Funbox 6 nie łączy się z internetem po dłuższej przerwie zasilania

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12103
  • 74

Zamysł takiego urządzenia jest bardzo dobry, tylko nie jestem pewny, czy ma chociaż prawdziwy znaczek CE. Urządzenia z wbudowaną baterią powinny chociaż w  minimalnym stopniu być bezpieczne, żeby domu nie spalić... Ale a nuż się uda i będzie dobrze....

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 20
  • 0

Ktoś w komentach na allegro pisze, że sprzęt jest niemiecki. Plan jest taki: kontakt z orange/wymiana routera (chociaż taki miałem już dwa razy i rezygnowałem z wymiany FB6, prosiłem jedynie o przekierowanie mnie na kogoś wyżej/technikiem (kiedyś była taka możliwość na moją wyraźną prośbę) - niestety aktualnie jest to niemożliwe. Jeżeli to nie zda egzaminu trzeba będzie pobawić się w tego mini ups-a.

• 2843
  • 12103
  • 74

Masz ONT, zawsze możesz podłączyć swój router....

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

@maxkelnapisał(-a)

Funbox 6 po dłuższej utracie zasilania (np godzina i dłużej) nie łączy się z Internetem. Konfiguracja to ONT innego operatora. Krótkie odłączenie od prądu ONT i FB6 nie pomaga, jedynie twardy reset FB, co jest doradzane na infolinii. Nie ma lepszego rozwiązania (nie tak łopatologicznego)? Czy trzeba czekać na update firmware, co chyba raczej już nie nastąpi?

Mam ONT i u mnie wszystko dzieje się z automatu jak jest jakaś przerwa w dostawie prądu:D więc albo kostka albo Funbox 6 do wymiany. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

j131_0-1754601409330.png

Takie cuś ma na obudowie. W środku dwa akumulatorki. Wymienne. Eksploatowane już chyba od dwóch lat czy jakoś blisko tego. Kupiłem kilka i nie żałuję. Jakiejś wielkiej mocy to nie ma, ale FunBoxa mi podtrzymywał bez żadnego problemu.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Mnie trochę zastanawiają te zaniki prądu, czasem bywa  że przepięcie jakieś jest, sprzęt tego nie lubi, więc @maxkel zgłaszaj do Orange, niech wymienią FB6, ba najlepiej jakby technik podjechał, masz bardzo dziwne objawy, może ONT też fiksuje, ale to oni już muszą zgłosić (Orange), @maxkel zgłaszaj problem, bo płacisz i masz problemy, ja bym nie odpuścił i zamiast resetować FB6 zgłaszał usterkę, reset to oni w BOK mogą zrobić, ale to nie lekarstwo na ten problem, chyba że UPS ci zafundują.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 472
  • 2782
  • 0

Też używam tego mini-ups'a z Funboxem 2 i świetnie się sprawdza, raz gdy była dłuższa przerwa w dostawie prądu to podtrzymywał przez 2,5 godziny, polecam 🙂

• 12
  • 20
  • 0

Ostatecznie zdecydowałem się na zakup nowego routera Cudy WR3600e, z którego jestem bardzo zadowolony. Ma lepszy zasięg, działającą izolację klientów (FB6 niby ma ale działa wybiórczo), jest kilka minusów ale po przesłaniu maila do supportu, obiecali poprawić błędy w następnym firmware. A wracając do mojego problemu - również na Cudy przestał działać internet którejś nocy. Pomogło podłączenie FB6 i jego reset, dopiero wtedy ruszył internet na Cudy. Po interpretacji logów przez AI wywnioskowaliśmy wspólnie, że wiesza się port na centrali! Po następnym takim incydencie piszę do orange o ingerencję/przepięcie portu.

• 2843
  • 12103
  • 74

Nie chcę, żeby to zabrzmiało złośliwie, ale z technicznego punktu widzenia router, który wybrałeś, niekoniecznie oferuje lepsze parametry niż FB. Cieszę się, że jesteś zadowolony z zakupu, jednak obiektywnie rzecz biorąc – urządzenie to należy raczej do niższej półki jakościowej.  W każdym razie FB nie powinien się rozłączać.  Cudy... W sumie nie wiem. Może po prostu ONT jest uszkodzone? Logi z Cudy traktowałbym z przymrużeniem oka. AI w zasadzie może napisać to co chcesz przeczytać...

• 12
  • 20
  • 0

Zdaję sobie sprawę, że FB6 to solidny sprzęt ale z błędami firmware, Cudy jest bardzo chwalone, to Chinol ale teraz "chińczyki" przeganiają cały świat. W dodatku jest wg mnie ładniejszy, fb6 to zabierajacy dużo miejsca piszczący "kloc". Wiecie co dodatkowo skłoniło mnie do wymiany sprzętu? W orange każdy pracownik ma dostęp do routera, haseł wi-fi!!! i teoretycznie urządzeń w sieci. Domyślcie się sami czym to grozi.