- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, mam nietypowy wydaje mi sie problem. Po podlaczeniu zewnetrzego dysku do funboxa 6 przez port usb niektore urzadzenia w domu traca polaczenie z internetem. Mam dostep do plikow na dysku z urzadzen w mojej domowej sieci, tutaj wszystko dziala normalnie. Niestety urzadzenia typu smart zarowki, listwy led sterowane za pomoca aplikacji smart life, odkurzacz roborock i bramka xiaomi traca polaczenie z internetem. Natomiast smartfony, laptopy i telewizory maja ciagle dostep do internetu. W momencie kiedy odlacze dysk twardy od funboxa internet na urzadzenia ktore stracily dostep nagle wraca. Czy to kwestia jakis ustawien funboxa?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Używałam pendrive nie dysk podłączany kablem, po kilku testach wyszło że łączność traciły tylko urządzenia które korzystały z wi-fi 2,4. Chyba znalazłam rozwiązanie. Po zmianie ustawień USB w zakładce zaawansowane z USB 3.0 na 2.0 od dwóch dni wszystko działa normalnie. Dzięki za podrzucenie pomysłów na rozwiązanie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 brak internetu dla niektorych urzadzen po podlaczeniu dysku prze port usb
@katarzynamichal przyczyną jest dysk usb bez zewnętrznego zasilania, zasilacz FunBox nie wyrabia i masz takie efekty. Dysk sieciowy polecam 😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 brak internetu dla niektorych urzadzen po podlaczeniu dysku prze port usb
funbox nie radzi sobie z pendrivem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@katarzynamichal może taka sytuacja występować. Uważam, że routery z portami USB nie zawsze dobrze sobie radzą z podpięty urządzeniem USB, dlatego tak jak @Anonim polecam dysk sieciowy. Wtedy cała sieć działa stabilnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@katarzynamichal ważną informacja będzie to na jakim zakresie wifi 2,4 czy 5GHz pracują urządzenia które się odłączają od sieci wifi ( bo rozumiem, że te właśnie tak się łącza z modemem)
Powiedz czy masz sieci rozłączone czy połączone i spróbuj je rozdzielić. Czy wszystkie które zostają połączone mają zakres 5GHz? Czy inny pendrive zachowuje się tak samo odcinając część urządzeń?
Próbuję złapać jakąś zależność, wtedy podkombinuję dalej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może być tak jak pisze @Anonim a może kiepskiej jakości przewód połączeniowy od dysku sieje w pobliżu routera i zakłóca radio 2.4GHz. Mam taką kieszeń na USB 3, która po podłączeniu do komputera odcina mi bezprzewodową mysz. Spróbuj wymienić ten przewód albo może zrób mu dodatkowy ekran z folii aluminiowej 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teraz to się trochę pogubiłem - pendrive z przewodem przyłączeniowym? 🤔... no chyba że @katarzynamichal łączy go z FB poprzez huba 🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@katarzynamichalnapisał(-a)funbox nie radzi sobie z pendrivem?
nie tylko
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Używałam pendrive nie dysk podłączany kablem, po kilku testach wyszło że łączność traciły tylko urządzenia które korzystały z wi-fi 2,4. Chyba znalazłam rozwiązanie. Po zmianie ustawień USB w zakładce zaawansowane z USB 3.0 na 2.0 od dwóch dni wszystko działa normalnie. Dzięki za podrzucenie pomysłów na rozwiązanie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest to ewidentny błąd oprogramowania FB6. Z chwilą przełączenia portu z trybu USB2.0 na USB3.0 wyłączone zostaje radio na 2,4 GHz. Nawet jak nic nie jest włączone do portu. Widać to dobrze w aplikacji wifianalizyre ze sklepu Googla. Podobno Orange miało to szybko naprawić ale jak widać, różnie pojmujemy szybkość. Szkoda, że nie ma możliwości korzystania z oprogramowania producenta. Przeróbki nie bardzo udają się specom z Polskiego ORANGE.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »