- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 7 wolny Internet po wyłączeniu zasilania
Oczywiście, że wystarczy tylko wtedy mogliby dać w ofercie 1 Gb/s po co 2 🙂 oczywiście by więcej zarobić. No cóż skoro na ten moment nie da się więcej wyciągnąć to tak zostanie.
Temat raczej do zamknięcia pożyczyłem, laptopa około 3-4 letniego i już sam w sobie miał wbudowane Wi-Fi 6 ax no i przy samym Funbox-ie 1500-1800 Mb/s downloadu. Potem podłączyłem tą moją kartę i co ciekawe zgłosiła się jako Wi-Fi 7 be w paśmie 5 GHz, ale prędkość też w tych okolicach. Także wszystko winny zasięg, bo link był wyższy 2,8Gb/s.Jak wróciłem z laptopem do drugiego pokoju tam gdzie stoi komputer to przeskoczyło w laptopie na Wi-Fi 6 i prędkość podobna do tego co na komputerze, ale też większa bo miejsce jednak inne komputer stoi na ziemii, a laptop stał na biurku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja wziąłem 2 Gb/s z oferty osiedlowej, bo wychodziło taniej (więcej darmowych miesięcy) niż 600 Mb/s i 1 Gb/s. 🙂
Przy okazji zrobiłem upgrade sprzętu, żeby nadążał za technologią. Na kanapie w salonie może być.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgadza się. Ja tyle to mam, ale przy Funboxie. Okazuje się, że muszę go przestawić pomiędzy pokoje. Przy tych prędkościach ma to znaczenie. Na Funbox 3 nie było tego problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@386dxnapisał(-a)...
wystarczy tylko wtedy mogliby dać w ofercie 1 Gb/s po co 2
...
Przecież nikt ci niczego nie "dawał", umowę sam podpisałeś. Chyba nikt cię nie zmuszał do podpisywania umowy na 2Gbps? Na pewno była również oferowana mniejsza prędkość (za odpowiednio niższą cenę). Oczywiście że Orange nie jest firmą charytatywną i musi dbać o zyski, nic w tym nie ma niezwykłego ani nagannego więc jeśli chciałeś płacić więcej za taką a nie inną umowę to trudno się spodziewać żeby Orange tego nie chciał. Jeśli to nie jest po Twojej myśli, a umowa była zawarta zdalnie mniej niż dwa tygodnie temu, to możesz jeszcze się z niej wycofać. W przeciwnym wypadku, cóż: "słowo się rzekło, kobyłka u płota" (czytaj: warunki są w umowie określone).
Większe prędkości nie są "po to", żeby na jednym urządzeniu je konsumować (chyba że jedynym celem jest pokazanie obrazka ze "speedtestu"), tylko po to żeby wszyscy w sieci lokalnej mieli jednocześnie swobodny dostęp do sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana prędkości w trakcie trwania umowy jest możliwa i można ją zrobić w dowolnym momencie:
https://www.orange.pl/omnibook/zmiana-predkosci-internetu-domowego-w-ramach-tej-samej-umowy#
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
żeby mieć więcej niż 1 Gb/s muszę mieć siłe sygnału maksynalnie -40 dBm lub mniej, w miejscu gdzie stoi komputer jest maksymalnie -50dBm. Prościej będzie przestawić Funbox-a.
Nie było wyboru, ale jak ktoś wcześniej napisał przy umowie na 2 Gb/s jest więcej miesięcy "za darmo". Przy 2 Gb/s wychodzi 49 zł jakbym płacił co miesiąc czyli tyle samo co miałem w NJU Światłowód za 300/50 Mb/s.
@atlas_cudow dokładnie nie ma sensu zmieniać, a 2 Gb/s mam, ale oczywiście w tym miejscu gdzie stoi Funbox 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Generalnie to, że wi-fi działa różnie, i zależy od siły sygnału to żadna nowość. Każdy o tym wie i tyle. Jeżeli chcemy faktycznie mieć w miarę stabilne połączenie i zostaje kabelek LAN. Sam miałem troszkę zabawy z wiertarką i demontażem listew, aby przeprowadzić kabelek ale efekt jest fajny. Zwłaszcza, że są na rynku kable LAN bardzo cienkie, dosłownie połowa grubości standardowego kabla. Jedyna ich wada, że trudniej się je zarabia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@386dx Do mnie też dzwonili z tą ofertą przejścia z nju do Orange ale z różnych przyczyn się nie skusiłem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 7 wg mnie to slabe urządzenie. Wifi ma zdecydowanie słabsze niż fb6.
W odległości ok 2m od routera przy 2Gb/s wyciągam 1.84Gb/s ale im dalej tym zdecydowanie gorzej. Przy fb6 nie miałem az tak duzego spadku przepustowości (łącze 600Mb/s).
Ale z drugiej strony cena rekompensuje więc nie mam co marudzić :))