Jak zapewnić dostęp do internetu w oddalonym budynku

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@Antares ja wczoraj dokupiłem sobie CUDY WR3600H, który mam w garażu oddalonym o 40m. Współpracuje idealnie w systemie Mesh wraz z CUDY WR3000, który mam w domu. Oba podłączone do Funboxa za switchem w domu

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 46
  • 0

Coz robić aby nieco oddalonym budynku mieć dostęp do internetu?

@Glut napisał(-a)

@Antares 

Dokładnie o to chodzi.

Dzięki. Znalazłem na strychu stary TP link i udało mi się to jakoś zrobić. Mam internet w drugim budynku i jest ok. W każdym razie bez sensu był mój zakup Funboxa, no ale cóż, gapowe się płaci. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i wskazówki.

• 14
  • 46
  • 0

@MarcinKetrzyn napisał(-a)

@Antares ja wczoraj dokupiłem sobie CUDY WR3600H, który mam w garażu oddalonym o 40m. Współpracuje idealnie w systemie Mesh wraz z CUDY WR3000, który mam w domu. Oba podłączone do Funboxa za switchem w domu

Ja nie mam bladego pojęcia o czym piszesz 😉 ale fajnie, że Ci działa. Ja właśnie testuję moje "osiągnięcie" na moim starym i zapomnianym TP linku i musze się pochwalić, że to nawet działa. Zastanawia mnie jednak dlaczego mając od Orange prędkość 300 Mb/s u mnie jest max download 52,72 Mb/s a upload 50,32 Mb/s Czy coś mam źle ustawione, czy to już tak musi być ? Chyba, że powodem jest to, że korzystam z wifi bezprzewodowego, bo router mam piętro wyżej ?

• 100
  • 284
  • 3

Pewnie Twój TP Link  ma prędkość 10/100, musisz kupić coś z portami 1gb. Co do wifi to nie wiem, może łączy się na 2,4 GHz i ucina prędkość 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Antares Używasz WiFi 2.4Ghz czy 5GHz? Urządzenie jest w trybie routera czy punktu dostępowego? Co to za model?

• 14
  • 46
  • 0

Używam chyba wifi 2,4 urządzenie jest w trybie routera a model to TL-WRT43ND Sprzęt jest trochę wiekowy, bo ma chyba z 5 albo więcej lat. Nie wiem czy to ma znaczenie ale widzę w parametrach w telefonie, że to jest wifi 4 a wiem, że jest wifi 6 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Antares Nie znalazłem tego modelu ale jeżeli masz informację, że WiFi 4 to proponuję zainwestować w nowsze urządzenie obsługujące 5GHz i tryb pracy AP. Na pewno będziesz mógł uzyskać pełną prędkość łącza.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@Antaresnapisał(-a)

...

Zastanawia mnie jednak dlaczego mając od Orange prędkość 300 Mb/s u mnie jest max download 52,72 Mb/s a upload 50,32 Mb/s Czy coś mam źle ustawione, czy to już tak musi być ? Chyba, że powodem jest to, że korzystam z wifi bezprzewodowego, bo router mam piętro wyżej ?

Napisz coś więcej o metodologii pomiaru. Ale generalnie tak, jak pisałem w poprzednim komentarzu - konfiguracja WiFi na tak rozległym terenie jest nietrywialna, i żeby doradzić/skomentować sensownie trzeba by znać po pierwsze Twoje oczekiwania (tzn. te 50Mb/s to ci nie wystarcza czy w zasadzie tylko dziwi) po drugie Twój budżet. Bez tego możemy się przerzucać nazwami modeli i różnymi trudnymi słowami, a niewiele z tego dla Ciebie wyniknie.

• 14
  • 46
  • 0

Metodologia pomiaru to strona https://www.speedtest.pl/ (nie znam innej). Jutro się okaże czy temat się poprawi, bo kupiłem na Allegro taki switch, o którym pisałeś. Ja mam tak podłączone, że do Funboxa od Orange mam kabel do drugiego budynku i generalnie jest ok, ale narzekam trochę, bo jak dla mnie wolno działa ten internet i potrafi się wieszać, czasami kręci kółkiem i kręci i kręci zanim coś wykręci albo i nie. W drugim budynku musze mieć wifi, bo mógłbym kabel dołączyć do laptopa i po sprawie, ale korzystam jeszcze z telewizorów i innego laptopa na piętrze. Dam znać jutro jak podłączę i sprawdzę efekty. Oczywiście nie chodzi mi o to aby wywalić 1000 zł w sprzęt bo aż takich potrzeb nie mam, nie gram w żadne gry czy coś podobnego, ale Netflixa oglądam i inne Eleven sport 😉

• 100
  • 284
  • 3

Wystarczyło kupić te Cudy co Ci pisałem. Dziś u teścia w garażu podłączałem TP Link Archer C6,  on ma Netie i na 5GHz pomiar wyszedł coś koło 270. Podłączony do WAN i ma jeszcze 4 porty wolne