Funbox 7 wolny Internet po wyłączeniu zasilania

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 8
  • 16
  • 0

Witam

Tak jak w temacie, Mam umowę 2 Gb/s na 600 Mb/s i wszystko działo od nowości czyli 2 tygodnie ok. Musiałem wyłączyć na chwilę zasilanie i po ponownym włączeniu Funbox 7 co prawda uruchomił się ale, na innych parametrach niższych, bo kanał 36 i pasmo tylko 80 MHz na ustawieniach auto - zamiast na kanale 100 i pasmo 160 MHz. Przez co Internet chodził na pół gwizdka zwłaszcza pobierania zamiast 1 Gb/s to 500 Mb/s a upload też około 500 Mb/s. Nie mogąc nic zmienić bo nie da się ustawić kanału 100 czy pasmo 160 MHz. Znowu wyłączyłem Funboxa 7 na chwilę, ale to nie pomogło. To potem w panelu kliknąłem tylko restart i to przywróciło prędkość około 1 Gb/s i 600 Mb/s przy paśmie 5 GHz kanał 100 i szerokości kanału 160 MHz. Ale teraz pytanie czy to normalne, że przy zaniku zasilania Funbox 7 przechodzi na wolne pasmo i szerokość kanału, bo wiadomo mieszkając w bloku to kilka sieci nadaje na tych niższych kanałach 36-48 przez co Internet jest wolny. Na wyższych tylko jeden sąsiad też ma tą samą usługę i tylko trochę się zakłócamy bo jego sygnał to -75 dBm.

Jeszcze drugie pytanie czy na tej karcie sieciowej Realtek 8912AU Wireless LAN WiFi 7 USB NIC, która ma niby Wi-Fi 7 da się uruchomić Wi-Fi 7 i przyspieszyć Internet do prędkości z umowy? Bo ta karta łączy się jako Wi-Fi 6 z linkiem 2,4 Gb/s w paśmie 5 GHz na kanale 100 przy 160 MHz szerokości kanału. Komputer stoi jakieś 3 m od Funbox przeszkoda to ściana w bloku wiadomo z wielkiej płyty. PS. jak widać połączenie kablowe nic by nie dało bo nie mam karty 2.5G w komputerze, a po Wi-Fi aktualnie mam maksymalnie Gigabit czyli też max co da kabel.

Pozdrawiam

13 ODPOW. 13

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8851
  • 35951
  • 300

1). Umowa nic nie mówi o prędkościach Twojego WiFi. Gwarantowane jest jedynie łącze FB-internet, nie FB-WiFi.
2). Oczywiście że FB dynamicznie dostosowuje parametry do sytuacji radiowej. Wyłączenie na pewno pomogło sąsiadom. Z czasem jakaś równowaga się wytworzy. Lepiej przy tym za bardzo nie mieszać, zwłaszcza jeśli działa OK.
3). Nawet jeśli nie potrzebujesz prędkości ponad 1Gbps, to i tak co się tylko da należy podłaczyć kablami. Pewniejsze i super stabilne.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3104
  • 13533
  • 78

@386dxMożesz dać linka ze specyfikacją tej karty sieciowej? Bo Googluje i widzę jakąś plastikową zabawkę z wi-fi AC. Masz tam gdzieś napisane, że wspiera wi-fi BE albo AX ?

• 8
  • 16
  • 0

@j131 napisał(-a)

1). Umowa nic nie mówi o prędkościach Twojego WiFi. Gwarantowane jest jedynie łącze FB-internet, nie FB-WiFi.
2). Oczywiście że FB dynamicznie dostosowuje parametry do sytuacji radiowej. Wyłączenie na pewno pomogło sąsiadom. Z czasem jakaś równowaga się wytworzy. Lepiej przy tym za bardzo nie mieszać, zwłaszcza jeśli działa OK.
3). Nawet jeśli nie potrzebujesz prędkości ponad 1Gbps, to i tak co się tylko da należy podłaczyć kablami. Pewniejsze i super stabilne.

1) Zgadza się. Bo jak robię test bezpośrednio z Funbox7 to jest jak w Umowie

https://youtube.com/shorts/tT1w2HuoD2c?si=FG4Z3S9mxwV1t6rg

ale ciekawostka sama aplikacja Mój Orange jak robiłem diagnostykę sieci wskazywała, że nie wykorzystuje pełnej prędkości.

2) Tu oczywiście też się zgadza, ale na  szczęście większość sieci sąsiadów kisi się na kanałach 36-48 dlatego jak FUnbox7 przełączy się na te kanały to jest tragedia bo sieci karta wykrywa przynajmniej 10 w paśmie 5 GHz na tych niskich kanałach. Kabelek fajny oczywiście tylko kuć, hałasować, wiercić w ścianach. Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam

• 8
  • 16
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

@386dxMożesz dać linka ze specyfikacją tej karty sieciowej? Bo Googluje i widzę jakąś plastikową zabawkę z wi-fi AC. Masz tam gdzieś napisane, że wspiera wi-fi BE albo AX ?

Za linki z Allegro nie banują ? ta karta

https://allegro.pl/oferta/be6500-gigabit-anten-karta-sieciowa-adapter-wifi-6e7-triband-5ghz-6ghz-wpa...

• 3104
  • 13533
  • 78

A oki. Całkiem zacna karta ale chyba dość mocno na wyrost, bo FB7 nie wspiera 6Ghz.  W każdym razie na ile linkuje się wi-fi? 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8851
  • 35951
  • 300

Raz dziurkę przewiercisz i masz.
Ale oczywiście zrobisz jak będziesz uważał.
WiFi nigdy nie będzie tak niezawodne jak kabel - nawet jeśli rozmaite "speedtesty" pokażą tu i tu to samo.

• 8
  • 16
  • 0

2,4 Gb/s taki link 3 metry i ściana przeszkodą. Problem jest raczej z Funbox 7 bo w innym temacie czytałem, że szerokość kanału musi być 320 MHz dla Wi-Fi 7, a jest 160 MHz. Tak karta z przyszłością mam nadzieję, że trochę pochodzi.

• 3104
  • 13533
  • 78

W kartach tego typu, zwykle można pewne rzeczy ustawić z poziomu menedżera urządzeń. Często można ustawić na sztywno tryb pracy itp. Zerknij do menadżera i sprawdź, czy możesz zmienić szerokość kanału, typ połączenia itd.

• 8
  • 16
  • 0

Sprawdziłem to wcześniej i niestety ma priorytet na każdym paśmie by  szukał od technologii Wi-Fi 7 potem 6 itd. i priorytet na pasmo 6 GHz potem 5 GHz. Ale dzięki za sugestie. Ja bym szukał problemu w Funbox 7. A może sugestia będzie to, że program do analizy sieci dla mojej sieci pokazuje max ,4,8 Gb/s. Pytanie czy to już prędkość Wi-Fi 7?

Wg AI od Gpogle taki link wymaga kanału o szerokości 320 MHz...