Jak skonfigurować ASUS RT-AX88U Merlin z IPv6 w Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 18
  • 0

Czy komuś udało się z sukcesem skonfigurować ten ruter do współpracy z IPv6?

Mi najdalej udało się dojść do momentu, w którym Orange przydziela z DHCP adres IPv6, zaś zapomina zapodać IPv4... Internet "działa" jedynie jeśli istnieje adresacja IPv6 po drugiej stronie.

Może, jeśli komuś to działa, pomoże odnaleźć brakującą cząstkę konfigu...?

Ja dodałem sufix /ipv6 do loginu, włączyłem ipv6 i ustawiłem vlan na 35.

xKoltekXD_0-1747907505308.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Nie pomogę w ustawieniu tego konkretnie rutera, ale doprecyzuję jak wygląda konfiguracja IPv6. Z loginem ipv6 wymuszana jest sesja w tym protokole. Negocjowany jest adres lokalny ipv6. Następnie serwer dostępowy oferuje prefix /56 do wykorzystania w LAN. Są to wszystko adresy globalne. Rutery zwykle rozbijają to na krotsze prefixy /64 i to przydzielają swoim interfejsom. To wystarczy aby cały LAN dostał globalne adresy IPv6. Serwer dostępowy oferuje też dwie inne rzeczy: adresy serwerów DNS oraz adres serwera NAT dla adresacji IPv4. O ile bez specyfikacji serwerów DNS można się w zasadzie obejść, to bez skonfigurowania CGNAT w sesji  z suffiksem ipv6 w loginie nie będzie obsługi IPv4. Jak skorzystać z tych informacji przy konfiguracji tego konkretnie rutera to nie wiem, ale mogę potwierdzić że to jest rozwiązanie działające, w oparciu o typowy DSlite. W tym trybie nie dostaje się w ogóle publicznego adresu IPv4.

Natomiast nic poza oprogramowaniem nie stoi na przeszkodzie żeby nawiązać dwie sesje jednocześnie: jedną ipv6 i drugą w ipv4; wtedy ruter obsługuje oba protokoły natywnie, ale przy jednym tylko publicznym adresie IPv4 sam musi robić NAT.

Bardzo jednak wątpię żeby ten ruter dało się skonfigurować w taki sposób. Pozostaje albo IPv6 z DSlite, albo IPv4, z jakimś tunelowaniem zapewnianym przez Orange.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

Jak skonfigurować ASUS RT-AX88U Merlin z IPv6?

@xKoltekXD  Connection type ustaw Tunnel 6to4

• 7
  • 18
  • 0

Ustawiłem jak zasugerowałeś. Choć zdziwiłem się, bo Orange podobno ma natywne wsparcie ipv6.

Musiałem usunąć suffix /ipv6 z loginu, żeby zadziałało. Testy wykazały jednak nie działa sieć ipv6. Załączam screeny.

xKoltekXD_0-1747931251906.png

xKoltekXD_1-1747931261830.png

xKoltekXD_2-1747931307818.png

Co to za adres 192.88.99.1? Nie należy do mojej podsieci.

• 1487
  • 5933
  • 57

@xKoltekXD  to jest adres "przez, który wychodzisz na świat".

• 7
  • 18
  • 0

No to ten adres jest nieprawidłowy. Nie jestem w stanie ustawić adresu 83.x.x.x bo jest zmienny.

Jakieś inne sugestie?

• 1487
  • 5933
  • 57

@xKoltekXD  jest zmienny bo w Orange jest zmienne IP.

• 7
  • 18
  • 0

Tak wiem jeszcze że nigdy nie będzie wyglądał podobnie do tego: 192.88.99.1.

Stąd nie rozumiem o co w tym chodzi.

Czy byłbyś uprzejmy mi wyjaśnić? I rozwiązać poprawną konfigurację?

Dlaczego nie mogę używać "Native"?

• 1487
  • 5933
  • 57

@xKoltekXD  bo musiał byś mieć stałe IP.

• 7
  • 18
  • 0

Dobrze to wróćmy do podstaw.

Trzeba to skonfigurować ustawieniem Native.

Brakuje mi jedynie zestawienia połączenia WAN PPPoE.

Czy komuś udało się skonfigurować ipv4 i ipv6 z DHCP przy Native? Lub mają jakieś inne rady?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Nie pomogę w ustawieniu tego konkretnie rutera, ale doprecyzuję jak wygląda konfiguracja IPv6. Z loginem ipv6 wymuszana jest sesja w tym protokole. Negocjowany jest adres lokalny ipv6. Następnie serwer dostępowy oferuje prefix /56 do wykorzystania w LAN. Są to wszystko adresy globalne. Rutery zwykle rozbijają to na krotsze prefixy /64 i to przydzielają swoim interfejsom. To wystarczy aby cały LAN dostał globalne adresy IPv6. Serwer dostępowy oferuje też dwie inne rzeczy: adresy serwerów DNS oraz adres serwera NAT dla adresacji IPv4. O ile bez specyfikacji serwerów DNS można się w zasadzie obejść, to bez skonfigurowania CGNAT w sesji  z suffiksem ipv6 w loginie nie będzie obsługi IPv4. Jak skorzystać z tych informacji przy konfiguracji tego konkretnie rutera to nie wiem, ale mogę potwierdzić że to jest rozwiązanie działające, w oparciu o typowy DSlite. W tym trybie nie dostaje się w ogóle publicznego adresu IPv4.

Natomiast nic poza oprogramowaniem nie stoi na przeszkodzie żeby nawiązać dwie sesje jednocześnie: jedną ipv6 i drugą w ipv4; wtedy ruter obsługuje oba protokoły natywnie, ale przy jednym tylko publicznym adresie IPv4 sam musi robić NAT.

Bardzo jednak wątpię żeby ten ruter dało się skonfigurować w taki sposób. Pozostaje albo IPv6 z DSlite, albo IPv4, z jakimś tunelowaniem zapewnianym przez Orange.