Nie można wyświetlić tego widżeta.

IPTV Mesh Tenda MW12

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 53
  • 71
  • 0

IPTV Mesh Tenda MW12

Czyli co żaden system Mesh nie obsługuje IPTV. W pomocy technicznej dla systemu Deco TP-Link jest opcja IPTV i wydawać by się mogło, że to wystarczy do ogarnięcia pozostałych wymaganych protokołów.

Potestuje jeszcze ten system, jest kilka dni na zwrot. Sama sieć LAN działa chyba OK, tylko ta nieszczęsna TV.

Poza tym jak w ogóle powinien być skonfigurowany taki zestaw jeśli Funbox nie obsługuje trybu Bridge?

Poniżej zdjęcia z konfiguracji systemu mesh. Funbox ustawiony jak w oryginale poza przypisanym na stałe adresem IP dla routera Mesh.

IMG_20220108_224025.jpg

IMG_20220108_223930.jpg

IMG_20220108_223912.jpg

IMG_20220108_223806.jpg

IMG_20220108_223822.jpg

Anonim

Nie dotyczy

IPTV Mesh Tenda MW12

@radekrp90  na forum są tematy, wystarczy poczytać. 

Orange TV to nietypowa usługa, standardowo routery obsługują IPTV, ale jeden vlan ustawiasz, to za mało, jak masz możliwość ustawienia 4 to ok 😎

• 53
  • 71
  • 0

IPTV Mesh Tenda MW12

Ok, ale VLAN ustawiam gdy mam ONT i rezygnuje z Funbox. Przynajmniej tak to zrozumiałem i tak to działało na innym routerze (w sensie działało bez VLAN).

Anonim

Nie dotyczy

IPTV Mesh Tenda MW12

@radekrp90  jeśli zestaw spięty kablem lan z FunBox, to może AP-Klient (Punk Dostępu), coś zmieni, nie wiem, nie bawię się w takie kombinacje, ba telewizję na żywo preferuję, bez dekodera, mam szybki net, dziwię się innym co kurczowo trzymają się Orange TV i dekoderów, to sprzęt dla lubiących klika pilotów i problemów sprzętowych (dekodery mają sporo ograniczeń).

• 53
  • 71
  • 0

IPTV Mesh Tenda MW12

Szczerze to gdyby nie kanały bajkowe to bym dawno wywalił. Nie pamiętam kiedy wychodziłem poza ramy kanałów 555+ 🤣 Tak wiem na YT czy innych platformach streamingowych również mnóstwo tego typu "kontentu" niemniej w tej kwestii lepiej sprawdza się TV, bo prościej to regulować czas pociechom. Trzeci odbiornik i tak raczej wyleci, bo tam już w ogóle TV to raczej monitor do SmartTV. Uparłem się jednak ze podłącze mój dekoder bez Funbox. Nie uda mi się chyba przy użyciu Mesh...

Niemniej dziękuję za pomoc. Finalnie pewnie i tak pociągnę Ethernet ale póki co musi być tak jak jest.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25767
  • 216

IPTV Mesh Tenda MW12

@radekrp90napisał(-a)

....

Uparłem się jednak ze podłącze mój dekoder bez Funbox. Nie uda mi się chyba przy użyciu Mesh...

Niemniej dziękuję za pomoc. Finalnie pewnie i tak pociągnę Ethernet ale póki co musi być tak jak jest.

Bez FB? No to jak tylko Ci się to uda, to koniecznie napisz co i jak.

Póki co tak jak napisałem: nie wiadomo czego dokładnie ta konktretna Tenda nie rozumie ale ewidentnie nie rozumie jak sygnał IP TV z FB do dekodera dostarczyć. Żadna z opcji konfiguracyjnych nie sugeruje rozwiązania. Czy istnieją systemy mesh które sobie z tym poradzą? Jestem pewien że istnieją, ale skoro za cenę paru metrów kabla eternetowego i kilku gniazdek można ich uniknąć to w sumie nie ma ciśnienia żeby temat drążyć.

Wbrew temu co niektórzy inni sugerują, w konfiguracji z FB i dekoderem do działania IP TV konieczne jest nie jest zaimplementowanie kilku VLAN na jednym łączu (to załatwia FB), tylko prawidłowa obsługa multikastów. Ten typ pakietów nie jest prawidłowo obsługiwany nawet przez niektóre przełaczniki (switch), więc nie dziwi mnie, że nie chce działać poprawnie z tą Tendą. Słowa kluczowe których trzeba szukać w konfiguracji, żeby mieć nadzieję że urządzenie się w tej roli sprawdzi to IGMP proxy, IGMP snooping, multicast routing ale niekoniecznie VLAN.

