- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
Chyba nadszedł już czas ostatecznie zakończyć dyskusje na temat Funboxa 6 i dysków usb wielokrotnie opisywane na tym forum: jaki dysk, jaki format, który najlepszy? Postanowiłem więc na nowo wykonać testy i skupić się tylko na wydajności. Do testów użyłem dysku sformatowanego jako EXT4 ponieważ jest to domyślny system plików dla tego urządzenia i daje najlepsze wyniki. Tak, oprogramowanie Funboxa jest dystrybucją Linuxa. Wszystkie ustawienia były standardowe a podłączone komputery miały po jednej karcie sieciowej. Testy wykonałem na Windows 10 i wykorzystałem do tego 2 PC podłączone do osobnych portów LAN tak aby nie ograniczać przepustowości do 1 Gbps.
Podczas testów sieć Wi-Fi 2,4 została wyłączona ze względu na powszechnie znany problem interferencji przy skonfigurowanym usb 3.0. Komputery połączone z routerem standardową skrętką kat. 5e. Router posiada firmware oraz port usb jak poniżej:
Jako dysku sieciowego użyłem SSD ADATA XPG SX950U 240GB 2.5" SATA III link
w obudowie ADATA EX500 link
Przy czym należy pamiętać iż podłączony dysk nie może pobierać więcej jak 700 mA (0,7 A). Wynika to z charakterystyki portu urządzenia. Znaczenie ma nawet długość i jakość zastosowanego przewodu. Poniżej charakterystyki dla testowanego dysku (nieobciążony):
I dysk podczas pracy pod obciążeniem:
Podczas testowania wydajności użyłem pliku 10 GB. Poniżej wyniki zapisu i odczytu dla SMB (dysk sieciowy) przy wykonywaniu tylko tej jednej czynności, obciążony tylko port LAN 1:
Następnie pobrałem plik testowy z serwera ftp, obciążony tylko port LAN 2:
Prędkości są stałe i stabilne. Nie odbiegają od granicznej przepustowości dla 1 Gbps portu.
Następnie wykonałem ten sam test przy równoczesnym pobieraniu z dysku sieciowego SMB - port LAN 1 i serwera FTP - port LAN 2. Wyniki poniżej:
I to samo na dwóch monitorach jednocześnie
Jak widać prędkości są praktycznie takie same jak wcześniej i są stabilne.
Reasumując:
Łączne transfery przy jednoczesnym pobieraniu z dysku sieciowego SMB i zewnętrznego serwera FTP (LAN 1 + LAN 2) sięgają praktycznie maksymalnych przepustowości, tj. 220 MB/s. Podejrzewam że sam port usb może dać taką wartość lub nawet więcej, jednak ograniczeniem są tutaj porty gigabitowe. Opinie że router nie nadaje się na tani NAS są bezzasadne, jak widać sprawuje się znakomicie. Szkoda tylko że Funbox 10 został pozbawiony protokołu SMB, myślę że transfery oscylowały by w granicach 250 MB/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
@Leptussnapisał(-a)Opinie że router nie nadaje się na tani NAS są bezzasadne, jak widać sprawuje się znakomicie.
nadaje się, nie nadaje się, chcesz mieć NAS, postaw NAS, a nie pozwalaj MAXowi zaglądać w Twój dysk
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
Odnośnie ograniczenia prądowego dla portu USB to nie wystarczyło użyć kieszeni z własnym zasilaniem :)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
@Leptuss ciekawy materiał i ( jak mawiał klasyk) "to jest miś na miarę naszych możliwości i to nie jest nasze ostatnie słowo"...
Udowodniłeś, że można, a to czy się ktoś zdecyduje czy nie, to inna kwestia
Zawsze lepiej wiedzieć, niż żyć w niewiedzy 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
@pirenej @atlas_cudow Tutaj właśnie chodzi o to że ma być tanio, prosto i ekonomicznie tzn. podłączasz własny dysk który już masz, nie musisz nic konfigurować ani dodatkowo zasilać. NAS jest o wiele lepszy i daje prywatność ale to przede wszystkim koszt, dodatkowy pobór energii oraz zabawa z konfiguracją. Około 90% osób decyduje się właśnie na tanie rozwiązanie w postaci dysku podłączonego do routera. Prywatności nie ma w żadnym routerze. Każdy producent zostawia sobie tylną furtkę w postaci otwartych portów. A w przypadku tych od operatora to żadna tajemnica że ma podgląd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
@LeptussJasne. Bardzo fajnie, że zrobiłeś testy. Mi chodziło o to, że przy nakładzie 30 zł można obejść problem z ograniczeniem prądowowym. Często korzystam z takiego adaptera za kilka zł:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
@Leptussnapisał(-a)Około 90% osób decyduje się właśnie na tanie rozwiązanie w postaci dysku podłączonego do routera.
Źródło?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 i dyski usb
@atlas_cudownapisał(-a)@LeptussJasne. Bardzo fajnie, że zrobiłeś testy.
i ja dołączam swoje wyrazy uznania. Nie zmieniam zdania na temat przydatności rozwiązania, ale doceniam wkład i jakość pracy kolegi @Leptuss