- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 - mniejsze prędkości po Wi-Fi niż Funbox 3. Czy tak ma być?
Definitywnie jest coś nie halo z WiFi ac na FunBoxie 6, w kwesti kompatybilnosci z telefonami.
Podłączyłem teraz FB 3.0 i telefon Galaxy S7 na sieci 5GHz od razu łączy ustanawia predkość połączenia na 866Mbps, czasami spada jak sie nie uzywa sieci do ok 520-585Mbps. Czyli korzysta z dwóch pasm anten (każda po 433Mbps)
Natomiast z FunBox 6, za kazdym razem jest to max 433Mbps i nigdy nie więcej nie wskoczy !!!
Na speedtest, z FB 3.0 telefon robiłem test własnie idzie ponad 520Mbps (więcej nie wyciśnie sprzętowo)
Natomiast z FB 6 jest to max ~345Mbps i nigdy więcej.
Dodam tez ze w obu przypadkach typ szyfrowania jest ten sam.
Takze oprogramowanie jest niedorobione, nie wiem jakich oni mają testerów oprogramowania, ja to wyłapałem od razu po podłączeniu ze coś nie gra.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac popatrz, kurcze faktycznie w ten sposób nigdy na to nie spojrzałem, u mnie w domu średniak galaxy a40 i tu nie dociekałem około 250 Mb to w porządku bo słaby moduł zastosowany i technologia jednoantenowa , drugi to s20 ale to inna bajka bo moduł ax i w okolicach 600 śmiga. Kompa mam po kablu bo tak wolę.
Edit.
Może faktycznie coś niedograne w oprogramowaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może któryś z posiadaczy FB 6 się jeszcze wypowie jak u nich wygląda sprawa z prędkością wifi na telefonach, halo @Morciak , @Kd2307 , @Mariusz141 , @LARGO czekamy na Wasze wypowiedzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na telefonie śmiga full speed na laptopie raz full a czasem ponad 400 z 600 wiec źle nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
LARGO - ale jakies konkrety by sie przydały, jaki telefon, jaki standard sieci AC czy juz AX itd
Wydaje mi sie ze jest jakis problem z kompatybilnością oprogramowania FB 6 z konkretnym telefonem - Samsung Galaxy S7 ze ustanawia sobie połączenie na zaledwie 1 antenę co daje połączenie - 433Mbps max.
Nie wiem jak jest realizowane oprogramowanie takiego modemu/routera, czy zawiera jakies konkrety wpisy odnosnie urządzeń i ustanawiania z nimi połączenia itd.
Nie chodzi mi ile wysciskacie w speedtest itp. tylko na ile zestawia sie samo połączenie WiFi miedzy FunBox 6 <--> telefon.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jest Panowie jeżeli mówicie o prędkościach swoich sprzętów prosimy o podanie parametrów i standardów kart sieciowych, modułów wifi itp , to bardzo ważne dane w tym wątku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72Ja niby nie mam 6-ki, ale mam własne przemyślenia co do relacji wifi w telefonie i na kompie. Na moim przecież nienajlepszym Mi9 Lite mam pełne 300Mb/sek (usługa właśnie tyle ma na maxa) a na żadnym z lapków i żadnej z kart tyle mi sie nie udało osiągnąć, mimo, że matematycznie w wierszu poleceń zestawiam połączenie na 100% i 866Mb/sek. Speedest Pro, więc bez udziału przeglądarek...
Ale, ale...poddałeś mi świetny pomysł na test..kiedyś już taki numer robiłem...Jutro c.d. testów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja zrobiłem mała zmianę. Zmieniłem szyfrowanie z wpa2-psk/aes na wpa2/wpa3 - mixed .Na telefonie samsung a 51 miałem na aplikacji speedtest ookla poprzednio max 100mb/s a na ich stronie w teście dobijałem do 200mb/s a teraz mam zarówno w aplikacji jak i na stronie około 200mb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam wielką prośbę do posiadaczy telefonów w standardzie sieci WiFi "AC" aby zobaczyli będąc przy samym FunBoxie 6 na ile łączy Wam sie telefon w parametrach właściwościach połączenia.
Nie chodzi mi ile wyciskacie w speedtest itp. tylko na jaką predkość łączy sie sam telefon z FunBoxem 6 we właściwościach połączenia WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To samo co u Ciebie - Samsung a51 - ac - 433mb prędkość łącza.