Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 - restart programowy

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 119
  • 309
  • 4

Dzień dobry,

W jaki najłatwiejszy sposób wykonać restart funboxa programowo? Jest może dostęp ssh? Lub API? 

Powód: Po ok 4 miesiącach 24/7 zaczął mi przerywać internet, nie działała strone routera 192.168.1.1. Restart pomógł Chciałbym to zautomatyzować.

Pozdrawiam,

Jakub

5 ODPOW. 5

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1800
  • 7837
  • 65

Nie ma API, możesz próbować przez curla. Może będzie przydatne to: Curl Router reconnect Online list

Zobacz jeszcze iMicknl/python-sagemcom-api: (Unofficial) Python wrapper to interact with SagemCom F@st routers via ...

Jak często przerywa Ci internet i od jak długo? 

Jeżeli problem jest częsty od jakiegoś dłuższego czasu to zgłoś to i wymienisz urządzenie na nowe. To najprostsze rozwiązanie.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6324
  • 25837
  • 216

@mianowniknapisał(-a)

Dzień dobry,

W jaki najłatwiejszy sposób wykonać restart funboxa programowo? Jest może dostęp ssh? Lub API? 

Powód: Po ok 4 miesiącach 24/7 zaczął mi przerywać internet, nie działała strone routera 192.168.1.1. Restart pomógł Chciałbym to zautomatyzować.

Pozdrawiam,

Jakub

Zgłoś to jako awarię i wymień ruter na sprawny. Powodem może być też niestabilne zasilanie; jesteś pewien że napięcie w gniazdkach masz nominalne?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 119
  • 309
  • 4

Zdarzyło się to pierwszy raz. Chyba spokojnie od conajmniej 6-8 miesięcy (nie pamiętam dokładnie).

Wolałbym aby router się restował codziennie o 3 w nocy niż raz na pół roku zacinał o 11 rano.

Nie sądzę, że router zostanie wymieniony przy tak sporadycznych awariach.

Dziękuję za komentarze. Najwyżej założę sobie gniazdko wifi TAPO - bo takie mam.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6324
  • 25837
  • 216

@mianownik 

A, skoro to pierwszy raz to może wystarczy obserwować. Może to się więcej nie powtórzy. IMHO wymuszanie resetów niczego nie poprawi - i tak będzie się sam resetował mniej więcej co 10 dni około 3 w nocy. Nawet jeśli sam go zresetujesz godzinę wcześniej. Mój FB3 nie resetuje się poza tym sam z siebie nigdy. Ale były na NO doniesienia o niestabilnościach związanych z zasilaniem, a sam miałem przypadek kiedy na jednej z faz w domu przez kilka miesięcy napięcie było 180V; zanim wpadłem na to, żeby je w ogóle zmierzyć zmagałem się z losowymi resetami różnych urządzeń przez tygodnie. Akurat FB był na innej fazie, więc się nie resetował. To tak tylko FYI, oczywiście.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

@mianownik  wiesz, że to niezdrowe? Dla diagnostyki zdalnej, dla info o niestabilności łącza, dla restartów systemowych...its

Wymień modem i załóż UPS-a

Restartów nie ominiesz, bo czasem łatki softu, OLT itp  również to powodują