- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak wygląda konfiguracja funboxa ze stałym adresem IP dla firm
@agat13napisał(-a)@grzegorz25pc zadziała, ale zasady bezpieczeństwa podpowiadają, że wtedy warto wyprostować te obce dla siebie sieci.
Mógłbyś rozwinąć temat? Z chęcią dowiem się na czym polega to prostowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick w wielkim uproszczeniu. Dwie części firmy korzystają z różnych IP. Swith zarządza pasmem i nie pozwala na ruch inny niż ten do i z netu.
Widziałem różne dziwne rozwiązania i zastosowania adresów IP ( nie zawsze zgodne ze sztuką i logiką) dlatego czasem warto wspomnieć...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Proszę abyś wytłumaczył jak OP może zrealizować opisany przez Ciebie scenariusz za pomocą zarządzalnego przełącznika i FB. Może nie być w uproszczeniu, ogarnę temat a może dowiem się czegoś nowego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick cóż ja Ci mogę nowego powiedzieć? Jestem tylko komentatorem tego co widzę. A widzę czasem takie wydziwasy, że nie jestem zaskoczony pytaniami i rozumowaniem postodawców. Tego typu zagadnieniami jak wyżej według mnie powinien się zająć informatyk, wybierając odpowiednie rozwiązanie. Jednak jak pytają, odpowiadam.
Kręcąc się po mieście widziałem takie dziwadła informatyczno-sieciowe, że część mojej siwizny właśnie od nich pochodzi...tak więc nie będę się zagłębiał w technika, a może będzie okoliczność normalnie pogadać 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Zalecasz zarządzalny switch i słusznie radzisz rozdzielić (chyba o to chodziło w prostowaniu) sieci więc nie dziw się dlatego pytam w jaki sposób można takie rozdzielenie osiągnąć.
@grzegorz25pc Gdybym musiał używać FB i wystawiać usługi na publicznej adresacji to sieć lokalną ukryłbym za kolejnym routerem używającym na WAN jednego z publicznych adresów. W takiej konfiguracji powinieneś mieć jeden NAT dla sieci lokalnej. Serwery na adresacji publicznej będą dostępne z Internetu i sieci lokalnej, w tym przypadku bez konieczności przejścia przez routing FB (co miałoby miejsce gdybyś użył na WAN adresu prywatnego z puli FB).
- « Poprzedni
- Następny »