Hub aktywny do Funbox 10

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 49
  • 0

Hub aktywny do Funbox 10

Witam,

możecie polecić dobry aktywny hub, który bezproblemowo będzie działał z FB 10 z podłączonymi od 2 do 4 szt. dyskami zewnętrznymi o pojemności mniej więcej 500 gb każdy?

Cena - nie za tani, ale i nie za drogi, powiedzmy do 300 zł.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9083
  • 36920
  • 311

Hub aktywny do Funbox 10

Kłopoty będą dwojakie. Po pierwsze FB10 nie jest pod tym kątem pomyślany, więc może zacząć mieć humory, a skoro to główny dostarczyciel sieci, to lepiej tego nie ryzykować (choć to ryzyko oceniam jako minimalne). Po drugie jednak prawie na 100% zaczniesz tu zadawać pytania dlaczego Twój TV nie widzi wszystkich filmów na tych dyskach i jak zmienić to czy tamto w serwerze DLNA FB10. Na te pytania zapewne sam będziesz wkrótce odpowiadał innym, bo jeśli sam nie rozgryziesz konfiguracji "od podszewki" to się nie dowiesz. Ryzyko że ograniczenia wbudowanego serwera DLNA okażą się dla ciebie nie do przyjęcia oceniam na bardzo wysokie.
Osobne urządzenie to jakiś NAS, czy to bardziej komercyjny (drogi) czy to taki bardziej DIY (tani), każdy będzie lepszy niż FB10 w tej roli.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15755
  • 65052
  • 837

Hub aktywny do Funbox 10

@robercik  jak je chcesz podłączyć i do czego używać?

• 14
  • 49
  • 0

Hub aktywny do Funbox 10

Chcę go podłączyć do gniazda usb w FB10. Podłącze do niego dyski zewnętrzne 2,5 ". Na nich mam filmy, które chcę oglądać na swoich smart TV.

• 9083
  • 36920
  • 311

Hub aktywny do Funbox 10

IMHO z tym planem prosisz się o kłopoty. FB mają niby to gniazdko USB (z wyjątkiem FB7), i maja niby serwer DLNA (więc może będzie te filmy widać). Ale: nie są udostępniane żadne (literalnie żadne) opcje konfiguracyjne, nie ma też żadnej dokumentacji. Poleganie na tak marginalnie potraktowanym elemencie jest ryzykowne. A ty planujesz wyraźnie podłączyć tu własny panel dysków. Słaby pomysł. Rozważ osobne urządzenie do tego celu, nie FB10.

• 14
  • 49
  • 0

Hub aktywny do Funbox 10

@j131 

Ogladalem już filmy z dysku podłączonego bezpośrednio do FB10.

Ale OK.

Jakie mogę mieć klopoty?

Jakie wobec tego osobne urządzenie?

• 9083
  • 36920
  • 311

Hub aktywny do Funbox 10

Kłopoty będą dwojakie. Po pierwsze FB10 nie jest pod tym kątem pomyślany, więc może zacząć mieć humory, a skoro to główny dostarczyciel sieci, to lepiej tego nie ryzykować (choć to ryzyko oceniam jako minimalne). Po drugie jednak prawie na 100% zaczniesz tu zadawać pytania dlaczego Twój TV nie widzi wszystkich filmów na tych dyskach i jak zmienić to czy tamto w serwerze DLNA FB10. Na te pytania zapewne sam będziesz wkrótce odpowiadał innym, bo jeśli sam nie rozgryziesz konfiguracji "od podszewki" to się nie dowiesz. Ryzyko że ograniczenia wbudowanego serwera DLNA okażą się dla ciebie nie do przyjęcia oceniam na bardzo wysokie.
Osobne urządzenie to jakiś NAS, czy to bardziej komercyjny (drogi) czy to taki bardziej DIY (tani), każdy będzie lepszy niż FB10 w tej roli.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3026
  • 14405
  • 133

Hub aktywny do Funbox 10

@robercik Kup sobie jakiś box na Androidzie a FB10 zostaw w spokoju. Zakładasz optymistycznie, że serwer DLNA zindeksuje więcej niż jeden podłączony dysk, podczas gdy nie potrafił ukończyć zadania przy jednym dysku z duża ilością plików.

• 14
  • 49
  • 0

Hub aktywny do Funbox 10

@j131 

Widzę, że nie mam wyjścia i muszę zrezygnować z mojego pomysłu.

No cóż, nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz muszę się wycofać.

Dziękuję.

@Samotnick 

Wielkie dzięki 

• 14
  • 49
  • 0

Hub aktywny do Funbox 10

Mądre powiedzenie mówi: "Jeżeli dwie osoby mówią ci, że jesteś pijany, to najlepiej połóż się."

Tak więc, skoro piszecie mi, że nic dobrego z mojego pomysłu nie wyniknie, to rezynuję z niego.

Mówi się trudno.

Jeśli chodzi o postawienie serwera, to jak dla mnie jest to zbyt skomplikowane, no i przekroczy mój budżet.

Będę więc podłączał dysk do TV, gdy będę chciał obejrzeć film.

Jeszcze raz dziękuję i zamykam ten wątek.

• 9083
  • 36920
  • 311

Hub aktywny do Funbox 10

To zdecydowanie najprostsza opcja. I najbardziej niezawodna. Do pomysłu z własnym serwerem multimediów w LAN zawsze możesz wrócić w przyszłości.