Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 brak wifi 2.4 GHz a 5 GHz co jakiś czas rozłącza

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 67
  • 0

Witam.

Problem jest taki że od nocy z 02 na 03.11.2024 przestała działać mi sieć Wi-Fi 2GHz na Funboxie 6 a Wi-Fi 5 GHz co jakiś czas zrywa połączenie. I teraz pytanie czy to FunBox uległ awarii? czy może ZNÓW to Orange coś skopało może przez wgranie aktualizacji? czy jakieś prace serwisowe?

Logowałem się na Funboxa, wl i wyl sieć, zmienialem szyfrowanie, zmieniałem kanał, zmienialem szerokość z 20 na 40mhz ale to nic nie daję.

Co ciekawe jak wyłacze sieć Wi-Fi 5GHz to sieć WiFi 2 GHz zaczyna być widocza i działa ale jak włączę sieć Wi-Fi 5 GHz to sieć 2 GHz znika i nie jest widoczna.

45 ODPOW. 45

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19613
  • 56793
  • 771

Funbox 6 problemy z WiFi 2024

@RMKrysztofiak masz sieci WiFi 2,4 GHz i 5 GHz rozdzielone? Jeżelj są razem, to nie zawsze WiFi 2,4 GHz będzie widoczna. Urządzenie łączące się z WiFi dobierze najbardziej pasującą.

Jeżeli są rozdzielone i nie widać WiFi 2,4 GHz jak działa WiFi 5 GHz, to albo coś zakłóca WiFi 2,4 GHz albo są uszkodzone anteny w routerze. Można spróbować na infolinii niech konsultant zweryfikuje poprawność działania routera i w razie potrzeby wymienić na sprawny egzemplarz. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2221
  • 10625
  • 89

@ketrasaArtur Lepiej byłoby napisać, że obie sieci są zawsze widoczne w eterze (jeżeli nie są wyłączone) a tylko wyświetlane jako jedna pozycja na liście dostępnych sieci bezprzewodowych jeżeli mają tę samą nazwę.

@RMKrysztofiak Co pokazuje aplikacja typu WiFi Analyzer?

• 19613
  • 56793
  • 771

@Samotnick dzięki za sprostowanie. Na smartfonach faktycznie jest jedną pozycja, czasami z dofatkową informacją 2,4/5.

• 23
  • 67
  • 0

Problem chyba jest w zbyt dużej ilości sieci Wi-fi w otoczeniu które zagłuszają moją 2,4GHz, wczoraj zmieniłem kanal na 13 (bo od 9-13 bylo wolne pasmo) i wszystko zaczęło działać ok a dziś znów to samo moja sieć jest niewykrywalna przez urządzenia za to według WiFi Analizer na kanale 12 sa dwie inne sieci z czego jedna bardzo blisko. Dziwne ze moja sieć potrafi sie pojawić na kilka sekund i znika.

• 23
  • 67
  • 0

1000079689.jpg

 Moja 2.4ghz powinna być na kanale 13 (dawniej 4) za to od dziś jakaś włączyła sobie wifi i ustwila prawie to samo pasmo co moja sieć (zapewne sasiad ktory wynajmuje ludzim dom (Cudy jest chyba za ścianą a Redmi13c gdzieś dalej w tym domu bo sieć Brzozowscy to sąsiad z naprzeciwka). Tylko czemu moja sieć jest kompletnie niewidoczna? tzn pojawia się czasm na kilka sekund i znika. I tak mam oddzielenie ustawioną siec 2.4 i 5.

_________
* Edytowałem wpis - Wiktor

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 482
  • 2019
  • 11

A to nie jest tak, że jak żadne urządzenie nie loguje się na 2.4Ghz, to ta sieć przestaje być widoczna?

• 23
  • 67
  • 0

Do sieci mam podpiety drugi smartfon bo 2.4 lepiej przenika przez sciany oraz dwa oczyszczacze Xiaomi, dwie taśmy led oraz kilka zarowki led i wszystko działało do 02.11.2024.

• 14222
  • 58435
  • 706

@RMKrysztofiak Nie powinno tak być. Sieć 2,4 powinna być widoczna cały czas (no, chyba, że harmonogram dostępu w menu modemu przewiduje inaczej)

Czy tylko ten smartfon nie widzi 2,4?

• 23
  • 67
  • 0

Chyba będę musiał kupić wzmacniacz sygnału. Pytanie co polecacie do Funboxa 6 na wzmaciacz sygnalu?