomfort i nerwy...

Tydzień temu  sąsiad zamówił dla mnie inny system tenda mw6 - jak się okazało sam dał ciała bo myślał że tam jest też wifi6 a jednak nie, że to tylko nazwa własna, bez znaczenia bo nie zależy mi na wifi6 tylko na rozwiązaniu największej bolączki tak aby w czasie podróży nie rozłączało. Sąsiad podłączył jedną kostkę prawie na środku górnej kondygnacji kablem, kolejna w sąsiednim pokoju około 8metrów dalej i jedna ściana i trzecią na dolnej kondygnacji prawie w linii prostej do tej pierwszej tylko jakieś 3metry niżej i jeden strop. No i niby ten tenda mesh miał temu sprostać i umożliwić bezkolizyjne rozmowy w czasie podróży i do tego miałbym tylko jedną sieć wifi nie musiałbym nic przełączać i tak dalej, cała górna kondygnacja w każdym pokoju około 400Mbps na pobieraniu i wszystko ładnie działa... ale jednak tyłek zbity i problem nadal jest bo, na dole pokazuje wyśmienity sygnał wifi z tego tendy, ale prędkość spada czasem do około 10-20Mbps i zaczynają się schody kochane, przerywa połączenia pomimo braku rozłączeń z wifi albo przy oglądaniu video wyższej jakości...

... to tak w skrócie się właśnie te schody bezprzewodowe zaczynają telepać i telepie też mnie sam problem.

Postanowiłem zgodnie z "do trzech razy sztuka" spróbować jeszcze raz, ale już bez sąsiada bo on mnie też zaczął denerwować. 

Bardzo proszę o pomoc w nazwaniu systemu jaki powinienem kupić, co zrobić aby problemu się pozbyć, który opisałem, jeśli zbyt chaotycznie i coś jeszcze dopowiedzieć i sprawdzić trzeba to proszę w miarę prostym językiem jak dla kogoś z wiedzą w tej materii pomiędzy laikiem a ekspertem (bliżej laika)

Serdecznie pozdrawiam

Antek

20 ODPOW. 20

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1543
  • 4

Jak rozumiem masz na każdy router inny SSID?

• 10
  • 18
  • 0

@deestnapisał(-a)

Jak rozumiem masz na każdy router inny SSID?

Cześć @deest chodzi o tendy i funbox 6? to jest tak, że tendy mają nazwę Nova-9675 a Funbox 6 ma Orange_Swiatlowod_A5BD

Asus rt-88 już nie ma, sąsiad wziął.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Nazwy sieci SSID możesz sobię ustawić takie same, ale to nic nie da bo fizycznie telefon musi się i tak przełączyć między Access pointami.. system mesh od Tendy.... Bez komentarza;).... Weź sobie swb od Orange. Tam jest dedykowany protokół między jednostkami i powinno być lepiej.

https://www.orange.pl/omnibook/smart-wifi-box#

• 10
  • 18
  • 0

Bardziej mi zależy aby nie wynajmować tylko kupić.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1543
  • 4

Ogółem w moim mediaexpert mozna bez problemu kupić Access Point. Podłączasz funboxa do kupionego AP przez kabel i ustawiasz w nim tryb AP z dobrym zabezpieczeniem, hasłem i SSID. Na przykład ten jest w sklepie - https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/urzadzenia-sieciowe/routery/router-tp-link-archer-ax7... Ważne, żeby miał funkcję Access Point. Jeszcze masz takie małe tplinkowe deco co mogą poprawić jakość sieci

• 2842
  • 12101
  • 74

@anteck Rozumiem, ale mesh działa tak, że jest główny router i poboczne "satelitki".  Główny router decyduje o tym, do którego punktu dostępu cie podłączy. Same punkty dostępu tworzą sieć. Mogą się łączyć bezpośrednio ze sobą lub / i z głównym routerem. Jeżeli zależy Ci na własnym sprzęcie, to Funbox powinien być wycięty z instruktywny WIFI, bo  Meshu nie stworzy z niczym innym niż z tym SWB. 

Sam nie używam SWB. Mam po prostu jakiś tam router (przewodowy) i kilka access pointów. AP z definicji jest trybie bridge, więc przełączanie miedzy nimi jest dość szybkie, bo nie odnawiają dzierżawy IP.

• 10
  • 18
  • 0

@deest to już przerobione zostało z asusem

@atlas_cudow a co jeśli bym chciał aby ta sieć wifi funbox 6 została bo do tego co powinna działa dobrze, ale chciałbym mieć inną dla wszystkich bardziej mobilnych urządzeń telefonów ipada etc. jedną, która będzie na obu piętrach. Czy są takie urządzenia co połączę na dole urządzenie numer 1 kablem do funbox 6 i urządzenie numer 2 również kablem do funbox 6 tyle że na górze i to urządzenie 1 i urządzenie 2 stworzy sieć wifi co będzie płynnie się przełączać na urządzeniach mobilnych? czyli dwa urządzenia po jednym na kondygnacje gdzie w internet są zasilane kablem ale tworzą jedną wspólna sieć i nie generują długich przerw w dostępie do sieci gdy się przemieszczam między wymiarami.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@anteck  szczerze? Zamiast kupować coraz to nowe sprzęty i kombinować co wtedy działa, co nie oto ja bym na testy zamówił SWB (5 zł za miesiąc używania ) u wtedy byłbym pewny zarówno zasięgu jak i przełączania między nadajnikami.zero kombinacji i konfiguracji ( o IPTV nie wspomnę)

• 2842
  • 12101
  • 74

@anteck Prawie wszystkie współczesne routery mają możliwość rozgłaszania wielu SSID jednocześnie. Chyba nawet Funbox ma taką możliwość, ale nie mam pewności... Na pewno ma taki wynalazek jak sieć dla gości. 

BTW. Nie do końca rozumiem twoją  wizje sieci. Ale wszystko jest możliwe... Na pewnym etapie po prostu konfiguracja  może stać się skomplikowana , bo będzie wymagać VLAN'ów itp. 

Może narysuj jakiś graf, jak ma wyglądać sieć i czego oczekujesz 🙂