Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak Orange radzi sobie z bezpieczeństwem Wi-Fi?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1777
  • 14280
  • 3

Zastanawiam się, po co są procedury cyberbezpieczeństwa, kiedy taki Livebox2 pokazuje użytkownikowi kuku, blokując dostęp do internetu? Trochę czasu trwało, zanim uporałem się z diagnostyką Wi-Fi aplikacją Funbox. Najpierw świeciły pierwsze dwie diody na zielono i przerzucało mnie do www.msftconnecttest.com (jak dobrze zapisałem) z komunikatem, że nie obsługuje bezpiecznego połączenia. Dwie próby restartu routera przywróciło bezpieczne połączenie, ale niesmak pozostał. A jakie dziwne urządzenia w aplikacji musiałem zablokować i usunąć!!! Dokonałam przeglądu zabezpieczeń wszystkimi dostępnymi narzędziami, ale czy użytkownik musi nieustannie mieć się na baczności, bo Orange niezbyt dokładnie filtruje możliwe zagrożenia i nieustające ataki hakerów na swoich klientów? Jestem przewrażliwiony, czy zapobiegliwy? Może @Rosiu coś więcej uświadomi strachliwych ludzi?

10 ODPOW. 10

• 136
  • 426
  • 3

Dla strachliwych ludzi z chorą paranoją jedynym skutecznym rozwiązaniem jest bycie offline,

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2582
  • 12272
  • 105

@bronzub Wymień ten zabytkowy sprzęt na coś z aktualnym oprogramowaniem, może być nawet https://www.orange.pl/omnibook/funbox-2-6. I nie używaj „wszystkich dostępnych narzędzi” bo zrobisz sobie krzywdę.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1584
  • 6519
  • 37

Serio spodziewasz się ataku hakerów:)?  Nie mam żadnych tarcz, mam na świat wypuszczony FTP, mySQL, SQL i http'a i nigdy nawet bot mi się nie wbił ( a szkoda 😞  )Tzn nie mam tam żadnych ważnych danych i nie czuje się na tyle ważny, aby spodziewać się ataku:)

• 1777
  • 14280
  • 3

Każdy z Was @Rbej , @Samotnick  i @atlas_cudow  ma rację, bo wypadałoby wogóle przesiąść się na drabiniastą bryczkę, lecz uświadcz człowieku dobrodziejstw PRL-u, gdy świat pędzi w kosmicznym tempie. Offline więc odpada (gdzie się da). A te ogólnodostępne narzędzia systemowe, wbudowane i zalecane wraz z łataniem dziur w kolejnych aktualizacjach, czasem też sypną błędami, o których piszą sami zwykli użytkownicy. Znaczyłoby tylko tyle, że my, to użytkownicy, a działy IT to użyszkodnicy, o których tyle w necie krąży kawałów. Przy mojej archaicznej neo 10 Mb/s, nie dają lepszego sprzętu i chyba liczą, że stary zgred padnie razem z ich miedzią. Dziwi mnie postawa dewelopera, który zaleca "skarżyć się" tutaj na forum, chociaż dzisiaj w ankiecie delikatnie pocisnąłem co myślę. Liczą jak policjanci, że dasz im wszystko na tacy, a kasiorka sama wpadnie o określonej porze.

• 2582
  • 12272
  • 105

@bronzub Co stoi na przeszkodzie abyś sam zakupił lepszy router?

• 136
  • 426
  • 3

Wystarczy to co ma. Nikt go nie okradnie ani nie shakuje. 

• 1777
  • 14280
  • 3

@Rbejnapisał(-a)

Wystarczy to co ma. Nikt go nie okradnie ani nie shakuje. 

@Rbej , lubię ludzi z poczuciem humoru i dozą sarkazmu, ale luzik 😀 @Samotnick , co zatem proponujesz, żeby była jakaś symbioza pomiędzy tym, na co stać Orange dla mnie, a tym, co pozwoli na optymalną synchronizację? Zacznij może od "półki" emeryta, żebym nie wkurzał się, że Orange nie toleruje obcego sprzętu, a co bym sobie przy Waszym wsparciu mógł ogarnąć. Ten Livebox mam w OL Mini i nie ma dla mnie żadnej innej oferty dostępnej w mojej okolicy jak te 10Mb/s na miedzi. Sprawdzałem w aplikacji MO. Ale tv by wcisnęli!!!

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7442
  • 30425
  • 239

Jest taka bardzo mądra zasada: lepsze jest wrogiem dobrego.
Szczerze Ci radzę @bronzub, daj sobie z tym spokój. Jest dobrze, nie psuj.

• 2582
  • 12272
  • 105

@bronzubnapisał(-a)
Ten Livebox mam w OL Mini i nie ma dla mnie żadnej innej oferty dostępnej w mojej okolicy jak te 10Mb/s na miedzi. Sprawdzałem w aplikacji MO. Ale tv by wcisnęli!!!

Jak wyglada sytuacja w Twojej okolicy z LTE, 5G? Nawet z limitami na GB nie powinieneś narzekać po przejściu z 10 Mb/s.