Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 brak wifi 2.4 GHz a 5 GHz co jakiś czas rozłącza

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 67
  • 0

1000080944.jpg

 zalezy kiedy odświeżę to wszystko zajęte.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6346
  • 25928
  • 216

Funbox 6 problemy z WiFi 2024

@RMKrysztofiak 

Skoro inne sieci 2,4GHz widać, a twojej nie, to albo FB6 ma coś podłączone do portu USB w trybie USB3.0 i to coś już u źródła kasuje sieć, albo faktycznie FB6 się zepsuł. Nie ma opcji żeby inne sieci były mocniejsze i żeby twoja znikała z eteru tylko dlatego że w nim tłoczno. Coś jest nie tak sprzętowo.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14222
  • 58437
  • 706

@RMKrysztofiak  jak widzisz reszta nadajników też działa w trybie SMART analizując otoczenie sieciowe i dopasowując kanały do reszty...

Możecie się tak bawić .....w nieskończoność, dlatego czas na MESH...

Ten dopiero zamiesza 

• 23
  • 67
  • 0

Zrobiłem reset modemu. Sieci WiFi sie pojawiły jako Orange_Swiatlowod_Xxxxx. Zmienilem nazwy na swoje, swoje hasło, zmieniłem kanał 2.4ghz na 11 i 5ghz na 48, WPA2P dla 2.4 i WPA3P dla 5ghz i znow to samo siec 5ghz działa a 2.4ghz jak włączę to sie pojawia na parę minut, da sie zalogować do niej, ale po sekundzie przelacza mnie na 5ghz a sama sieć 2.4 znika po kolejnych paru minutach.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2221
  • 10629
  • 89

@RMKrysztofiak Sieć może zniknąć jeżeli będzie obok inna silna sieć na kanale który zachodzi na ten którego używasz (lub zakłócenia inne niż WiFi ale na tej samej częstotliwości). Wtedy z Twojej sieci robi się szum a przecież skaner pokazuje tylko „czytelne” sieci zgodne ze standardem WiFi. Może ktoś robi to celowo, może to kolejny źle działający system SMART a może uszkodzenie FB6.

• 23
  • 67
  • 0

Ciekawe ze jak zresetuje Funboxa i zostawie wszystko na auto to wykrywane są obydwie sieci i działa. Tylko jak ustawiam na dwie odrebne sieci i recznie konfiguruje to wtedy dziala tylko sieć 5ghz a 2.4 znika.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14222
  • 58437
  • 706

@RMKrysztofiak  wymień FB. Coś w nim nie gra 

• 23
  • 67
  • 0

Jutro przejdę się do salonu Orange i wymienię Funboxa bo mam już dość. Zawszę jak zbyt długo wszystko działa ok to Orange musi coś popsuć i szargać nerwy. Nie wiem czy to antena ulegla awarii czy jak zwykle Orange coś zwaliło ale z doświadczenia wiem ze jak coś zaczyna szwankować to zawszę to wina Orange a przynajmniej na 1000 przypadków 999 to wina Orange.

• 23
  • 67
  • 0

Ok wymieniłem Funboxa na nowy egzemplarz jednak jak tylko zmieniłem nazwę sieci to znów ta sama sytuacja że Wi-Fi znika. Jak poznać że ktoś celowo zagłusza moje WiFi 2,4GHz? a zoetawia w spokoju 5GHz?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2221
  • 10629
  • 89

@RMKrysztofiak Jakie sieci są widoczne bez włączania routera?