- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ponieważ przez krótki czas miałem do dyspozycji router HUAWEI B618-22d, postanowiłem podzielić się moimi testami tego routerka, który jest dostępny na stronie orange.pl
Testy prowadzone były w Siedlcach przy ul. Piłsudskiego blisko galerii.
Wygląd routera:
Po włożeniu karty SIM do routera (slot karty na spodzie oraz etykieta z danymi) i włączeniu do sieci praktycznie od razu można z niego korzystać.
Zalecane jest jednak, aby zalogować się na router przez przeglądarkę www i pozmieniać przynajmniej hasło do logowania. Po pierwszym wejściu na router: 192.168.8.1, od razu włącza się szybka konfiguracji.
Trzy kroki umożliwiające zmianę nazwy WiFi oraz wprowadzenie hasła do WiFi i hasła do logowania na router (można wprowadzić swoje lub domyślnie użyć tego z WiFi co jest w podpowiedzi).
Kilka testów prędkości wykonanych na Samsungu Galaxy A6 połączony przez sieć WiFi 5 GHz:
Nie są to jakieś zawrotne prędkości, ale test chciałem przeprowadzić w momencie sporego obciążenia nadajnika. Najczęstszej przecież w tedy potrzebny jest dostęp do internetu. Przy połączeniu przez WiFi 2,4GHz, prędkości były niższe i ledwo przekraczały 20 Mbps.
Zaletą jest również możliwość konfiguracji routera z poziomu aplikacji na androida.
Ta wersja routera nie udostępnia w apce dużych możliwości. Więcej konfiguracji można dokonać przez stronę www. W aplikacji można wysyłać SMS-y jak i zmieniać APN, czy logowanie do sieci, czy włączania roamingu. Niestety brakuje opcji wysyłania kodów USSD, co w przypadku oferty na kartę umożliwia sprawdzenie stanu konta. Nie wiem czemu, ale w tym routerze nie jest dostępne ani w apce ani przez www.
Wygląd interfejsu przez www:
Przez stronę www jest możliwość ustawienia większej ilości paramentów. Zaciekawił mnie profil Orange ipv6, który jest domyślnie zapisany na routerze. Po jego przełączeniu i restartowaniu routera nie dało się korzystać z internetu. Profil Orange działa bez żadnych kłopotów i tylko na tym profilu przeprowadzałem pomiary prędkości.
Jak już wcześniej wspomniałem, brakuje możliwości wysyłania kodów USSD. Router ma jednak inne zalety. Nie spotkałem się z opcją konfiguracji VPN. Ten router udostępnia taką możliwość, jak również można dopisać 5 użytkowników z uprawnieniami dostępu do serwera SAMBA. Port USB umożliwia podłączenie drukarki jak i dysku zewnętrznego.
Router posiada jeszcze złącze RJ11 do podłączenia telefonu oraz dwa porty RJ45: LAN1 i LAN2/WAN. Trochę nie rozumiem, czemu port LAN2/WAN został w ten sposób oznaczony. W konfiguracji ETHERNET jest możliwości ustawienia portu WAN.
Jeszcze pasma obsługiwane przez router:
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei B618-22d
@Anonim lubię czasami sprawdzić jakiś ciekawy sprzęt. poza tym @Aśka_M podpuściła z tematem konkursu, więc tak jakoś mnie tkneło, co by przeprowadzić mały test, tak samemu sobie, bo w konkursie nie chcę brać udziału Trochę mało czasu, wiec nie sprawdzę wszystkich opcji. Ogólnie ten sprzęt jest nawet całkiem niezły. Mam jeszcze Huawei B535-232 i też za chwilę wrzucę małą recenzję. Jeżeli miałbym wybierać w sprzętach do internetu, to wybrałbym NETGEAR M1, ale nie znalazłem go na stronie Orange.pl
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei B618-22d
@Anonim tak prawdę powiedziawszy, przy testach w godzinach sporego obciążenia nadajnika sprawował się całkiem nieźle. Cena uważam, że też nie jest mocno wygórowana, ale warto porównać, bo w necie znalazłem ten sam model w cenie ponad 1400 PLN. W Orange na raty jest dostępny w cenie 999 PLN i nie trzeba podpisywać umowy.
Testy przeprowadzałem na kacie SIM zakupionej w Żabce
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei B618-22d
Dziś jeszcze przed oddaniem mały teścik prędkości:
Dodam, że odległość od nadajnika to około 2km, router w zamkniętej hali wykonanej z blachy. Nie podłączane żadne anteny dodatkowe.
Dodatkowo sprawdziłem możliwość wykonywania połączeń przy podpiętym telefonie stacjonarnym do RJ11. Rozmowy można wykonywać również podczas korzystania z internetu. Fajne urządzonko do zastosowań biurowych i nie tylko
Jeszcze test prędkości w tych samych warunkach, ale podczas prowadzania rozmowy głosowej:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei B618-22d
Ten stacjonarny to po voip? Czy dzwoni się z numerem karty sim?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei B618-22d
@spiro połączenie było wykonywane z karty SIM. Nawet nic nie trzeba konfigurować, tylko w gniazdo telefoniczne RJ-11 podłączyć zwykły telefon stacjonarny. Wybieranie przebiega trochę dłużej, niż w standardowej komórce, czy telefonie stacjonarnym podpiętym pod linię telefoniczną. Jak dzwoniłem na numer komórkowy, to wyświetlił mi się numer z routera. Odbieranie połączeń, dzwoniąc na numer z routera odbywa się bezproblemowo.
Takie rozwiązania sprawdzałem jeszcze na routerach B315 oraz B525. Podłączenie telefonu również nie wymagało żadnej konfiguracji, a połączenia głosowe przebiegały bezproblemowo. Tylko trzeba zwracać uwagę, aby router miał wyjście RJ-11, bo są wersje bez tego gniazda.
Ważne:
W trakcie wykonywania połączenia głosowego, prędkość internetowa na routerze zwalnia i to często dość znacznie. Po zakończeniu połączenia głosowego, prędkość internetowa wraca do poziomu z przed połączenia.