Dodatkowo, w przypadku jeśli połączenie dekoder - FB jest dzielone z resztą LAN trzeba jeszcze zadbać o separację pasm. W Twoim przypadku możesz zobaczyć który z tych dwóch problemów jest poważniejszy porównując sytuację przy telewizji "na żywo" - w tej konfiguracji są używane multikasty (możliwym wyjątkiem jest dekoder 4k Stream, on podobno nie używa multikastów w ogóle), z sytuacją kiedy odtwarzane jest "nagranie" - w tej konfiguracji nie są używane multikasty. Jeśli nie widzisz różnicy między tymi dwoma przypadkami (i w oglądaniu przeszkadza jedynie interferencja z innymi urządzeniami), to oznacza że nawet elementarna separacja pasm nie zachodzi. Jeśli problem jest poważniejszy przy oglądaniu materiału "na żywo" to znaczy że obsługa multikastów nie jest prawidłowo zaimplementowana. Tak czy owak, marna to dla Ciebie pociecha.

W każdym razie kibicuję Ci żeby udało się kabelki doprowadzić wszędzie gdzie trzeba, to lepszy pomysł niż inwestowanie w coraz droższe rutery.

PS. W zakładce QoS, żeby zauważyć jakiś pozytywny efekt, obydwie wartości muszą być ustawione odrobinę poniżej nominalnych. Jeśli masz umowę 1000/300 to tutaj ustawiłbym 950/250. Nie żeby była jakaś nadzieja że to coś zmieni, ale tak jak jest to równie dobrze może być wyłaczone (bo i tak pakiety trafiają do FB w tej samej kolejności w jakiej są wysyłane).

• 53
  • 71
  • 0

IPTV Mesh Tenda MW12

Skrót myślowy - oczywiście miałem na myśli działanie IPTV bez podłączania bezpośrednio pod Funbox.

Cała reszta pełna zgoda. Podpytam pomoc techniczna kilku innych producentów systemów Mesh, bo zwyczajnie mam dużo urządzeń mobilnych i mi bardziej to pasuje. Może znajdę coś z opcją połączenia routerów po LAN w późniejszym czasie co rozwiąże cześć problemów.

Co do zrzutu z QoS - to przykład, ustawiałem wartości dla mojego internetu bez skutków. Wcześniej miałem PLC i prosty switch i śmigało IPTV.

• 53
  • 71
  • 0

IPTV Mesh Tenda MW12

@j131W Trybie Bridge - mam błąd L11-01 przy kanałach na żywo. Odtwarzanie z multinagrywarki OK.

Z tym Stream 4K to jak to jest - można od tak go teraz dostać?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25767
  • 216

IPTV Mesh Tenda MW12

@radekrp90 

Oficjalnie  Stream 4k jest tylko do multiroom, czyli trzeba mieć jeden ICU100 lub IWU200 i wtedy drugi (i nie wiem czy też ewentualnie trzeci) może być Stream 4k. Jednak co do tego czy w konkretnym przypadku można i ile to by kosztowalo to tylko w BOK się dowiesz na pewno. Kiedy o to pytałem (będzie już kilka miesięcy temu) to nie było żadnych ograniczeń, można było go zamówić przez czat z opcją odbioru w salonie lub wysyłką kurierem.

Skoro masz taki błąd tylko "na żywo" a nie przy odtwarzaniu to albo jak pisałem Tenda w tym trybie nie przekazuje multikastów albo w ogóle tworzy swoją adresację (ale to by było kompletnie nieintuicyjne). Możesz sprawdzić jakie IP dostał dekoder w jego diagnostyce - powinien dostawać zawsze IP z tego samego zakresu, tak jak to jest zdefiniowane w DHCP na FB. Tak czy owak, to że Stream 4k w tej konfiguracji odbierałby też program na żywo jest prawdopodobne, choć żadne oficjalne czynniki tego nie potwierdziły a osobiście nie miałem okazji sprawdzić.

• 53
  • 71
  • 0

IPTV Mesh Tenda MW12

Dzięki za odpowiedź. Za chwilę uderzę na czat to może coś powiedzą. Mam dekoder w multiroom (zresztą używam tego jeszcze od fazy tzw testów na miedzi, więc już dłuuugo).

Przy okazji, choć wiem że to już skakanie z tematu na temat w tym wypadku - czytałem o aplikacji na Android TV dot. Orange TV będącej w fazie testów. Gdzie uzyskać taką aplikację - chat?