Górna dioda na Funboxie 10 świeci na biało mimo że wszystko działa idealnie

ROZWIĄZANE

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10156
  • 42772
  • 354

Tak dla porządku -24dB to jest sygnał raczej słaby, a nie bardzo mocny. W normie, ale słaby. Jeśli możesz go mechanicznymi zabiegami pogorszyć, to to już jest uszkodzenie. Kiwanie kablami nie ma prawa nic zmienić w prawidłowo zespawanym łączu. Jedynie gdyby jakiś bardzo cienki patchcord światłowodowy był elastycznie ale ciasno skręcony to można go bezkarnie rozprostować. To co instalatorzy montują na zewnątrz nie ma prawa reagować na ruch.
Jest tu gdzieś na forum wątek opisujący bliźniaczo podobną sytuację. Skończyła się wizytą technika tak czy owak.
Oczywiście zrobisz jak będziesz uważał, nikt cię do niczego nie zmusi.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 163
  • 1

Mieszkania nowe w bloku w mieście masz rację, w domkach jednorodzinnych na wsiach nie.

Technik co montował mówił mi, że w mojej okolicy 25 jest super, tyle w temacie, nawet po montażu na infolinii jak sprawdzałem jego wiedzę to konsultant mi powiedział że w tej okolicy i wielu innych jest 27. Zero błędów, zero rozłączeń.

Nigdy nie reklamuję czegoś co działa i nie ma błędów 🙂

W zabudowie jednorodzinnej kable ciągną się na znacznie większe odległości niż w blokach (często napowietrznie po słupach). Wynik w okolicach -24 dBm jest tam dość powszechny ze względu na:Długość trasy od centrali lub puszki (splittera) do Twojego domu.Dużą liczbę połączeń (spawów lub złączy optycznych) po drodze.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4569
  • 23022
  • 107

@pietrek111 Ja tylko tu zostawię wspis, który sam popełniłeś. Przeczytaj go, ze zrozumieniem, możliwe, że nie uda ci się to za pierwszym razem, ale wierzę w ciebie 🙂

Screenshot_20260927-224941.png

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2697
  • 10575
  • 39

@pietrek111napisał
w mojej okolicy 25 jest super, tyle w temacie, nawet po montażu na infolinii jak sprawdzałem jego wiedzę to konsultant mi powiedział że w tej okolicy i wielu innych jest 27.

długość włókna nie jest głównym źródłem strat

• 79
  • 163
  • 1

Jak zobaczyłem jak u niektórych zamontowali to aż poprawia mi się humor, mógłbym dużo zdjęć tutaj zrobić, no cóż jakość operatorów spada, musimy się do tego przyzwyczaić. 

Nie ma usterki na ten moment, nic się nie zmieniło, uznaje to za jakieś zagięcie na linii spowodowane temperaturą, kabel moim zdaniem jest OK, spawów nie sprawdzałem bo to nie moja wiedza, ale moim zdaniem to będzie działać, gdyby była usterka to wam napiszę, nie zapomnę 🙂 Mam zasadę, że nie reklamuje czegoś co działa dobrze i nie ma błędów oraz rozłączeń a teraz jest na pomarańczowo więc jest OK. Jakoś nie chce mi się wierzyć że wszyscy macie 18dB na wsiach, w nowych blokowiskach gdzie każdy na każdym siedzi to może tak 🙂 Jeżeli na 30 dB mnie nie rozłączało to myślę ze 24 czy 25 jest naprawdę OK.

* Edycja wpisu - Bartłomiej

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4569
  • 23022
  • 107

@pietrek111napisał(-a)

🙂 Mam zasadę, że nie reklamuje czegoś co działa dobrze i nie ma błędów oraz rozłączeń a tera

* Edycja wpisu - Bartłomiej

Tak, jasne XD . A w innym wątku tworzysz epopeję, że jakaś aplikacja według ciebie nie działa ;D

• 79
  • 163
  • 1

Jakość aplikacji na telewizory Samsung, która nie ma listy szybkiego wybierania kanałów (pionowej), nie ma VOD, nie ma ulubionych, nie ma multicast aktywnego, nie zapamiętuje ustawień po wyjściu m.in. filtrowania kanałów, nie ma poprawnych komunikatów błędów (m.in. brak komunikatu o zajętym slocie multiroom i wtedy nie działa) to osobny temat i osobna sprawa, to że coś działa, nie znaczy że nie ma braków i wad. Komunikat "spróbuj później" przy zajętym slocie multiroom bez numeru błedów i bez precyzyjnej informacji jest bezwartościowy i wprowadzający w błąd, poczytaj dokładnie o czym pisałem to zrozumiesz.

Tematów nie tworzę, administratorzy sami je tworzą - ja piszę w starych tematach a oni to tworzą jako nowy, tak niestety działa tutaj to forum, czytanie ze zrozumieniem nie boli.

Hejtujesz, że ktoś tworzy epopeję - nie chcesz nie musisz czytać 🙂 Ja cię nie zmuszam do czytania moich postów !

Jeżeli nie ma usterki (łącze działa ok caly czas na ten moment na pomarańczowo, nie generuje błędów i nie ma rozłączeń) to jest brak usterki i tyle, cos się zmieni to specjalnie dla ciebie napiszę, obiecuję ci 🙂 Oni też widzą po logach że jest OK. Nie robię czarnowidztwa i nie uprawiam, że coś musi być zepsute i nie działa bo ty masz takie przeczucie, ja takiego nie mam 🙂 Pisałem tylko o diodzie i nic więcej, bo nie mogłem znaleźć od jakich dB robi się biała i co to oznacza, czy może jakiś nowy błąd w sofcie, po prostu biała duża dioda mnie w nocy raziła, nawet nie zwrócił bym uwagi inaczej, nic więcej, żadnych fantazji nie potrzebuje. Ping mam 1ms do większości więc nic nie będę reklamował bo zawsze może być gorzej 🙂