Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 - mniejsze prędkości po Wi-Fi niż Funbox 3. Czy tak ma być?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 120
  • 237
  • 1

Definitywnie jest coś nie halo z WiFi ac na FunBoxie 6, w kwesti kompatybilnosci z telefonami.

Podłączyłem teraz FB 3.0 i telefon Galaxy S7 na sieci 5GHz od razu łączy ustanawia predkość połączenia na 866Mbps, czasami spada jak sie nie uzywa sieci do ok 520-585Mbps.  Czyli korzysta z dwóch pasm anten (każda po 433Mbps)

Natomiast z FunBox 6, za kazdym razem jest to max 433Mbps i nigdy nie więcej nie wskoczy !!!

Na speedtest, z FB 3.0 telefon robiłem test własnie idzie ponad 520Mbps (więcej nie wyciśnie sprzętowo)

Natomiast z FB 6 jest to max ~345Mbps i nigdy więcej.

Dodam tez ze w obu przypadkach typ szyfrowania jest ten sam.

Takze oprogramowanie jest niedorobione, nie wiem jakich oni mają testerów oprogramowania, ja to wyłapałem od razu po podłączeniu ze coś nie gra.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29503
  • 271

@PeterMac  popatrz, kurcze faktycznie w ten sposób nigdy na to nie spojrzałem, u mnie w domu średniak galaxy a40 i tu nie dociekałem około 250 Mb to w porządku bo słaby moduł zastosowany i technologia jednoantenowa , drugi to s20 ale to inna bajka bo moduł ax i w okolicach 600 śmiga. Kompa mam po kablu bo tak wolę.

Edit.

Może faktycznie coś niedograne w oprogramowaniu.

• 7197
  • 29503
  • 271

Może któryś z posiadaczy FB 6 się jeszcze wypowie jak u nich wygląda sprawa z prędkością wifi na telefonach, halo @Morciak , @Kd2307 , @Mariusz141 , @LARGO  czekamy na Wasze wypowiedzi.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 117
  • 291
  • 0

Na telefonie śmiga full speed na laptopie raz full a czasem ponad 400 z 600 wiec źle nie ma. 

• 120
  • 237
  • 1

LARGO - ale jakies konkrety by sie przydały, jaki telefon, jaki standard sieci AC czy juz AX itd

Wydaje mi sie ze jest jakis problem z kompatybilnością oprogramowania FB 6 z konkretnym telefonem - Samsung Galaxy S7 ze ustanawia sobie połączenie na zaledwie 1 antenę co daje połączenie - 433Mbps max. 

Nie wiem jak jest realizowane oprogramowanie takiego modemu/routera, czy zawiera jakies konkrety wpisy odnosnie urządzeń i ustanawiania z nimi połączenia itd.

Nie chodzi mi ile wysciskacie w speedtest itp. tylko na ile zestawia sie samo połączenie WiFi miedzy FunBox 6 <--> telefon.

• 7197
  • 29503
  • 271

Tak jest Panowie jeżeli mówicie o prędkościach swoich sprzętów  prosimy o podanie parametrów i standardów kart sieciowych, modułów wifi itp , to bardzo ważne dane w tym wątku.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58421
  • 706

@slav72Ja niby nie mam 6-ki, ale mam własne przemyślenia co do relacji wifi w telefonie i na kompie. Na moim przecież nienajlepszym Mi9 Lite mam pełne 300Mb/sek (usługa właśnie tyle ma na maxa) a na żadnym z lapków i żadnej z kart tyle mi sie nie udało osiągnąć, mimo, że matematycznie w wierszu poleceń zestawiam połączenie na 100% i 866Mb/sek. Speedest Pro, więc bez udziału przeglądarek...

Ale, ale...poddałeś mi świetny pomysł na test..kiedyś już taki numer robiłem...Jutro c.d. testów

• 73
  • 200
  • 0

Ja zrobiłem mała zmianę. Zmieniłem szyfrowanie z wpa2-psk/aes  na wpa2/wpa3 - mixed .Na telefonie samsung a 51 miałem na aplikacji speedtest ookla poprzednio max 100mb/s a na ich stronie w teście dobijałem do 200mb/s a teraz mam zarówno w aplikacji jak i na stronie około 200mb/s. 

• 120
  • 237
  • 1

Mam wielką prośbę do posiadaczy telefonów w standardzie sieci WiFi "AC" aby zobaczyli będąc przy samym FunBoxie 6 na ile łączy Wam sie telefon w parametrach właściwościach połączenia.

Nie chodzi mi ile wyciskacie w speedtest itp. tylko na jaką predkość łączy sie sam telefon z FunBoxem 6 we właściwościach połączenia WiFi.

20210317_161110.jpg

• 73
  • 200
  • 0

To samo co u Ciebie - Samsung a51 - ac - 433mb prędkość łącza.