- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 brak wifi 2.4 GHz a 5 GHz co jakiś czas rozłącza
Witam.
Problem jest taki że od nocy z 02 na 03.11.2024 przestała działać mi sieć Wi-Fi 2GHz na Funboxie 6 a Wi-Fi 5 GHz co jakiś czas zrywa połączenie. I teraz pytanie czy to FunBox uległ awarii? czy może ZNÓW to Orange coś skopało może przez wgranie aktualizacji? czy jakieś prace serwisowe?
Logowałem się na Funboxa, wl i wyl sieć, zmienialem szyfrowanie, zmieniałem kanał, zmienialem szerokość z 20 na 40mhz ale to nic nie daję.
Co ciekawe jak wyłacze sieć Wi-Fi 5GHz to sieć WiFi 2 GHz zaczyna być widocza i działa ale jak włączę sieć Wi-Fi 5 GHz to sieć 2 GHz znika i nie jest widoczna.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 problemy z WiFi 2024
@RMKrysztofiak masz sieci WiFi 2,4 GHz i 5 GHz rozdzielone? Jeżelj są razem, to nie zawsze WiFi 2,4 GHz będzie widoczna. Urządzenie łączące się z WiFi dobierze najbardziej pasującą.
Jeżeli są rozdzielone i nie widać WiFi 2,4 GHz jak działa WiFi 5 GHz, to albo coś zakłóca WiFi 2,4 GHz albo są uszkodzone anteny w routerze. Można spróbować na infolinii niech konsultant zweryfikuje poprawność działania routera i w razie potrzeby wymienić na sprawny egzemplarz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur Lepiej byłoby napisać, że obie sieci są zawsze widoczne w eterze (jeżeli nie są wyłączone) a tylko wyświetlane jako jedna pozycja na liście dostępnych sieci bezprzewodowych jeżeli mają tę samą nazwę.
@RMKrysztofiak Co pokazuje aplikacja typu WiFi Analyzer?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick dzięki za sprostowanie. Na smartfonach faktycznie jest jedną pozycja, czasami z dofatkową informacją 2,4/5.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem chyba jest w zbyt dużej ilości sieci Wi-fi w otoczeniu które zagłuszają moją 2,4GHz, wczoraj zmieniłem kanal na 13 (bo od 9-13 bylo wolne pasmo) i wszystko zaczęło działać ok a dziś znów to samo moja sieć jest niewykrywalna przez urządzenia za to według WiFi Analizer na kanale 12 sa dwie inne sieci z czego jedna bardzo blisko. Dziwne ze moja sieć potrafi sie pojawić na kilka sekund i znika.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Moja 2.4ghz powinna być na kanale 13 (dawniej 4) za to od dziś jakaś włączyła sobie wifi i ustwila prawie to samo pasmo co moja sieć (zapewne sasiad ktory wynajmuje ludzim dom (Cudy jest chyba za ścianą a Redmi13c gdzieś dalej w tym domu bo sieć Brzozowscy to sąsiad z naprzeciwka). Tylko czemu moja sieć jest kompletnie niewidoczna? tzn pojawia się czasm na kilka sekund i znika. I tak mam oddzielenie ustawioną siec 2.4 i 5.
_________
* Edytowałem wpis - Wiktor
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A to nie jest tak, że jak żadne urządzenie nie loguje się na 2.4Ghz, to ta sieć przestaje być widoczna?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do sieci mam podpiety drugi smartfon bo 2.4 lepiej przenika przez sciany oraz dwa oczyszczacze Xiaomi, dwie taśmy led oraz kilka zarowki led i wszystko działało do 02.11.2024.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@RMKrysztofiak Nie powinno tak być. Sieć 2,4 powinna być widoczna cały czas (no, chyba, że harmonogram dostępu w menu modemu przewiduje inaczej)
Czy tylko ten smartfon nie widzi 2,4?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 brak wifi 2.4 GHz a 5 GHz co jakiś czas rozłącza
Chyba będę musiał kupić wzmacniacz sygnału. Pytanie co polecacie do Funboxa 6 na wzmaciacz sygnalu?
- « Poprzedni
- Następny »