Gubione ustawienia DMZ w Funbox 10 z wi-fi 6E, jak to naprawić?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 45
  • 172
  • 1

Witam Znawców.

Pytanie zawarłem właściwie w całościw  temacie. Co zrobić, żeby mój własny router, postawiony za wspomnianym funboksem... był ciągle widoczny z sieci? Podwójny NAT mi nie przeszkadza, o ile będzie działać to, co ustawiłem,a  ustawiłem, żeby IP w sieci LAN Funboksa 10, pod którym jest statycznie ustawiony mój router Asus RT-BE88u... był tak zawsze otwarty do internetu, w końcu to router, a nie komputer. Adresem Wan w Asusie jest przypisany statycznie adres z sieci lan Funboksa, ale jak każdy restart/aktualizacja/inne coś, czego nie potrafię zidentyfikować wywala ustawienia DMZ w kosmoss, to tak nie da się pracować... Jest na to jakiś sposób? Ciekawe, że pamięta ustawienie statycznego IP dla asusa, ale ustawień DMZ już nie. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Oprócz tego konfiguracja od kilku miesięcy hula jak trzeba z nielicznymi restartami lanu, najwyżej testowymi, gdy np. testowałem WAN FailOver, odłączając asusa od Funboksa i Asus przełączał się na łącze zapasowe, które też mam. W funboksie też testowałem Wlan i Lan też działa Ok, Chociaż mam swoje AP. Tylko DMZ wywala na funboksie. Tak poza tematem, to całkiem porządny kawałek sprzętu, podobnie jak fb6. Jedyną przerwą w dostawie usługi ftth... było u mnie te kilka minut, gdy przerzucali mnie z GPON do 2 Gb/s na XGS-PON do 8 Gb/s.
Na podwójny nat też nie narzekam, od Funboksa przez Router Asus, Switch Zyxel, EAP773 aż do urządzenia końcowego np. wi-fi iPhone, laptop z 6E na pro.speedtest.pl 7 ms. Do USA to około 100 MS, czasem 150, więc też całkiem Ok. Nie mniej irytuje mnie ten DMZ uciekający, bo to po prostu odcina połączenie niektórych usług, jak sobie zniknie. np. Jeżeli moją siecią lan zarządza Asus, to noip.com chcę mieć skonfigurowane właśnie na nim, a nie na funboksie... dlatego właśnie DMZ jest kluczowy.

6 ODPOW. 6

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Sprawdzałeś czy informacja o skonfigurowanym adresie IP dla DMZ znika podczas operacji zapisu konfiguracji do pliku i jej przywrócenia z tegoż?

PS Gdybym musiał używać takiej konfiguracji jak u Ciebie to klienta DDNS odpaliłbym na urządzeniu które rzeczywiście otrzymuje rozwiązywany adres, czyli FB10.

• 45
  • 172
  • 1

Ciekawe jest to, że wczoraj ponownie dodałem swój router do dmz... dziś zrestartowałem funboksa i puki co nie zniknął, ale dziwnie jest z tą konfiguracją, bo mogę sobie wciskać enter na przycisku zapisz, a przeglądarka i tak nie uruchamia pobierania pliku konfiguracyjnego. nie mam ostrzeżenia o zagrożeniu, nieznanym pliku itp. Być może, że trzeba klikać myszką w ten przycisk, bo tak to już średnio jest z dostępnością interfejsu dla czytników ekranu i klawiatury, ale fakt jest faktem nie mogę tego sprawdzić. Nie mogę sobie zatem zapisać lokalnej kopii konfiguracji, bo przycisk zapisz istnieje, ale... nie działa.

p.s 
Nie po to budowałem sobie  taką sieć własną lokalną, żeby teraz ograniczać się do możliwości wyłącznie funboksa. Nie ma trybu mostka, to nie ma. Natomiast asus umożliwia znacznie więcej w kwestii vpnów, zarządzania lanem, stąd właśnie podwójny nat, bo po prostu na routerze własnym mogę więcej.

P.s2 wklejam zrzut bezpośredniu w polu edycyjnym, więc może będzie trzeba moderować i przepraszam za to, jeżeli tak nie ma być..

pyrlandczyk_0-1762782416166.png

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Ja nie krytykuję Twojego rozwiązania z drugim routerem. Wyraziłem opinię na temat konfiguracji usługi DDNS, którą uruchomiłbym na FB10, ponieważ to właśnie FB10 dowiaduje się pierwszy o zmianie adresu IP. Odezwij się na priv to z chęcią pomogę Ci poklikać w menu routera.

• 45
  • 172
  • 1

Nie mogę tak zrobić.
Asus jest routerem głównym lan, ma własną podsiećod 192.168.2.x, funbox 10 daje mu adres wan, 192.168.1.2 statycznie przypisany w funboksie.
Mam jeszcze drugie łącze internetowe, zapasowe w kablówce, ponieważ bez tego łącza tv, którą mam wykupioną jako samodzielna usługa byłaby znacznie droższa w tej kablówce. W asusie mam to jako drugi wan. W dodatku modem od kablówki ma tryb bridge, więc wan w asusie widzę jako właściwy, nie z podwójnego natu.
Oczywiście ftth od orange do 8 Gb to łącze główne, faktycznie bezawaryjne, dlatego próbuję przeforsować wspomnianą konfigurację z dmz, żeby routery operatorskie dawały co trzeba, a ja mógłbym skupić się na konfiguracji jednego routera.
Możemy przejść na e-mail, bo akurat prywatne wiadomości na forum są też dla mnie niedostępne, mogę je odczytywać, ale nie mogę ich sam stworzyć do konkretnego użytkownika tj, mogę stworzyć, ale nie mogę wysłać. Orange musiałoby też poprawić parę rzeczy w dostępności www interfejsu forum i ogólnie swojej strony też.
Puściłem sobie badanie na gemini pro Podałem mu wszystkie dane. Nie jestem znawcą sieci, zwłaszcza w tak złożonych zależnościach, raczej uczę się korzystać z tego, co mam niż sam wymyślam nowe ścieżki do rozwiązania problemu.
e-mail: Pyrland687@gmail.com
Podaję adres, który i tak jest wszędzie w sieci na grupach dyskusyjnych więc tak można do mnie napisać.
Pozdrawiam

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Nie ma znaczenia na którym urządzeniu uruchamiamy DDNS. Można go uruchomić nawet na kompie albo telefonie.  DDNS nie odczytuje IP z WAN routera. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Przez lata miałem FB i za nim swój ruter, z podwójnym NAT. Bardzo dobrze to działało. Nigdy jednak nie potrzebowałem DMZ. Tak z ciekawości jaką wartość dodaną daje ci ten DMZ, @pyrlandczyk?