- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6.0 - tryb bridge w ofercie biznesowej
@bol_zebanapisał(-a)Zgadza się, tak to działa - port bridge FB6 do switcha i dalej hosty z ustawionymi adresami z puli. Nie rozumiem tylko co to znaczy publiczny subnet z bramką pod postacią pierwszego adresu hosta z tej sieci. Czy adresy publiczne nie powinny mieć /32 (255.255.255.255) i podłączenia prosto do ISP?
Nie wiem jak Orange to robi, ale adresy publiczne mogą być przecież przydzielane grupami, z maską /30 będzie ich 4, z maską /29 będzie 8 (odpowiednio 252 lub 248 na ostatniej pozycji maski). Tak czy owak coś musisz na ten temat wiedzieć od Orange, nie da się tego zgadnąć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W masce 32 bitowej jest tylko 1 adres IP, a Orange daje ich kilka . To dlaczego przyszło Ci do głowy, że /32 :)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bol_zeba przecież masz wszystko opisane w umowie/podsumowaniu warunków. Po co zgadywać?
Poza tym jeśli znasz hasło dla admina, to infolinia służy wszelkimi informacjami...510600600 i wszystko jasne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)W masce 32 bitowej jest tylko 1 adres IP, a Orange daje ich kilka . To dlaczego przyszło Ci do głowy, że /32 :)?
/32 to po prostu maska adresu pojedynczego hosta.
@agat13napisał(-a)@bol_zeba przecież masz wszystko opisane w umowie/podsumowaniu warunków. Po co zgadywać?
Poza tym jeśli znasz hasło dla admina, to infolinia służy wszelkimi informacjami...510600600 i wszystko jasne
I tak to właśnie działało poza wskazaniem przez Wsparcie Techniczne, że za routing na adresy publiczne odpowiada bramka FUNBOX6.
Komplikuje mi to nieco instalację sieciową bo bramka nie ma uchwytu do zamocowania w szafce i nie da się jej położyć na płasko bez wyłamania plastikowej nóżki. Z resztą patchcordu zostawionego przez instalatora jest za mało, żeby gdziekolwiek się z nią przenieść. Gdybym ją tam przeniósł i podłączył fachowo kablem cat6 (droga sprawa ciągnąć przez budynek jakieś 50m takiego kabla) to wytłumię sygnał WLAN, który rozsiewa.
A można by udostępnić klientowi SFP albo ONT i podłączyć go do najbliższej bramki po stronie operatora bez angażowania IP w punkcie demarkacyjnym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bol_zeba odpowiem przewrotnie: może można, ale nie można....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie leży na płasko (tzn prawie na płasko, bo jednak nóżka przeszkadza XD). Tryb bridge na 'eth4' i tam ta podsieć /29. Sam Funbox6 ma przydzielony pierwszy dostępny adres IP, czyli faktycznie drugi (po adresie sieci, który jest pierwszy). Też cierpię z powodu braku bezpośredniego dostępu do SFP lub ONT (wielu lokalnych ISP tak robi). U mnie po przejściu w 'bridge' wyłączyłem (lub zablokowałem) większość usług dostępnych z Livebox6 (w tym WLAN) - w sumie, to tak się zastanawiam, że skoro przełączyłeś się w 'bridge' i masz własny router, to po co Ci jeszcze WLAN z Funboxa? ale po głębszym zastanowieniu, to można w ten sposób odzyskać 1 IP (ten przydzielony do modemu/gateway'a), no i nie trzeba mieszać dostępu po WLAN z jakimiś tam usługami wystawionymi na innym, publicznym IP (także chyba sam sobie odpowiedziałem).
A pytanie mam o wersję firmware i czy przypadkiem Funbox6 nie przechwytuje Ci zapytań DNS? - więcej tutaj w moim wątku (jak to sprawdzić, oraz wersja mojego firmware).
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »