Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 3.0 problem

Highlighted

Poziom 9, Poszukiwacz
  • 9
  • 4
  • 0

Funbox 3.0 problem

► Temat, ze względu na poruszane zagadnienie, został przeniesiony z kategorii Internet domowy (etykieta: Orange Światłowód) - Moderator Wiktor ◄

 

Hej. 

Użytkuje świeżo założony światłowód . I od samego początku problem a dokładnie chodzi o to że posiadam funbox 3.0 na start chciałem przydzielić każdemu urządzeniu statyczne IP . I na tym poziomie wszystko poszło dobrze , natomiast teraz potrzebuje aby funbox rozdzielał IP każdemu urządzeniu po DHCP i ....

Mimo to że usunalem te statyczne IP i mimo to że resetowalem funbox do ustawień fabrycznych , cały czas funbox daje tym sprzętom takie jakie ja przydzieliliśmy wcześniej . Czy mieliście takie problemy lub znacie rozwiązanie jak sobie z tym poradzić ?

15 ODPOW. 15
Highlighted

Poziom 40, Guru *****
  • 27674
  • 18528
  • 1219

Funbox 3.0 problem

Czy na pewno dobrze robisz reset do ustawień fabrycznych?
Highlighted

Poziom 9, Poszukiwacz
  • 9
  • 4
  • 0

Funbox 3.0 problem

Robiłem to zarówno z poziomu przeglądarki czyli 192.168.1.1 logowanie - moja sieć - wsparcie- przywróć do ustawień fabrycznych jak i za pomocą przycisku z .tyłu funboxa (tego małego reset) . Chyba robię to ok chyba że są jakieś inne sposoby ? Oczywiście dodam że internet się rozłącza zostaje tylko jedna dioda od zasilania funboxa reszta gaśnie czekam pewien czas na uwierzytelnienie . Hasła , nazwa sieci wifi i reszta wraca do ustawień fabrycznych ale cały czas funbox rozdziela ip tak jak to było ustawione przeze mnie statycznie na samym poczatku . 

Highlighted

Poziom 40, Guru *****
  • 27674
  • 18528
  • 1219

Funbox 3.0 problem

A próbowałeś zmienić nazwę wi-fi?
Highlighted

Poziom 9, Poszukiwacz
  • 9
  • 4
  • 0

Funbox 3.0 problem

Zmieniałem nazwę wifi oczywiście . Nic to nie dało . Co jescze ciekawe to nawet kiedy usunąłem statyczne IP i wtedy gdy wyłączyłem DHCP żadne urządzenie nie straciło internetu . Wszystko działało tak jakby funbox sam sobie przydzielał IP oczywiście zapamiętane z tego co ja na start ustawiłem . 

Highlighted

Poziom 12, Recenzent
  • 31
  • 8
  • 0

Funbox 3.0 problem

@kubu1989 czy na pewno trzymałeś guzik reset przez około 10sekund? czasami jeśli używasz długopisu do tego celu żeby wcisnąć ten guzik może się nie udać, polecam wziąć spinacz do papieru i spróbować jeszcze raz zresetować
Highlighted

Poziom 9, Poszukiwacz
  • 9
  • 4
  • 0

Funbox 3.0 problem

@CyberMycha@Czasami nawet w granicach minuty . Ogólnie tak jak już pisałem po każdym takim przywróceniu do ustawień fabrycznych resetuje się i hasło do logowania na 192.168.1.1 oraz nazwa sieci wifi fi i hasło do niej itd . Nie zmienia się tylko przydzial statycznych IP

Highlighted

Poziom 31, Ekspert
  • 1745
  • 1883
  • 101

Funbox 3.0 problem

@kubu1989 a spróbuj zmienić zakres dla serwera DHCP(zakładka zaawansowane). Początkowy adres daj 192.168.1.100, końcowy może zostać. Pamiętaj, że Twoje urządzenia mają okres dzierżawy adresu IP i możesz wymusić odnowienie adresu IP poprzez odpowiednią opcję w ustawieniach sieci(dla każdego systemu jest inaczej).


Poziom 9, Poszukiwacz
  • 9
  • 4
  • 0

Funbox 3.0 problem

@BORAX już testowałem okrojenie adresów IP . Bez żadnego skutku.  Dziś zrobiłem jeszcze  raz powrót do ustawień fabrycznych i co również mega zdziwiło zauważyłem że Funbox jako pierwsze urządzenie w sieci pokazał komputer ktorego fizycznie już w ma podpiętego . A dokładnie nadal pierwsze IP laptopowi który mieli monterzy światłowodu jakieś 3 tygodnie temu kablem ethernet . Co jeszcze dziwne stało się tak wtedy gry podłączyłem kablem do funboxa moja Xboxa. Natomiast kiedy zmieniłem port Ethernet na inny już funbox zauważył normalnie Xbox a tamten sprzęt został usunięty z sieci ... Nie rozumiem wogole tej sprawy .. może funbox jest wadliwy . Używałem już paru routerów czy też modemów i nigdy nie miałem takich problemów . Zawsze powrót do ustawień fabrycznych zerowal wszystkie ustawienia a tutaj coś tak jakby było nadpisane nie wiedzieć czemu i gdzie tak właściwie 

Highlighted
Konto usunięte

Nie dotyczy

Funbox 3.0 problem

@kubu1989na tym przykładzie w ustawieniach tam pokazywanych robisz jakieś zapisywanie? Bo w routerze i jego panelu, wszystkie urządzenia widoczne, i te dodawane, muszą być zapisane. Na ten czas, rozłącza na chwilę połączenie, potem pozycje powinny poprawnie się pokazywać. Weź mój przykład:

1 NO.PNG2 NO.PNG3 NO.PNG4 NO.PNGNa ile mam swój router opanowany, na tyle pokazałem prawidłowe jego działanie.