Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 a podłączenie mesh bezprzewodowo

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14991
  • 61520
  • 764

@test123  jak już tu padło,  SWB właśnie spełnia te warunki i nie wymaga więcej konfiguracji niż naciśnięcie dwóch WPS na obu urządzeniach. I działa...

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2577
  • 12247
  • 105

@test123 Cytat ze strony https://www.orange.pl/omnibook/smartbox-wi-fi-6

Smartbox Wi-Fi 6 może pracować w trybie:

• wzmacniacza,
  • punktu dostępu czy
  • zewnętrznej karty sieciowej do urządzeń multimedialnych.

Tobie jest potrzebny ostatni tryb pracy, inaczej AP Client. Trudno coś doradzać nie znając nawet budżetu. Sam musisz ocenić sens wypożyczania lub kupowania sprzętu.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 22
  • 0

Zobaczę tego smart boxa, aczkolwiek nie chcę płacić abonamentu kolejnego, wystarczy mi już że płacę za router. Poszukam więc czegoś z trybem klienta/bridge, najwyżej pozwracam do sklepu jak nie będzie działać. Najbardziej denerwująca jest ta cała terminologia i w zasadzie semantyka, bo te urządzenia sprzetem tj. procesorem, pamięcią często się nie różnią a mają jednak zastrzeżone tryby działania, które można odblokować takim openwrt, czyli to pokazuje że firmy sobie coś blokują bo im tak pasuje sprzedawać produkt. Cóż, takiej polityki to ja co do zasady nie lubię, że np. tylko selekcjonowane routery mogą działać w trybie bridge[np. funbox 6 zdaje się nie może]. Bridge i client w zasadzie mogą to samo -np. podłączyć urządzenie z wejściem lan, i potem przesyłać sygnał po wifi do punktu pobierania internetu, czytaj głównego routera, ale jak widać mamy doczynienia z dwoma różnymi pojęciami. Dla kogoś kto w tym nie siedzi to jest to dość zagmatwane, ale każda branża ma swoje dziwactwa. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7386
  • 30196
  • 237

Z całym szacunkiem, ale te pretensje do świata na to że jest skomplikowany to już Twój problem. Marketing często używa nieprecyzyjnego języka, ale to nie znaczy że wszystkie urządzenia są takie same i do tego samego służą.Mikroskopem też wbijesz gwoździa, ale to nie znaczy że młotki nie powinny być sprzedawane.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 22
  • 0

Ja wolałbym dostać diagram z możliwą topologią sprzętu, niż dostać wyjustowane różne tryby sprzętu, a potem np. pytanie czy będzie działać w trybie client bridge, czy bridge jako wifi relay i porty lan już nie będą dostępne. Klarowność i przejrzystość, niestety nawet na stronach produktu często nie ma porządnych dokumentacji w tym zakresie.