Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Funbox 6 piszczy

Ron
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

Funbox 6 piszczy

Kilka osób nie zrobi wrażenia. Odgłosy jak przy zwarciu diody...  Pewnie cała masa klientów zgłasza, bo większość nie zagląda na forum. 

slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

Funbox 6 piszczy

@Ron być może dioda, ja raczej stawiam na cewki - piski to ich przypadłość, ale kto wie trza by dorwać taki felerny rozłożyć i sprawdzić .

Być może jak piszesz jest dużo więcej przypadków ale tego się raczej nie dowiemy, nie wszyscy jak mówisz siedzą na forum 

Ron
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

Funbox 6 piszczy

Kusi mnie zmiana dostawcy. I może sprawdzę, ale muszę to przemyśleć. FunBox 3 podobno był gorący (grzał się), a ten zaś piszczy. 

slav72

Funbox 6 piszczy

@Ron FB 3.0 grzał się ale w granicach rozsądku, z kolei FB 6 to zależy jak trafisz ( ja i kilku innych trafiło dobrze i nie narzekają).

Anonim
Nie dotyczy

Funbox 6 piszczy

Powiem wam, że u mnie też idzie słyszeć piszczenie, najmocniej w nocy. Przyjrzałem się sprawie głębiej i doszedłem do wniosku, że piszczy tylko podczas... transmisji Wi-Fi. Jeśli wyłączę Wi-Fi - jest cisza. Przy tylko rozgłaszanych sieciach, lekko piszczy ale nie jest to uciążliwe. Natomiast przy przesyłaniu dużej ilości danych po Wi-Fi po prostu słychać taki lekki pisk. Nie przeszkadza, ale jest wyraźnie słyszalny. 

slav72

Funbox 6 piszczy

@Anonim  to chyba jestem szczęśliwcem, a może pierwsza partia była bez wad ? (dostałem mojego FB 6 24 stycznia) teraz w nocy testuje na wifi (włączony laptop, na fonie żonusia coś ogląda na YT) resztę sprzętów powyłączałem żeby nie zakłócać ciszy i jakbym nie przykładał ucha do FB 6 to żadnych pisków czy innych dźwięków które miałyby się wydobywać z wnętrza modemu nie słyszę (a słuchu nie mam przytępionego, badanie z przed miesiąca u laryngologa to potwierdza ).

kluczek1
Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy

Funbox 6 piszczy

Wiadomość zawiera załącznik

Mam sztuka nówka internet 600Mbit, dopiero co założony, potwierdzam pisk, który słychać w pewnej odległości i raczej przeszkadza, oraz cichy szum, który żeby usłyszeć trzeba praktycznie przyłożyć ucho, więc raczej nie będzie problemem.

Apka na telefonie do rozpoznawania częstotliwości pokazuje stabilnie ~5500 Hz i 50-60 dB, to już da się słyszeć, tym bardziej że router jest w dość centralnej części mieszkania.

Potwierdzam też, że sam internet rakieta, pełne 600/100 po wifi i chciałby szybciej, ogranicza już raczej przepustowość po drugiej stronie

Skoro niektórzy na to trafiali, niektórzy nie (częstotliwość 5kHz raczej jest słyszalna dla wszystkich, więc raczej by słyszeli gdyby było), to będę się upominał przez infolinię o wymianę routera na inną sztukę, może w końcu trafi się cichy.

Highlighted
slav72

Funbox 6 piszczy

@kluczek1  oczywiście jeśli dźwięki są słyszalne i przeszkadzają to wymieniaj, tak jak pisałem w poprzednich postach mój FB 6 jest bezgłośny, nawet gdy przyłożę ucho do niego (mam go ponad 3 miechy).

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

Funbox 6 piszczy

@kluczek1 wymień i tyle. To jest usterka z którą nie pierwszy raz się stykamy i jedyna rada to wizyta w BOK i podmiana na  inny. Pierwszy jednak raz widzę ten pisk na wykresie 

ElokwentnyRychu
Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy

Funbox 6 piszczy

Wartość dB zaznaczona na wykresie i wspomniana w późniejszym poście jest odczytana i zinterpretowana nieprawidłowo. Skala jest podana w nieszczęsnych ujemnych dB. Przy prawdziwych 62 dB, nawet mierzonych tuż przy Funboxie, dźwięk o częstotliwości 5600Hz spowodowałby szybki lincz ze strony użytkownika. Jest to częstotliwość, z którą mikrofon telefonu jeszcze jako tako daje sobie radę, więc przyjmijmy, że odczyt jest ok. Zakładając stosunkowo niski poziom szumów własnych jak na telefon, "podłoga" bedzie w okolicach -85 lub -90dB, czyli hałas to 23-28 dB. Istotne jest z jakiej odległości dokonano pomiaru. Jeżeli bezpośrednio przy urządzeniu, to z własnego doświadczenia przy sprawdzaniu piszczenia cewek o zbliżonej częstotliwości z mikrofonem pomiarowym przy zasilaczu, hałas 23dB w nocy był słyszalny do 3m.