Funbox 7 jako bridge i własny router - konfiguracja

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 13
  • 0

Cześć!

Idę o zakład, że tutaj sensowniejsze informacje uzyskam niż na infolinii biznesowej Orange.

Co chcę osiągnąć?

Funbox 7 (usługa b2b z 4 ip) jako przeźroczysty bridge + własny router.

I tu mam pytania odnośnie konfiguracji całości. Bo ten "bridge" orendżowy to taki się wydaje ciut dziwny 🙂 Niby Funbox jest w trybie bridge ale wciąż działa jak normalny router...

Funbox pokazuje status, że tryb bridge jest aktywny.

- wyłączam na nim DHCP,

- wyłączam WIFI,

- zmieniam mu adresacje lokalna na 192.168.2.1 (aby była inna klasa jak sieć lokalna za routerem)

Podłączam Funbox ETH4/WAN -> Draytek Vigor WAN 

Na routerze połączenie nawiązuje na warstwie IP ze statyczną adresacją (adres modemu  to gateway IP adress, użytkowy to IP adress, no i maska /30)

Adresacja lokalna sieci 192.168.1.*

Czy w związku z ustawieniem Funboxa i routera w oddzielnych klasach powinienem jakiś routing dodatkowo ustawić czy nie?

Tyle?

Tak to ma działać?

dzięki i pozdrawiam

11 ODPOW. 11

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

Tak to ma działać - adresacja prywatna i publiczna w jednej domenie rozgłoszeniowej, chora konfiguracja.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@grzechotnik  w trybie bridge jeśli podłączysz urządzenie ustawione w trybie DHCP, to otrzyma adres IP z routera. Wystarczy jednak w ustawieniach warty WAN ustawić adres publiczny przydzielony do Twojej usługi ( w odpowiedniej konfiguracji) to wtedy adrexten będzie przekazywany bez routowania w modemie. Tak jakby to był tylko swoich. Tak to słowami prostymi można opisać. Czego wymagasz na wyjściu FB, to dostajesz w tym samym porcie na switchu 

• 4
  • 13
  • 0

No o to mi dokładnie chodzi. Na routerze własnym WAN konfiguruje jako statyk IP z konfigiem od Orange.

Dopytuje ogólnie czy przedstawiona przeze mnie idea jest poprawna. Czy czegoś nie ogarniam w tym szitowym bridżu funboxowym.

Jedyne co mnie zastanawia to kwestia adresacji lokalnej. Czy to co napisałem aby Funboxa ustawić w klasie 192.168.2.x a mój router i co za tym idzie całą sieć 192.168.1.x

• 3070
  • 14706
  • 135

@grzechotnik Taka sama adresacja przeszkadzałaby gdybys korzystał z niej po obu stronach i NATował na swoim routerze. Jeżeli korzystasz z adresów publicznych to problemu nie ma.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@grzechotnik  ja bym z DHCP FB wcale nie korzystał. Warto zmienić zakres IP, bo będzie wiadomo która sieć jest która, ale jeśli masz IPTV, to podłącz do FB i tylko to. Resztę przepuść przez Twój router i sprawa z głowy 

• 4
  • 13
  • 0

Oczywiście NAT będzie na moim routerze.

• 3070
  • 14706
  • 135

@grzechotniknapisał(-a)

Oczywiście NAT będzie na moim routerze.

Będzie ale z adresów prywatnych na publiczny.

PS Optymalnie byłoby mieć te adresacje na osobnych portach ale jak się nie ma co się lubi…

• 4
  • 13
  • 0

No niestety. 

Dalej nie mogę pojąć czemu nie mogą oferować instalacji ONT 2.5G

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Bo nie mają takich ONT. Co naturalnie rodzi kolejne oczywiste pytanie, ale pewnie kiedyś w końcu się to zmieni.