Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6.0 - tryb bridge w ofercie biznesowej

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Witam,

Chciałem zapytać jak to jest z tym bridge ? Jestem klientem biznesowym samodzielnie staram się skonfigurować nasz router z Fortinet jednak napotkałem problem . Pomimo zapewnień handlowca i infolinii zaczynam mieć wątpliwość czy można funbox 6.0 używać jako Bridge, na infolinii podali mi moją adresacje i kazali wprowadzić na swoim wanie , przy drugiej rozmowie dowiedziałem się że wan ma być podpięty pod eth4 i tak akurat miałem . Teoretycznie w statusach funbox jest informacja że tryb bridge jest aktywny . Zapobiegawczo zamówiłem ONT.

orange wysłało mi:

stały adres publiczny

adres routera

5 adresów uzytkowych

adres rozgloszeniowy

maske podsieci i prefix

próbowałem wymusić manualnie na WAN wszystkie adresy z adresu użytkowego podając maskę i żaden nie działał , gateway manualnie nie mogę wpisać .

Czy ktoś ma już doświadczenie i konfigurował swój router na adresach otrzymanych od Orange?  Nie ukrywam że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem może błąd leży po mojej stronie przy konfiguracji Fortinet , rozumiem że prawdopodobieństwo że ktoś konkretnie robił to na marce tych routerów jest niższe ale może mnie naprowadzi który adres mam wpisać na WAN - czy dobrze robię wpisując użytkowe czy jednak musi być to adres któryś z pozostałych. Na swoim WAN mogę wpisać manualnie tylko adres IP i maskę nie widzę opcji prefixow, może po konfiguracji muszę też zrobić routing statyczny do bramy jeżeli nie mogę jej wpisać z palca (nie widzę takiej możliwości w konfiguracji mojego routera) a może cały proces wygląda zgoła inaczej ? Będę wdzięczny jeżeli ktoś bardziej techniczny co najmniej ogólnikowo się wypowie jak się posługiwać otrzymanymi adresami ponieważ uzyskanie takiej wiedzy na infolinii jest niemożliwe …

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10615
  • 89
4 ODPOW. 4

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58423
  • 706

@ElcomBart  dostałeś 8 IP pierwszy adres sieci, drugi brama, kolejne 5 to adresy routera. Maska 255.255.255.248.

DNS 194.204.159.1 i 194?204.52.34

I ruszy 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10615
  • 89

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Jeżeli ktoś się będzie z tym mierzył:
Pierwszy adres to jest adres sieci jaki uruchamiamy(w konfiguracji urządzenia nie był użyty), drugi adres adres routera - na który ustawiamy trasę statyczna tak jak w filmie od Samotnic, a pozostałe numery przypisujemy w raz z maska do swojego urządzenia w moim przypadku było to 5 adresów użytkowych jeden z nich przypisałem do swojego routera .

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58423
  • 706

@ElcomBart  poprawię... Adres drugi, to adres modemu, czyli bramy, bo on nie jest ustawiony w opcji routera dla Twoich urządzeń. Jest przezroczysty jeśli wywołasz na wyjściu adres publiczny wpisując jeden z tych pięciu w swój router

Jeśli zaś podlaczysz laptop z DHCP, dopiero powinien dać ip z zakresu 10.0.0.x