Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6.0 - tryb bridge w ofercie biznesowej

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Witam,

Chciałem zapytać jak to jest z tym bridge ? Jestem klientem biznesowym samodzielnie staram się skonfigurować nasz router z Fortinet jednak napotkałem problem . Pomimo zapewnień handlowca i infolinii zaczynam mieć wątpliwość czy można funbox 6.0 używać jako Bridge, na infolinii podali mi moją adresacje i kazali wprowadzić na swoim wanie , przy drugiej rozmowie dowiedziałem się że wan ma być podpięty pod eth4 i tak akurat miałem . Teoretycznie w statusach funbox jest informacja że tryb bridge jest aktywny . Zapobiegawczo zamówiłem ONT.

orange wysłało mi:

stały adres publiczny

adres routera

5 adresów uzytkowych

adres rozgloszeniowy

maske podsieci i prefix

próbowałem wymusić manualnie na WAN wszystkie adresy z adresu użytkowego podając maskę i żaden nie działał , gateway manualnie nie mogę wpisać .

Czy ktoś ma już doświadczenie i konfigurował swój router na adresach otrzymanych od Orange?  Nie ukrywam że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem może błąd leży po mojej stronie przy konfiguracji Fortinet , rozumiem że prawdopodobieństwo że ktoś konkretnie robił to na marce tych routerów jest niższe ale może mnie naprowadzi który adres mam wpisać na WAN - czy dobrze robię wpisując użytkowe czy jednak musi być to adres któryś z pozostałych. Na swoim WAN mogę wpisać manualnie tylko adres IP i maskę nie widzę opcji prefixow, może po konfiguracji muszę też zrobić routing statyczny do bramy jeżeli nie mogę jej wpisać z palca (nie widzę takiej możliwości w konfiguracji mojego routera) a może cały proces wygląda zgoła inaczej ? Będę wdzięczny jeżeli ktoś bardziej techniczny co najmniej ogólnikowo się wypowie jak się posługiwać otrzymanymi adresami ponieważ uzyskanie takiej wiedzy na infolinii jest niemożliwe …

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2295
  • 10950
  • 91
8 ODPOW. 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14385
  • 59089
  • 721

@ElcomBart  dostałeś 8 IP pierwszy adres sieci, drugi brama, kolejne 5 to adresy routera. Maska 255.255.255.248.

DNS 194.204.159.1 i 194?204.52.34

I ruszy 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2295
  • 10950
  • 91

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Jeżeli ktoś się będzie z tym mierzył:
Pierwszy adres to jest adres sieci jaki uruchamiamy(w konfiguracji urządzenia nie był użyty), drugi adres adres routera - na który ustawiamy trasę statyczna tak jak w filmie od Samotnic, a pozostałe numery przypisujemy w raz z maska do swojego urządzenia w moim przypadku było to 5 adresów użytkowych jeden z nich przypisałem do swojego routera .

• 14385
  • 59089
  • 721

@ElcomBart  poprawię... Adres drugi, to adres modemu, czyli bramy, bo on nie jest ustawiony w opcji routera dla Twoich urządzeń. Jest przezroczysty jeśli wywołasz na wyjściu adres publiczny wpisując jeden z tych pięciu w swój router

Jeśli zaś podlaczysz laptop z DHCP, dopiero powinien dać ip z zakresu 10.0.0.x

Poziom 5, Obserwator Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

Podbijam ten wątek bo właśnie próbuję ustawić w homeoffice dodatkowe IP. Z poprzednich wypowiedzi właściwie nie ma pożytku 😞

Bridge powinno być urządweniem operującym na warstwie łącza danych spajającym dwa segmenty sieci. To, co tutaj proponujecie to ustawienie gateway dla ruchu IP. Wydaje mi się, że to niepotrzebnie komplikuje sprawę, bo generuje kolejne broadcast domains, jest mniej energooszczędne i wymaga więcej przetwarzania. Czy nie da się ustawić obsługi VLAN na FunBox?

W tej chwili mam router podłączony do FB6, za nim switch, za switchem TVBox na kabelku. Wszystko działa, oprócz puli adresów publicznych. Ustawiłem subinterface dla każdego adresu na porcie podłączonym do BRIDGE w funbox ale niestety, odbieram wyłącznie nieotagowane ramki i jedyne IP jakie działa to przez adres ustawiony na FB.

Aż boję się sprawdzać, ale czy rozwiązaniem jest podpięcie osobnej bramki dla każdego adresu publicznego do kolejnych portów na FB6?

• 14385
  • 59089
  • 721

@bol_zeba  a jaka masz opcję usługi. Ile adresów IP publicznych? Jaką paczkę? 

Jaki adres dostajesz podpinając do switcha FB komp na DHCP i na konkretnych ustawieniach IP z umowy?

Poziom 5, Obserwator Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

To paczka L na pulę adresów, więcej niż 2. Załatwiona przez telefon długo po zawarciu umowy na światłowód.

Nie mam takich konkretnych ustawień ani w ręku ani na innych nośnikach trwałych. Podłączyłem komputer do portu switcha i zostałem wpuszczony do LAN z network prefix 192.168.1.0 za adresem publicznym opisanym jako adres bramy w serwisie Twój Orange. 

Chcę skonfigurować router za FB6 tak, żeby obsługiwał ruch na innych adresach publicznych. Miałem nadzieję, że ustawię subif i vlany na połączeniu z FB6 ale to nie działa.

BTW, zamówienie jest wciąż oznaczone jako "w realizacji" ale telefonicznie i z update na Twoj Orange  zostałem poinformowany, że powinno działać.

• 14385
  • 59089
  • 721

@bol_zeba  z mojej wiedzy, to switch ma działanie dwojakie. Jeśli podepniesz coś z DHCP, to da adres 192.168......

Jeśli zaś podepniesz router z odpowiednimi ustawieniami WAN, a jeszcze poprosisz o ustawienia w trybie bridge to otrzymasz na switchu FB adres publiczny ( dla portu WAN routera za nim). Musi działać..chyba, że jeszcze proces instalacji nie zamknięty, ale to nie powinno mieć znaczenia 

Adresów publicznych  może być 1, 4 lub 8....gdzie router ma sens tylko w dwóch ostatnich opcjach